Yksi viime viikon suurista talousuutisista oli ilmoitus Rotterdamin valinnasta UPM:n suuren biojalostamohankkeen sijaintipaikaksi. Rotterdamin valinta on raskas isku etenkin Kotkan kaupungille, sillä jalostamohanketta oli haviteltu kaupunkiin usean vuoden ajan. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii nykyhallituksen yritysvihamielistä politiikkaa, joka karkottaa kipeästi kaivatut investoinnit ulkomaille.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) vakuutti vuosi sitten valtion tekevän kaikkensa, jotta UPM:n biojalostamohanke hanke sijoittuisi Kotkaan. Toisin kuitenkin kävi.

– Suomi tarvitsee kipeästi uusia innovaatioita ja investointeja, mutta yksikään yritys ei halua saati uskalla aloittaa uusia hankkeita maassa, jossa pelkästään logistiikkakustannukset ovat pilvissä, kiitos polttoaineiden ennätyskorkeiden hintojen. UPM:n hanke olisi tuonut Kotkaan satoja uusia työpaikkoja, mutta nykyisen hallituksen politiikka karkottaa yritykset ulkomaille, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii.

Hallitus luonut Suomeen yritysvihamielisen ilmapiirin

Rotterdam ei ole ainoastaan UPM:lle kiinnostava kohde, vaan myös Neste suunnittelee uutta jalostamoa kaupunkiin. Toisena mahdollisena sijoituspaikkana olisi ollut Porvoo, jossa Nesteellä on jo ennestään jalostamo. Sekä Neste että UPM ovat perustelleet valintojaan muun muassa sijainnilla sekä edullisemmilla kustannuksilla.

– Ensin Neste päätti perustaa uuden jalostamon Rotterdamiin ja nyt UPM seuraa perässä. UPM:n toimitusjohtaja mainitsi Rotterdamin valinnan syyksi logistiikkakustannukset ja diesel-veron kiristämisen. Hallitus on luonut Suomeen niin yritysvihamielisen ilmapiirin, että jo toinen miljardiluokan investointi päätyi ulkomaille lyhyen ajan sisällä, Antikainen kuvailee tilannetta.

Ei tee elettäkään kilpailukyvyn parantamiseksi

Hamina-Kotka on Suomen toiseksi suurin rahtisatama Sköldvikin jälkeen.

– Logistiikan näkökulmasta Suomi on sijaintinsa vuoksi alakynnessä, mutta hallitus ei ole tehnyt elettäkään Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi. Polttoaineiden ennätyskorkeiden hintojen myötä Suomeen tuskin saadaan suuria investointeja jatkossakaan, sillä kuljetuskustannukset ovat jo nyt kohtuuttomia.

– Jos edes merkittävä satamakaupunki, jolla on meriliikenteen lisäksi hyvät raide- ja tieliikenneyhteydet, ei pärjää kilpailussa, niin mitä toivoa logistiikan suhteen heikommassa tilanteessa olevilla kaupungeillamme on? Antikainen kysyy.

Suomen Uutiset