

VM:n ex-ylijohtaja Peter Nyberg: ”Euroajan historia Suomen osalta ollut karu” – mutta mitä on vielä edessä?
Kun Suomi siirtyi eurovaluuttaan, menetimme ”kansallisen kurittajan”, siis keskuspankin. Miten voidaan ratkaista kilpailukyvyn vaalimisen ongelma, kun kotimaista kurinpitäjää enää ole? Tätä kysyy blogissaan valtionvarainministeriön eläkkeelle jäänyt ylijohtaja Peter Nyberg. Hän avaa kirjoituksessaan niitä yhteiskunnallisia muutoksia, joita eurovaluutta Suomelle aiheuttaa.
VTT Peter Nyberg huomauttaa, että kymmenen vuoden heikon talouskasvun jälkeen yhä useammat euron kannattajat ovat joutuneet hieman vastahakoisesti myöntämään, ettei eurojäsenyys ole ollut Suomen taloudelle eduksi. Hän on tyytyväinen siitä, että vihdoin selkokielisesti myönnetään, että eurojäsenyys asettaa Suomelle käytännössä pitkälle meneviä yhteiskunnallisia muutosvaatimuksia.
Nyberg muistuttaa, että koska eurojärjestelmässä valuuttakurssi ei voi muuttua, on taloudellisten sopeuttamiskeinojen löydyttävä maan rajojen sisäpuolelta. Näitä voivat olla muun muassa työmarkkinoiden, hyödykemarkkinoiden ja yritysten sisäisen toiminnan joustot.
Hänen muistikuviensa mukaan taloudellisten joustojen vaatimus ei ollut euroon liittyessämme maan päättäjille epäselvä – olihan Suomella pitkä devalvaatioiden historia, joka osoittaa kyvyttömyydestä sopimiseen.
– Luotettiin kuitenkin siihen, että kun Suomi kerran oli jäsenenä, niin pelko ja kokemus kilpailukyvyttömyyden seuraamuksista pakottaisivat eri osapuolet maan kannalta vastuulliseen toimintaan. Tältä osin ajattelu oli hyvin samantapainen kuin se jota sovellettiin romahdukseen päätyneen ”vakaan markan” synnyttämisessä.
Euron karu historia
Nybergin käsityksen mukaan euroajan historia on Suomen osalta ollut karu. Nokian nousun jälkeen on koettu pitkä suhdannetaantuma ja matalan kasvun kausi. Kilpailukyky on heikentynyt.
– Uutena joustojen korvikkeena ja eri osapuolten etujen rahoituskeinona tuli käyttöön jatkuva julkisen talouden velkaantuminen, jota suuresti helpotti euroalueen poikkeuksellisen kevyt rahapolitiikka. Nousevien korkojen aikana tämäkin tie on nyt kuljettu loppuun, mutta ymmärtääkseni vieläkään ei vallitse yksimielisyyttä siitä mitä joustoja ja kenen toimesta tulisi ensisijaisesti kehittää, Nyberg kirjoittaa.
Kenen siis pitäisi joustaa? Työntekijöidenkö?
Nybergin mukaan luulisi olevan eduksi, jos kaikilta osapuolilta vaadittavia joustoja yritettäisiin lisätä samaan aikaan ja yhdessä. Tämä taas vaatii osallistujilta sopimishalua ja -kykyä sekä kaikkien valmiutta keskusteluun ja muiden osapuolten tarpeiden huomioimiseen.
– Valitettavasti suomalainen keskustelu näyttää keskittyvän melkein yksinomaan juuri työmarkkinoiden joustojen lisäämiseen. Sopimisyhteiskunnan vaatima laaja valmius keskusteluun ja muiden osapuolten näkökohtien ymmärtämiseen on puuttunut Suomesta sekä ennen euroaikaa että sen jälkeen.
Tämän osoittavat Nybergin mukaan edelleenkin jatkuvat kilpailukyvyttömyyden jaksot sekä julkisen vallan syömävelan kasvu euroaikana.
Oman keskuspankin – kurittajan – puutteessa syömävelka kasvaa. Mutta velkaantumista ei voida jatkaa loputtomiin.
Mitä siis pitäisi tehdä?
Kolme vaihtoehtoa
Nyberg hahmottelee blogissaan kolme päävaihtoehtoa, joista jokaiseen liittyy kovia poliittisia rajoitteita:
1. Liittovaltio: Suomi voisi suostua siirtämään päätösvaltaa ulkomaille vielä suuremmassa määrin kuin tähän saakka, toivoen sieltäpäin kotimaisia työmarkkinoita sitovia rajoitteita ja ohjeita.
2. Euroero: Suomi voisi synnyttää uudestaan kotimaisen kurinpitäjän siirtymällä takaisin omaan kansalliseen valuuttaan.
3. Sopimisyhteiskunta: Suomi voisi myös pyrkiä seuraamaan Ruotsin ja Saksan esimerkkiä laajentamalla vaadittavien joustojen määrää ja varmistamaan, että eri osapuolten näkemyksiä huomioidaan.
Liittovaltiotietä on Nybergin mukaan helppo kulkea pikkuaskelin – siihen saakka kunnes päämäärä selviää, jolloin vastustus merkittävästi kovenee. Euroero voisi tulla kyseeseen ainoastaan tilanteessa, jossa kunnes maa kohtaa todella suuria taloudellisia vaikeuksia.
– Sopimisyhteiskuntaa voidaan tavoitella parhaiten siinä yhä epätodennäköisemmässä tilanteessa jossa taloudellinen toiminta on vakaa ja hyvä eivätkä poliittiset vastakkainasettelut ole jyrkkiä.
Blogi päättyy pohdintaan siitä, nähdäänkö jatkossa ay-liikkeen kurittamista, yritysten tukien rajoittamista, vai onko edessä laajeneva päätösvallan siirto europäättäjille. Sopimisyhteiskunta olisi mahdollinen sekin, mutta ellei tähän päästä, lienee lähivuosina tiedossa suomalaista yhteiskuntaa melko syvästi jakavaa talouspolitiikkaa.
Blogi luettavissa kokonaisuudessaan täällä >
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Kun mitta tulee täyteen: Rikollisjengien terrorille pantiin kertakaikkinen piste – El Salvadorin kansalaisten turvallisuudentunne oli aiemmin pohjamudissa, tänään parempi kuin sveitsiläisillä
El Salvadorin itsevaltainen presidentti lopetti kovalla kädellä maata terrorisoivien rikollisjengien mielivallan. Kansa ja yrityselämä kiittävät mutta arvostelijoitakin riittää. Yhtä kaikki El Slavador on tänään kansalaisten mielestä yksi maailman turvalllisimmista maista.