Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila tivaa hallitukselta, onko sillä aikeita liittyä First Movers -ryhmään koronapandemian hoidossa. Itävallan liittokansleri Sebastian Kurzin aloitteesta perustettu First Movers -ryhmä on ryhmittymä pieniä ja keskikokoisia maita, joissa koronatilanne on pysynyt suhteellisen hyvänä ja jotka ovat tehneet yhteistyötä pandemian torjunnassa.

– Tanskan pääministeri Mette Frederiksen (sd.) on todennut, että koronapandemian torjunnassa ei ole kyse terveyspolitiikasta vaan turvallisuuspolitiikasta, ja tavoitteena tällä ryhmällä (First Movers) on päästä rokotteiden suhteen omavaraiseksi, kertoo kansanedustaja Vilhelm Junnila.

Tanska on jo mukana

Torstaina Tanskan pääministeri ja Itävallan liittokansleri matkustivatkin Israeliin pääministeri Benjamin Netanjahun isännöimään tapaamiseen. Tavoitteena on ottaa oppia Israelin tavasta hoitaa koronaepidemiaa, sillä Israelin rokoteohjelma on ollut menestys ja kolmannes maan kansalaisista on jo saanut rokotuksen.

Euroopan unionin yhteistilaukset eivät ole johtaneet luvattuun määrään rokotetta, ja pääministeri Sanna Marin (sd.) on väläyttänyt jopa ulkonaliikkumiskieltoa.

– Miksei hallitus pidä koronapandemiaa turvallisuuspoliittisena kysymyksenä, ja aikooko Suomi liittyä First Moversiin Tanskan tavoin? Junnila tivaa ministerille jättämässään kirjallisessa kysymyksessä.

Suomen Uutiset