Suomessa on aloitettu jo keväällä 2020 koronarokotteen kehittäminen. Rokote on tarkoitettu annosteltavaksi nenäsumutteena. Kansanedustaja Arja Juvonen ihmettelee, miksi tälle yhteiskunnan kannalta äärimmäisen tärkeälle rokotevalmisteelle ja Suomen potentiaaliselle vientimenestykselle ei ole vielä myönnetty valtion rahoitusta.

Rokote perustuu Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoissa tehtyyn tutkimustyöhön. Yliopistot ovat mukana Rokote Laboratories Finland -yrityksessä perustajina ja omistajina.

– Helsingin Sanomien tietojen mukaan yritys käy useiden tahojen kanssa neuvotteluja toiminnan rahoituksesta. Yrityksen tavoite on tuottaa äärettömän tärkeä rokotevalmiste yhteiskunnan käyttöön. Suomessa rokotustahti matelee edelleen, kun tilattuja rokotteita ei ole toimitettu sovitussa aikataulussa. Yhteiskuntamme edun nimissä hallituksen pitäisi nyt osoittaa tarvittava rahoitus, jolla kotimainen rokotetuotanto saadaan käyntiin, kansanedustaja Arja Juvonen esittää.

Kansallinen rokotetutkimus ja -tuotanto palauttaisi Suomen innovoijaksi ja toisi vientituloja sen sijaan, että Suomi joutuu ostamaan omatkin rokotteensa ulkomailta.

”Uusi Nokia voi olla käsissämme”

– On Suomen etu nyt ja tulevaisuudessa, että toimimme etulinjassa ja parannamme huoltovarmuutta liittyen rokotetoimintaan. Vuonna 2003 alasajettu rokotetuotanto on mahdollista nostaa ylös, ja erilaiset kokeilut ja uudet innovaatiot mahdollistavat myös kansainväliset markkinat. Koronarokotteen onnistunut kehittäminen kotimaassa on positiivisin uutinen pitkään aikaan liittyen koronaepidemiaan. Kyseessä on myös kansainvälisesti tärkeä asia. ”Uusi Nokia” voi olla käsissämme, Juvonen sanoo.

Rokotteen ovat kehittäneet akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala, professorit Kalle Saksela (kuvassa) ja Kari Alitalo sekä diplomi-insinööri Pasi Kemppainen. Professoreiden mukaan nenän kautta annosteltu rokote näyttäisi antavan antavan laajemman immuunivasteen kuin lihakseen pistetty rokote.

Juvonen on jättänyt myös toimenpidealoitteen rahoituksen turvaamisesta kotimaisen rokotetuotannon käynnistämiseksi.

Suomen Uutiset