”Valeuutiset” ja ”trollit” saavat lentävän lähdön naamakirjasta valtiopäivävaalien alla.
Ainakin jos ruotsalaisiin viranomaisiin on uskominen. Yhteiskunnan suojaamisesta ja varautumisesta vastaava virasto MSB pääsee ohituskaistalle ja voi saada haluamamansa sivustot pois Facebookista alta aikayksikön.
Poistamistyön tosin tekee Facebook itse.


MSB:n mukaan uhkakuva vaaleihin vaikuttamisesta on epäselvä ja se edellyttää laajaa varautumista.

– Todennäköisin mahdollisuus on se, että ilmenee jotakin uutta, johon emme ehdi reagoida tarpeeksi nopeasti. Luovuutta on liikkeellä eikä huijaamishaluisesta porukasta ole pulaa, sanoo MSB:n vanhempi tutkija Dominik Swiecicki.

On ilmeistä, että viranomaiset voivat käyttää tällaista toimivaltaa väärin esimerkiksi Ruotsidemokraatteja tukevan kampanjoinnin vaientamiseksi.

Toisaalta myös ruotsidemokraatit ovat Expressen-lehden mukaan joutuneet vaikuttamisyrityksen kohteeksi Facebookissa. Viime syksynä palvelun käännöstyökalua oli sorkittu siten, että ohjelma ehdotti ruotsidemokraatit-sanalle englanninkielistä vastiketta ”the Nazis”. Swiecick kertoo, että Facebook korjasi tämänkin manipulaatioyrityksen nopeasti.

– Ranskalaisten poliitikkojen mukaan vaaleihin vaikuttaminen oli siellä ongelma viime vuonna, samoin tuumaavat amerikkalaiset poliitikot omista tuoreista vaaleistaan. Saksan vaaleissa syksyllä sen sijaan onnistuttiin varautumaan paremmin eikä vaikutusväitteistä ole juurikaan kuultu, sanoo Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun professori Charlotte Wagnsson.

– Menneistä voi oppia mutta tulevasta ei tiedä kukaan.

Facebook myöntää olevansa yhteistyössä MSB:n kanssa mutta ei kommentoi tarkemmin asiaa.

Suomen Uutiset