

Vihreä siirtymä vie teollisuutta pois Suomesta – mikä oikein mättää?
Hetki sitten UPM sulki Kaipolan paperitehtaan. Sen jälkeen öljynjalostaja Neste ilmoitti lopettavansa jalostustoimintansa Naantalissa. Nyt Neste päätti viedä miljardibisneksiään Hollantiin sen sijaan, että tehdas olisi rakennettu Porvooseen. Kaikki ei siis ole kondiksessa. Jotakin on mennyt pieleen, kun teollisuus ei näytä viihtyvän Suomessa. Mikä mättää? Meillä on asiaa kysyi perussuomalaisilta kansanedustajilta.
Kysymys kuuluu, miksi kukaan investoisi Suomeen, jos ei Nestekään?
Maria Asunta haastattelee Vilhelm Junnilaa ja Petri Hurua Meillä on asiaa -ohjelmassa. Youtube, 7 min 46 sek.
Hallitus jätti teollisuuspoliittiset toimenpiteet tekemättä
Mikä sitten asiassa niin sanotusti mättää?
– Teollisuuspolitiikka mättää. Koska olet kuullut hallituspuolueiden käyttävän sitä sanaa, kysyy kansanedustaja Vilhelm Junnila kysyy.
Hänen mukaansa hallitukselta jäivät nyt tekemättä nimenomaan kaikki teollisuuspoliittiset toimenpiteet.
– Tämä kertoo tahdosta tai sen puutteesta: omistajaohjaus ei toiminut, sidosryhmiä ei kerätty yhteen, Junnila listaa.
Hän korostaa valtion suurta omistusosuutta Nesteestä. Omistus on luonteeltaan strategista, sillä valtio omistaa lähes puolet yhtiöstä ja yhdessä suomalaisten eläkeyhtiöiden kanssa valtiolla olisi ollut enemmistö päätösvallasta.
– Jos valtio omistaa strategisesti yhtiöitä, niin kai sen pitäisi kyetä käyttämään määräysvaltaa. Aivan turha väittää, ettei mitään olisi ollut tehtävissä, Junnila sanoo.
Suomella olisi ollut vetykapasiteettia
Syyt sille, miksi Neste valitsi Hollantiin, olivat yhtiön mukaan logistiikka, rakennuskustannukset ja vedynsaanti. Junnila ei niele selityksiä kaikin osin.
– Rakennuskustannukset ymmärrän ja niihin on aika vaikeaa puuttua muutoin kuin takauksilla ja muilla sijoitusinstrumenteilla. Toisaalta Porvoo sijaitsee logistisesti erittäin hyvässä paikassa ja Nesteellä on siellä kaksi biodiesellaitosta.
Mutta vety onkin sitten toinen kysymys. Julkisuudessa on väitetty, ettei sitä olisi saatavilla riittävästi.
– Vaasassa Värtsilä on rakentamassa uusiutuvaan perustuvaa vetylaitosta ja Fortum on investoimassa Haminaan. Samaa infraa on saatavilla Kaakkois-Suomessa. Minä en kyllä millään usko selityksiä, että se olisi ollut vedystä kiinni, Junnila sanoo.
”Vihreä siirtymä on teollisuuden siirtymistä pois Suomesta”
Kansanedustaja Petri Huru, joka nosti Nesteen päätöksen puheenaiheeksi eduskunnan kyselytunnilla, syyttää teollisuuden kilpailukyvyn alasajosta hallituksen ”kiiluvasilmäistä ilmastopolitiikkaa”.
– Vihreä siirtymä näyttää olevan sitä, että tehtaita, innovaatioita, työpaikkoja ja valuu ulkomaille. Huoltovarmuuskin on uhattuna.
Taustalla ihmetyttää myös EU:n elpymispaketti, johon Suomi maksaa 6,6 miljardia velkarahaa ja saa 2,1 miljardia takaisin. Saatavista noin puolet käytetään vihreään siirtymään.
– Pelkäänpä pahoin, että suomeksi sanottuna tuo miljardin vihreä siirtymä käytetään juuri sellaisiin toimiin, joilla jo nyt investoinnit valuvat muualle. Muiden maiden teollisuutta kyllä tuetaan, mutta ei suomalaista teollisuutta, Huru sanoo.
Perussuomalaiset toisivat teollisuudelle ennakoitavuutta
Kaikki tuntuvat olevan pettyneitä Nesteen biojalostamopäätökseen, oli sitten kyse oppositiosta kuin hallituspuolueiden edustajista. Yhtä suurta tunnelatausta ei kuitenkaan liittynyt Nesteeseen kuin taannoin Kaipolan tehtaaseen. Se nostatti suuren tunnekuohun pääministeri Sanna Marinissa, joka arvosteli UPM:n toimintaa jyrkästi. Moni taho hermostui ja Marinia syytettiin ”luokkataistelun lietsomisesta”.
Hiljattain perussuomalaisten ryhmänjohtaja Ville Tavio penäsi hallitukselta vastuuta.
– Vihervasemmiston kansallinen itsetunto on nollissa ja he nielevät kaikki selitykset siitä miksi investointi menikin Porvoon sijaan Rotterdamiin. Olisi hauska tietää, mitä Hollannin hallitus oikeasti tarjosi saadakseen Nesteen 1,5 miljardin investoinnin?
Perussuomalainen vaihtoehto nykypolitiikalle olisi selkeä: teollisuuden kilpailukykyä tulee parantaa. Logistiikan ja lämmityksen kustannuksia nostaneet päätökset sekä turvetuotannon alasajo on peruttava. Pitkien välimatkojen maassa on kompensoitava etäisyyksiä.
– Ennen kaikkea teollisuus kaipaa yli hallituskausien meneviä päätöksiä. Teollisuus tarvitsee ennen kaikkea ennakoitavuutta, Petri Huru peräänkuuluttaa.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Reijonen: Kuivike- ja kasvuturpeen kilpailukyky turvattava

Juuso: Kemi tarvitsee hallitukselta kaiken mahdollisen rakennetuen

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Vihreä siirtymä kylvää tuhoa teollisuuden parissa

Antikainen: Korkea polttoaineen hinta ajaa teollisuuden investoinnit pois Suomesta – jo toinen miljardiluokan investointi päätyi ulkomaille lyhyen ajan sisällä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää