Toinen Wikipedian alkuperäisistä perustajista kritisoi luomustaan siitä, että internetin ilmainen tietosanakirja on selvästi puolueellinen. Wikipedian artikkeleita kirjoittavien ja päivittävien ihmisten omat näkökulmat ja agendat tulevat erityisen selvästi esille politiikkaan liittyvissä artikkeleissa.

Wikipediaa alkuaikoina rakentanut Larry Sanger kritisoi blogissaan Wikipedian puolueellisuutta. Hänen mukaansa Wikipedian alkuperäinen ”neutraalin näkökulman sääntö” on unohdettu jo kauan sitten.

Wikipedian mukaan Larry Sangerista tuli tammikuussa 2001 Wikipedian ensimmäinen ja tähän mennessä ainut palkattu toimittaja. Hän erosi Wikipedian johdosta reilua vuotta myöhemmin, kun palkanmaksukin loppui. Sanger on kritisoinut Wikipedian sen jälkeistä kehitystä aiemminkin.

Poliittisista aiheista on puolueettomuus kaukana

Sangerin mielestä Wikipedian puolueellisuus näkyy erityisen hyvin vertailemalla vaikkapa kahdesta Yhdysvaltain viimeisimmästä presidentistä kirjoitettuja Wikipedia-artikkeleita. Barack Obamaa koskevasta artikkelista puuttuu useita häneen liittyviä skandaaleja, kun taas Donald Trumpia käsittelevässä artikkelista ei juuri muuta olekaan kuin skandaaleja.

Larry Sanger kirjoittaa, että poliitikkojen lisäksi Wikipedia käsittelee myös tiettyjä poliittisia tai ideologisia aiheita vasemmistoliberaalista näkökulmasta. Esimerkkeinä hän mainitsee abortin, seksuaalivähemmistöjen oikeudet ja kristinuskon.

Ilmastonmuutosta ei saa kyseenalaistaa

Tietyissä tieteeseen liittyvissä aiheissa tulee Sangerin mukaan esille se, että jos tiedeyhteisö (tai edes tiedeyhteisön vasen laita) on muodostanut vahvan konsensuksen jostakin asiasta, Wikipedia suhtautuu tiedeyhteisön näkemykseen ehdottomana totuutena, jota ei saa mitenkään kyseenalaistaa, vaan jota tuodaan esille jopa aggressiivisesti. Yksi tällainen aihe on tietenkin ilmastonmuutos.

Sanger vaatii Wikipediaa myöntämään avoimesti, että se on hylännyt neutraaliuden ihanteen. Hän ei kuitenkaan odota, että Wikipedian ylläpitäjät ikinä sellaista myöntäisivät. Vaihtoehdoksi puolueellisena pitämälleen Wikipedialle Larry Sanger on työstämässä uutta, Encyclosphere-nimistä nettitietosanakirjaa.

SUOMEN UUTISET