

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Valtiovarainministeri Purra muistutti eduskunnan kyselytunnilla: Hallitus ei leikkaa sotealueilta
Sote nousi keskiöön eduskunnan ensimmäisellä kyselytunnilla. Oppositio ei tuntunut muistavan, mistä koko uudistus on kotoisin - puhumattakaan että se olisi ollut perehtynyt sotemallin rahoitukseen.
Valtiovarainministeri Riikka Purra puuttui asiaan vastauksessaan Aki Lindénille, kun tämä väitti hallituksen leikkaavan soterahoista.
– Täällä oppositio jälleen useissa puheenvuoroissaan esittää, että hallitus tekee leikkauksia hyvinvointialueiden rahoitukseen. Ensi vuoden osalta tämä hyvinvointialueiden yleiskatteellinen rahoitus, joka siis on noin 30 prosenttia koko valtion budjetista, nousee 2,2 miljardia euroa. Se, että meidän sotemenot kasvavat, on tietenkin luonnollista Suomen ikääntymiskehityksen vuoksi, mikä tulee nostamaan tulevaisuudessa entistä enemmän hoiva- ja terveysmenoja, mutta tämän osuus tästä kokonaisuudesta on varsin pieni.
– Sen sijaan mitä tulee tähän, mihin edustaja Lindén viittasi, että korjataan tätä syntynyttä alijäämää, niin aivan totta, samaa rahaa se on, tismalleen samaa rahaa, jota valtio antaa hyvinvointialueille, Purra vastasi.
Palveluiden laadussa vielä toivomisen varaa
Purra muistutti uudistuksen tulleen perinnöksi edelliseltä hallitukselta ja että nykyisen hallituksen on yritettävä selviytyä sen kanssa – monenlaisista haasteista huolimatta.
– Mutta ajatus siitä, että me teemme sinne erillisiä leikkauksia, ei lainkaan pidä paikkaansa. Menokehitys, joka hyvinvointialueilla tälläkin hetkellä toteutuu ja edelleen jatkuu, on se, mihin meidän on myös kiinnitettävä huomiota.
– Tämä olisi jotenkin ymmärrettävää, mikäli palvelut tässä maassa olisivat priimaa, mutta kuten tiedämme, ne eivät ole.
❗️Muistutetaan taas:
— Riikka Purra (@ir_rkp) September 5, 2024
Hyvinvointialueiden rahoitus KASVAA merkittävästi joka vuosi - ensi vuonna lisää rahaa alueille tulee 2200 miljoonaa euroa.
Hallituksen välttämättömät muutokset hoitatakuuseen ja henkilöstömitoitukseen ovat 290 miljoonaa euroa rahoitusta vähentäviä.
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sotemenot hyvinvointialueet Aki Lindén rahoitus palvelut Riikka Purra leikkaukset soteuudistus hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Marinin hallitus jätti seuraajalleen perinnöksi valtavat velat – valtion budjetista ensi vuonna 3,2 miljardia pelkästään velan korkomenoihin

Sosiaali- ja terveysministeri Juuso: Ennaltaehkäiseviin palveluihin panostaminen avainasemassa sekä ihmisten että sote-palveluiden toimintakyvyn turvaamisessa

Sosiaali-ja terveysministeri Juuso: ”Hallitus tekee parhaansa, jotta ihmiset voivat jatkossakin luottaa toimiviin julkisiin palveluihin”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.