Vasemmistoliiton listalta Helsingin valtuustoon kuntavaaleissa valittu Alma Tuuva esittelee uuden vasemmistopolitiikan arvomaailmaa Iltalehden haastattelussa: julkisella liikenteellä saa matkustaa ilman lippua, siis pummilla, ja kun tulee nälkä, ruuat voi varastaa kaupasta. Tuuva tosin pehmentää, että tällainen oikeus olisi toistaiseksi ”köyhillä”.
– Tuntuisi tosi oudolta ajatella, että kauppojen oikeus voittoihin menisi sen edelle, että ihmisellä on oikeus syödä, Tuuva sanoo.
Työstä kieltäytyjä kehottaa laittomuuksiin
Sosiaalisen median vaikuttajana tunnettu Tuuva on aktivisti, joka keräsi kuntavaaleissa mojovat 2 588 ääntä. Tuuva on paitsi varastelun ja pummilla matkustamisen puolestapuhuja myös Suomen kenties tunnetuin työstä kieltäytyjä.
Tuuva lopetti lopetti opiskelut vuonna 2019 ja jäi vapaaehtoisesti työttömäksi, eikä hän ole aikeissa palata työelämään, jota hän pitää ”toksisena”.
– Miksi tekisit superraskasta työtä pienellä palkalla ja antaisit elämäsi sille, ja et saa siitä mitään? Tuuvan perustelu kuuluu.
Tulontasausko vasta lopettaisi varastelun?
2020-luvulla vasemmisto asemoi arvopolitiikkaansa asentoon, jossa yksityisen omistamisen kunnioittaminen on käytännössä työnnetty luiskaan itsekeskeisen ”minäminä” -asenteen edessä. Tätä asennetta vasemmisto ja sitä lähellä olevat vaikuttajat ajavat usealla eri kärjellä.
Sosiaalista maaperää varastelun hyväksymiselle pehmitti viime vuonna jo presidenttiehdokas Li Andersson, jonka mukaan kaupasta varastaminen on hyväksyttävää, jos ”lapsi näkee nälkää”.
Kuin sattumalta samaan aikaan Helsingin Sanomat antoi laajasti tilaa näyttelijä Amanda Palon pohdiskelulle, jonka mukaan varastelun mahdollinen lisääntyminen on ”oikeistohallituksen syytä”. HS-jutussa Palo ohjeistaa katsomaan sivuun, jos joku varastaa ruokakaupasta.
Vasemmistoliiton ehdokkaana niin ikään viime kuntavaaleissa ollut, mutta valitsematta jäänyt Mikko Tuomi komppaa somessa Tuuvaa ja muita tovereitaan.
Epäsuorasti Tuomi esittää ratkaisuksi tulontasausta, koska varastelu kuulemma loppuu, kun sille ”ei enää ole syitä”.
Vasemmiston ihmisoikeuspolitiikka joustavaa
Vasemmiston poliitikkojen puheissa tyypillisesti vedotaan joka käänteessä perus- ja ihmisoikeuksiin. Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen mukaan vasemmistoliiton tulee ”aina olla ihmisoikeuksien puolella”. Vasemmiston ihmisoikeusaktivismi vaikuttaa kuitenkin olevan joustavaa sorttia, koska varastelun hyväksyminen sopii huonosti yhteen ihmisoikeuksien saati sitten oikeusvaltioperiaatteen kanssa.
Yksityinen omistus katsotaan keskeiseksi yksilönvapauden ja taloudellisen turvallisuuden takeeksi. Esimerkiksi Euroopan ihmisoikeussopimus turvaa yksityisen omistusoikeuden. Vastaavasti Suomen perustuslain mukaan jokaisen omaisuus on turvattu.
Varastamisen kriminalisointi rikoslaissa kytkeytyy keskeisesti yksityisen omistusoikeuden suojaamiseen, sillä varkaus ja sen lievempi tekomuoto näpistys loukkaavat yksilön oikeutta omaisuuteensa.
Kauppiasyrittäjiltä ei heru ymmärrystä
Kauppiasyrittäjiltä ei heru ymmärrystä varastelulle.
Kaupoista varastelu aiheuttaa vuosittain liki puolen miljardin euron tuotetappiot kauppiasyrittäjille. Saman verran euroissa kaupoille maksaa varastelun estäminen, kuten vartiointi, tuotesuojaus ja valvontakamerat, Kaupan liitto kertoo.
Lisäksi varastaminen on ongelma myös työntekijöiden turvallisuudelle. Tilanteisiin, joissa varas jää kiinni, saattaa liittyä väkivallan uhka työntekijöitä kohtaan.
Jos myymälävaras on jäämässä kiinni ennen kun hän ehtii poistua kaupasta, on olemassa vaara, että tilanne muuttuu väkivaltaiseksi tai uhkaavaksi.
– Näpistelijöillä on usein mukana toisen vahingoittamiseen tarkoitettuja välineitä, ja niitä myös herkästi käytetään. Vakavia tilanteita sattuu nykyään aivan liian usein, Kaupan liiton johtava asiantuntija Terhi Kuljukka-Rabb kertoo.
Varkaudet ovat olleet kasvussa jo pitkään. Erityisesti korona-aikana tapahtui selvää nousua.
Elintarvikkeiden sijaan varastellaan usein muuta
“Kaupasta saa varastaa, jos ihminen on köyhä” -väitettä on kenties helppo kannattaa vasemmistolaisesta ajatusmaailmasta käsin, mutta sen looginen lopputulos on, että jos riittävän moni varastaa, hinnat nousevat tai kauppa laitetaan kokonaan kiinni. Näin on käynyt jo Yhdysvalloissa.
Vasemmistolainen ”Jos sinulla on nälkä, niin voit varastaa” -oiketuslauseke ei myöskään vastaa todellisuutta kovin hyvin, sillä peruselintarvikkeiden sijaan varastelijoiden huomio usein kiinnittyy pikemminkin hintaviin tavaroihin, jotka ovat katukaupassa helposti muutettavissa rahaksi, kuten merkkivaatteisiin ja kosmetiikkaan. Elintarvikkeiden ”pöllimisessä” myös yleensä korostuvat kalliimmat tuotteet, Kaupan liiton johtava asiantuntija Kuljukka-Rabb kertoo.
Myös alkoholituotteet pysyvät myymälävarkaiden kestosuosikkeina vuodesta toiseen. Kuljukka-Rabb huomauttaakin, että myymälävarkauksia tehdään useista erilaisista motiiveista käsin.
– Näpistelijöiden motiivi riippuu aina tapauksesta, ja se myös määrittää, mitä halutaan viedä. Yleinen ymmärrys on, että usein myymälävarkauksia tehdään ajatuksena myydä tuotteita eteenpäin ja siten rahoittaa jotain muuta toimintaa.
Entinen duunaripuolue myötäilee lainrikkojia
Vasemmistoliitto pyrkii pitämään yllä vanhentunutta mielikuvaa duunaripuolueesta, vaikka tosiasiassa vasemmisto ei ole ollut sitä enää vuosikymmeniin.
2020-luvulla vasemmistoliitto on tulonsiirtojen saajien puolue ja nykyisin siis myös varastelijoiden myötäilijä.
Puoluejohtonsa suulla vasemmistoliitto myös kannustaa terveitä työikäisiä ihmisiä lorvailuun sosiaalitukien varassa – siis heittäytymään toisten työssäkäyvien elätettäväksi. Ajatus ei ole täysin loppuun saakka mietitty.
Pummilla matkustamista kannattajilleen vasemmistoliitto on ehdottanut aiemmin jo vuosia sitten. Ex-kansanedustaja Suldaan Said Ahmed suosittelee julkisesti vähävaraisia kannattajiaan hyppäämään ratikkaan tai metroon ilman lippua.