Naantalilainen kansanedustaja Vilhelm Junnila vaatii hallitukselta toimia, jotta Nesteen tuleva biojalostamo saataisiin Porvooseen tai Naantaliin. Kauppalehti uutisoi tänään, että Neste on kallistumassa jalostamon sijainnissa Alankomaissa sijaitsevaan Rotterdamiin.

– Kyseessä on miljardiluokan investointi ja tarjolla on uusia työpaikkoja, jotka tulevat kipeästi tarpeeseen, ilmoittihan Neste aiemmin lakkauttavansa jalostamotoiminnan Naantalissa. Myös Naantalia tulisi Porvoon lisäksi edelleen tarkastella, muistuttaa kansanedustaja Vilhelm Junnila.

Helmikuussa elinkeinoministeri Mika Lintilä vakuutti (Kauppalehti 8.2.) hallituksen tekevän kaiken mahdollisen, jotta UPM investoisi biojalostamonsa Kotkaan Rotterdamin sijaan. Nesteen kohdalla on vielä muistettava, että Suomen valtio omistaa suoraan ja Ilmastorahasto Oy:n kautta Nesteestä noin 45 prosenttia. Junnila toteaakin, että valtion omistajaohjauksen on oltava aktiivista.

Kaikki keinot käyttöön

Jättämässään toimenpidealoitteessa Junnila listaa erilaisiksi toimenpiteiksi esimerkiksi Business Finlandin investointi- ja kehittämisrahaston tuet, nopeat ja sujuvat lupaprosessit, tarvittavasta infrastruktuurista huolehtimisen sekä tarvittavan työvoiman varmistamisen. Finnveran rooliakaan ei tulisi nyt aliarvioida.

– Tärkeintä on ehdottomasti se, että kaikki lailliset keinot selvitetään pikaisesti ja houkutellaan tarvittava investointi kotimaahan. Hallituksen onkin ryhdyttävä välittömiin omistajaohjaus-, investointi- ja kehittämistoimenpiteisiin, jotta Neste valitsee Porvoon tai Naantalin biojalostusinvestointikohteeksi Rotterdamin sijaan, Junnila vaatii.

Suomen Uutiset