Kansanedustaja Arja Juvonen kannattaa THL:n johtaja Markku Tervahaudan ajatusta siitä, että Suomessa pitäisi harkita rokotetuotantoa joko yksin tai yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa.

– Oma rokotetuotanto ja teknologia on tuotava osaksi Suomen huoltovarmuutta. Huoltovarmuuden kannalta emme saa epäonnistua enää koskaan. Siihen kuuluvat mm. lääkkeet ja suoja- ja hoitotarvikkeet, mutta myös kyky puolustaa kansaamme rokottesiin liittyvällä osaamisella ja omavaraisuudella, Arja Juvonen sanoo.

– Jätin asiasta toimenpidealoitteen jo vuosi sitten toukokuussa. Asia oli jo silloin ajankohtaista selvittää. Jos asia olisi silloin heti otettu käsittelyyn, voisimme olla jo pitkällä. Oppositiosta on tullut koko ajan hyviä esityksiä koronakriisin kukistamisen ja koronan vaikutusten minimoimiseen, mutta koska ne ovat oppositiosta, hallitus ei niitä välitä kuulla. Hallituksen ennakointilinja ontuu pahasti.

Suomen rokotetuotanto ajettiin tylysti alas

Juvonen muistuttaa, etyä Suomella oli omaa rokotetuotantoa yli sadan vuoden ajan, mutta tuotanto ajettiin alas vuonna 2003.

– Oman tuotannon ylläpitoa pidettiin pienelle valtiolle liian kalliina vaihtoehtona, mutta jo muutama vuosi myöhemmin sikainfluenssarokotteen yhtäkkinen globaali kova kysyntä ja rokotteen saatavuusongelmat osoittivat kotimaisen tuotannon tärkeyden myös huoltovarmuuden näkökulmasta.

Tuotanto mahdollista käynnistää nopeasti

Juvonen vuoden takaisessa toimenpidealoitteessaan, että koronarokotteesta tulee valmistuessaan olemaan kova kysyntä, ja onkin mahdollista, että jos jäämme odottamaan valmista rokotetta globaaleilta markkinoilta, jäämme ostotilanteessa muiden maiden jalkoihin.

– Yle uutisoi (8.5. 2020), että suomalaisprofessoreilla on kehitettynä lähes valmis koronavirusrokote, ja Suomesta löytyy useampikin rokotetuotantoon sopiva yritys, joissa tuotanto on käynnistettävissä nopeastikin. Asiantuntijat ovat arvioineet tuotantokapasiteetin riittävän jopa koko maan tarpeisiin, Juvonen huomauttaa.

Juvonen on uusinut toimenpidealoitteensa ja tehnyt myös kirjallisen kysymyksen liittyen kotimaisen rokotetuotannon käynnistämiseen.

SUOMEN UUTISET