Perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja Ville Tavio perää Sanna Marinin hallituksen vastuuta siinä, että Neste rakentaa uuden biojalostamon Porvoon sijaan Rotterdamiin.

– Nesteen Naantalin jalostamo ajettiin alas ja nyt rakennetaan suurempi ulkomaille. Tämäkö on Suomen suunta? Kansallisomaisuus ja innovaatio lipuu pois maasta ja Marinin hallitus seisoo tumput suorana, Ville Tavio moittii.

– Vihervasemmiston kansallinen itsetunto on nollissa ja he nielevät kaikki selitykset siitä miksi investointi menikin Porvoon sijaan Rotterdamiin, Tavio moittii.

Työpaikat ja investoinnit pidettävä Suomessa

Tavio vaatii hallitukselta välittömiä teollisuuden kilpailukykytoimia, kuten polttoaineveronkorotuksen perumista.

– Täytyy tehdä mitä ikinä vaaditaan, että työpaikat ja investoinnit pysyvät Suomessa, Tavio sanoo.

Porvoo oli sijaintipaikan valinnassa mukana aivan loppumetreille asti. Tavio ei pidä isänmaallisena, että vahvasti suomalaisomisteinen sekä valtio-omisteinen Neste tekeekin suurinvestoinnin ulkomaille. Se voi Tavion mielestä johtaa pitkässä juoksussa siihen, että myös Porvoon jalostamon investointeja siirtyy ulkomaille.

– Olisi hauska tietää, mitä Hollannin hallitus oikeasti tarjosi saadakseen Nesteen 1,5 miljardin investoinnin? Tavio kysyy.

Toimitusjohtajan valinta sopii kuvioon

Tavio pohtii myös miten kuvioon sopii se, että Nesteelle valittiin 2018 loppuvuonna hollantia äidinkielenään puhuva toimitusjohtaja Peter Vanacker ja muutaman vuoden päästä Neste tekee Hollantiin miljardi-investoinnit.

Toimitusjohtaja Vanackerin mukaan ratkaisussa vaikutti ratkaisevasti mm. Porvoon rakennuspaikan kalliomaa.

– Eikö Suomessa muka osata enää räjäyttää edes kalliota? Tavio ihmettelee.

SUOMEN UUTISET