

Viikon puolueettominta journalismia – missäs muualla kuin Ylellä
MEDIA | Hypersuvaitsevaisen Image-lehden päätoimittajan paikalta Yleen rekrytoitu Heikki Valkama päätti sitten liputtaa”riippumattoman ja objektiivisen” journalismin nimissä oikein urakalla.
Ylen pomoportaassa huseeraava Valkama seurasi keskiviikkoiltana Jukka Relanderin (vihr.) Facebook-seinällä Helsingin valtuuston debattia. Valtuusto pohti pitkässä keskustelussaan, pitäisikö terveydenhuoltoa ulottaa maassa laittomasti oleskeleville.
Relander alusti: ”Seuraan paperittomien terveydenhoitoa käsittelevää keskustelua valtuustossa Helsinki-kanavalta. Nyt jännitän, että kaatavatko demarit välttämättömän uudistuksen menemällä halla-persujen kelkkaan.”
Heikki Valkama kommentoi: ”Jotenkin mahdoton uskoa.”
Hän jatkoi: ”..haluan silti uskoa, että SDP ei ole Helsingissä ns. nuiva puolue. Että kaikista heikoimmassa asemassa oleville löytyisi… mikä se demari-sana olikaan… ai niin, solidaarisuutta.”
Jukka Relander kommentoi myöhemmin: ”Pilvi Torsti taisi kääntää voimasuhteet tän aloitteen puoelle.”
Lopuksi Valkama suitsuttaa täysin avoimesti SDP:n poliittista kannanottoa: ”hyvä Pilvi!”
Muistatko Heikki ne someohjeet..?
Suomen Uutiset muistuttaa Heikkiä kohteliaasti Ylen someohjeista. Josko jossain pikkujoulujen vieton lomassa hän ehtisi pohtia, mitä tarkoittikaan ohjeiden kohta: ”Mieti, miten toimintasi sosiaalisessa mediassa vaikuttaa uskottavuuteesi Ylen työntekijänä.”
Ehkä sitäkin voisi hetken pohtia, miten Ylen on tarkoitus uutisoida puolueettomasti asiasta, jossa päällikkötasolla otetaan näin vahvaa kantaa.
Vai tarvitseeko tuota sen enempiä pohtia? Ylen paperittomien terveydenhuoltoa koskevassa Reetta Salmisen kirjoittamassa analyysissa otetaan ihan yhtä räväkkää poliittista kantaa kuin Valkaman somepäivityksissäkin.
”Annetaan lääkäreiden tehdä työtään”, uutisena julkaistu teksti käskee.
Way to go, Yle!
Reetta Salminen spiikkasi myös Ylen klo 20.30 pääuutislähetyksen paperittomia koskevan osuuden. Uutinen loppui eriskummalliseen, sentimentaaliseen syyttelyyn: ”Samaan aikaan kun kauluspaitaiset poliitikot vääntävät kättä, kodittomat paperittomat jonottavat tänäkin iltana paperittomien salaiselle klinikalle. ”
Harvinaisen vahvaa uutiskannanottoa hämmästeli myös Ilta-Sanomien politiikantoimittaja Timo Haapala.
Olipa Ylen uutisissa toimittaja pannut loppuun paperittomien hoitoa koskevaan juttuunsa koko objektiivisuutensa rippeet.
— TH (@TimoHaapala) November 29, 2017
Haapala kirjoittaa: ”Olipa Ylen uutisissa toimittaja pannut loppuun paperittomien hoitoa koskevaan juttuunsa koko objektiivisuutensa rippeet”.
Ei niistä pojista niin väliä
Ettei Yle näyttäisi pöljältä aivan yksinään, niin otetaan jatkeelle vielä toinenkin tapaus.
Helsingin Sanomien feminististä näkökulmaa naurettavuuksiin asti painottava journalistinen linja ei ole enää pitkään aikaan ollut kenellekään uutinen, mutta on hämmentävää, miten vimma ulotetaan jopa oman konsernin sisarlehtiin.
Tämänkertainen tapauksemme lähti liikkeelle siitä, kun Ilta-Sanomat kirjoitti rehtorista, joka toivoi häirintäkeskusteluun laajempaa näkemystä. ”Kun puhutaan häirinnästä, niin pitäisi kuulla kaikkia ihmisiä. Tässä vetoomuksessa on kuultu vain naispuolisia oppilaita”, rehtori kommentoi.
Järkevää?
No ei ollut, ainakaan jos kysytään asiaa Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen esimieh .. öh siis esinaiselta Hanna Mahlamäeltä.
”Jäin miettimään miten muiden kuin naisten kuuleminen muuttaa tilannetta”, Mahlamäki twiittasi.
Niin, mitenköhän?
Pojat kun itse asiassa kokevat kouluympäristössä enemmän seksuaalista häirintää kuin tytöt. Asia selvisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuonna 2017 tekemän kouluterveyskyselyn vastauksista.
Jos HS:n jäljellä olevia lukijoita joskus ihmetyttää, miksei lehdessä puhuta juuri mistään muusta kuin feminismistä, voidaan vastausta hakea toimituksen esimiesten ja -naisten arvomaailmasta. Jos he eivät poikien tai miesten ongelmista piittaa tuon taivaallista, ei pidä liiemmin hämmästellä sitä, ettei lehtikään näistä aiheista kirjoita.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tämän nolommaksi ei enää mene: Huhtasaarta jahtaava Ylen toimittaja Eero Mäntymaa jää kiinni valheesta – kahdesti peräkkäin

Yle väistelee keskustelua Mäntymaan Twitter-sekoilusta – Esimies: ”Haluatko tutustua Ylen sosiaalisen median toimintaohjeisiin?”

Keskustan Pekkarinen sai tarpeekseen Ylestä – tiistain perussuomalaisia ja pääministeriä mollannut A-studio oli viimeinen pisara

Ihanan puolueetonta: Lehtikonserni lapioi ensin kymppitonneja Saulille, nyt päätoimittaja haukkuu Huhtasaarta

Voiko Yleen luottaa? Käyttää puolueellisia asiantuntijoita, salailee rahankäyttöään, saa usein moitteita Julkisen sanan neuvostolta

Tavio: Valtamedian objektiivisuus on palautettava
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.