Yhdysvaltojen sisäinen muuttoliike suuntautuu Texasiin ja Floridaan, The Epoch Times kirjoittaa. Muuttotappioita syntyy New Yorkin ja Kalifornian osavaltioihin. Demokraattien johtamasta Kaliforniasta ja osavaltion verotusvimmasta kirjoitti myös taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén.

Matti Virénin havainto Yhdysvaltain muuttoliikkeestä pitää paikkaansa myös uusimman tutkimustiedon kanssa. Yhdeksi muuttoliikkeen syyksi on veikattu ilmastoa. Kylmien ilmastojen osavaltioista muutetaan etelän lämpimään.

Kansalaiset äänestävät jaloillaan

Kalifornian ja Texasin osavaltioiden ilmastolliset erot ovat pieniä. Sen sijaan osavaltioiden verotuksessa on reippaasti eroa.

– Yhdysvalloissa on kuitenkin käynnissä valtava taloudellinen, demografinen ja poliittinen rakennemuutos, josta media on lähes hiirenhiljaa. Leimallista tälle kehitykselle on ”pako etelään”. Perinteiset mahtiosavaltiot New York, Illinois, Pennsylvania ja Kalifornia ovat hurjaa vauhtia menettämässä asemiaan Floridan ja Texasin tapaisille etelän osavaltioille, Virén kirjoittaa.

– Texas ja Kalifornia ovat lähes kaikissa asioissa toistensa vastakohta. Kaliforniassa on lähestulkoon demokraattien yksinpuoluejärjestelmä; suuri julkinen sektori ja kireä verotus, valtavasti laillisia ja laittomia siirtolaisia.

– Texas on puolestaan republikaanien versio Amerikasta: jonkinlainen markkinatalouden näyteikkuna, Virén pamauttaa.

Virén vertaa niin tulo- kuin yritysverojakin. Texasin verotus on kaikilta osin kepeämpää.

– Hieman yksinkertaistaen voi sanoa, että Kalifornia on USA:n ”verohelvetti” ja Texas ”veroparatiisi”, Virén tiivistää.

Rahat eivät riitä

Virén huomauttaa, että Kalifornian selkeästi korkeamman verotuksen jälkeenkään osavaltion rahat eivät riitä mihinkään. Viimeisin budjettialijäämä näytti 54 miljardia dollaria, kun Texasin alijäämä oli 4,6 miljardia dollaria.

Tämä siitä huolimatta, että Kaliforniassa toimii lukuisat teknologia-alan jättiyritykset.

– Kolmannes koko Yhdysvaltojen sosiaaliturvan saajista asuu Kaliforniassa. Koulun keskeyttäjien osuus on toisiksi korkein Yhdysvalloissa (heistä yli 70 prosenttia on maahanmuuttajia), Virén toteaa.

– Kaliforniassa on maan kunnianhimoisin ilmasto-ohjelma, joka sekin maksaa ”maltaita” ja tuo mukanaan monenlaisia rajoituksia ja kieltoja.

Suomen tie Euroopan yhteisvastuussa?

Suomen kireä verotus ja suuri julkinen sektori kulkee Kalifornian viitoittamalla tiellä. Virén toteaa, että Suomesta muuttaa pois tuhansia korkeasti koulutettuja.

– Kovin paljon ymmärrystä ei tarvita senkään ymmärtämiseen, että väärä politiikka voi peruuttamattomasti tuhota koko yhteiskunnan; oli se sitten miten hyvää tarkoittavaa tahansa.

– Muuttajat ovat tyypillisesti keskiluokkaa, joille sosiaaliturva ja julkiset palvelut (eikä ilmastonmuutos) eivät ole kaikki kaikessa. Ja kun he lähtevät, takaisin he tuskin tulevat.

Näitä asioita voi miettiä, kun ainakin euromaista halutaan tehdä tulonsiirtoihin perustuvaa liittovaltiota.

– Kalifornia onkin ollut yksi äänekkäimmistä liittovaltion suoran rahoitusavun vaatijoista, Virén kirjoittaa.

Tulonsiirtojen ikuistamista on Euroopassa kuultu pääosin Italiasta, Espanjasta ja Ranskasta.

Henri Alakylä