Suomi ja Israel allekirjoittavat ”Daavidin linko” -ilmatorjuntajärjestelmän hankintasopimuksen. Vasemmistokansanedustaja Veronika Honkasalo pahastuu. Mutta miksi? Järjestelmän hankinnasta sovittiin Marinin hallituksen kaudella, jolloin Honkasalo oli itse hallituspuolueen edustajana.

”Tämä on suuri häpeä. En voi kertakaikkiaan ymmärtää. Asekaupan kautta legitimoidaan kansainvälistä oikeutta rikkovan, laitonta miehitystä ylläpitävän ja siviilejä pommittavan maan toiminta ja politiikka. Tällaista ajanjaksoa en olisi halunnut todistaa.”

Näillä sanoilla kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas.) moittii istuvaa hallitusta asehankinnasta.

Asiassa on pieni mutta: Hankitapäätöksen teki edellinen hallitus, ei nykyinen.

Asiaan tarttuu eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz (rkp.). Hän toteaa, ettei pidä vääristelystä ja muistuttaa Honkasaloa siitä, että ohjustorjuntajärjestelmän hankinnasta tehtiin päätös 5.4.2023 – siis Marinin hallituksen aikana. Hankintapäätöksen teki raha-asiainvaliokunta, jonka jäsenenä toimi kyseisenä aikana muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Senioritoimittaja Jari Korkki vahvistaa asian: ”Adlercreutz on oikeassa. Tämä asia nimenomaan ratkaistiin päivää ennen kuin Marinin hallitus jätti eronpyyntönsä ja muuttui toimitusministeristöksi.”

Someyleisö pitää Honkasalon tekopyhyyttä sen verran omalaatuisena, että hänen Twitter/x-tilinsä päivityksen yhteyteen ilmestyy yhteisöhuomautus:

Yhteisöhuomautuksessa todetaan: ”Päätös ilmatorjuntajärjestelmän hankkimisesta Israelista tehtiin edellisen hallituksen aikana, jossa Honkasalon edustama vasemmistoliitto oli mukana. Hankinnoista uutisoi Ilta-Sanomat maaliskuussa 2022.”

Yhteisöhuomautusten tavoitteena on Twitterin/X:n mukaan tarjota hyödyllistä kontekstia ihmisille tilanteissa, joissa he kohtaavat ”mahdollisesti harhaanjohtavaa tietoa.”

SUOMEN UUTISET