Kansanedustaja Arja Juvonen on pöyristynyt Suomen hallituksen hiljaisesta ja välttelevästä linjasta Suomen sotehenkilöstön jaksamiseen liittyvissä kysymyksissä koronakriisin keskellä. Juvonen on kysynyt kuluneella viikolla kaksi kertaa eduskunnan täysistunnossa ministereiltä, miten hallitus huomioi sotehenkilöstön jaksamisen.

– Ministeri Kiurulla ei ole mitään tarjottavaa tai sanottavaa, ei yhtään mitään. Hän ei toivota edes voimia tai jaksamista suomalaiselle sotekentälle. Ei edes lämmintä kättä tarjota. Hallituksen taskut ovat täysin tyhjät. Hallitus korostaa koronan vaaraa, mutta jättää täysin huomioimatta heidät, jotka auttavat Suomen koronakriisin yli, kritisoi kansanedustaja Arja Juvonen.

Suomessa hoitohenkilöstön kokema stressi koronavirusepidemian aikana on ollut ilmeistä. Henkilöstön henkistä vointia epidemian aikana kartoitettiin Työterveyslaitoksen kyselyllä syksyllä 2020 (ttl.fi. 27.1.2021). Kyselyyn vastasi 25 000 sote-alan työntekijää. Kyselyn mukaan joka kolmas sotetyöntekijä on pelännyt terveytensä vuoksi työssään. Pelkoa on lisännyt myös työmäärän kasvu.

Eniten pelkoa ovat kokeneet röntgenhoitajat (47 %), sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt (41 %), laboratoriotyöntekijät (35 %) sekä lähi- ja perushoitajat (34 %). Työmäärän kasvu koronan seurauksena on heikentänyt myös työstä palautumista. Kun työntekijälle kasautuu monia eri kuormitustekijöitä, se heikentää työkykyä ja lisää työkyvyttömyyden riskiä.

Hallitus on täysin välinpitämätön

Myös Kansainvälinen sairaanhoitajaliitto (ICN) arvioi, että koronavirusepidemia aiheuttaa hoitajille suuren ahdistuneisuuden ja masennuksen ajanjakson (INC: The COVID-19 Effect: 13.1.2021). ICN toteaa artikkelissaan, että maailman hoitajia uhkaa massatrauma, sillä tapahtumat ja kokemukset koronaepidemian aikana ovat olleet hoitajille stressaavia ja henkisesti kuormittavia.

Hoitajat ovat joutuneet kohtaamaan paljon koronaan menehtyneitä potilaita ja nähneet myös tilanteita, joissa sairastuneen läheiset eivät ole päässeet jättämään hyvästejä kuoleville läheisilleen. Hoitajia on myös ahdistanut pelko siitä, että he vievät koronaviruksen mukanaan kotiinsa ja tartuttavat sen omiin läheisiinsä.

– Hallitus on tuomassa eduskuntaan valmiuslain käyttöönoton. Se tarkoittaa sotehenkilöstölle entistäkin tiukempaa tahtia hoivakentällä. Hoitajien yhteydenotot ovat hätähuutoja ja vaativat hallituksen toimia. Henkilöstö tekee pitkää työpäivää, sillä henkilöstöä puuttuu.

– Sairaaloissa hoidetaan myös muut akuutit sairaudet, onnettomuudet, tehohoidot ja ensiavut. Kannan myös suurta huolta lääkäreiden jaksamisesta. Heistäkään hallitus ei puhu yhtään mitään. Hallitus on täysin välinpitämätön, Juvonen moittii.

Suomen Uutiset