

LEHTIKUVA
YK pitää EU:n ja Turkin palautussopimusta laittomana
YK:n mukaan EU:n ja Turkin välillä hierottava turvapaikanhakijoiden palautussopimus Kreikasta Turkkiin on mitä ilmeisimmin laiton. EU ja Turkki jatkavat neuvotteluja Kreikan saarille tulevien palauttamisesta Turkkiin maaliskuun 17.-18. päivien kokouksessa.
Vaikka Turkki onkin allekirjoittanut Geneven sopimuksen pakolaisartiklan, se koskee vain eurooppalaisia. Näin irakilaisilla ja afgaaneilla olisi palautuksessa likimain olemattomat mahdollisuudet saada turvapaikkaa Turkista. Syyrialaisille Turkki tarjoaa vain osittaista suojelua.
Sopimus hiertäisi myös ihmisoikeusjärjestöjä
Palautussopimus syntyessään olisi myös ihmisoikeusjärjestöjen hampaissa. Human Right Watchin apulaisjohtaja Judith Sunderlandin mielestä laittomuus on päivänselvää.
– Jokainen Kreikan vesiltä pelastettu pitää viedä Kreikkaan. EU-laki on selkeä, Sunderland kertoo Financial Timesille.
YK:n pakolaisjärjestön mukaan Turkin tulisi ensin muuttaa omaa pakolaislakiaan niin, että erityisesti irakilaisten ja afgaanien turvapaikkahakemukset Turkkiin käsiteltäisiin asianmukaisesti.
Turkki korotti vaatimuksiaan
Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu tapasi EU:n johtajat. Davutoğlu on aiemmin viestittänyt, että maa on valmis palautussopimuksen syntyyn, mutta Turkki on nyt korottanut vaatimuksiaan EU-mailta. EU-maat eivät ehtineet reagoida uusiin vaatimuksiin, vaan tarvitsevat lisäaikaa Turkin toiveiden sulatteluun.
Turkki haluaa korotuksen kolmen miljardin euron avustusrahaan, jolla olisi tarkoitus parantaa Turkissa olevien syyrialaisten pakolaisten leirioloja. Lisäksi Turkki haluaa kansalaisilleen Schengen-maihin viisumit jo kesäkuussa ja vauhdittaa Turkin jäsenyysneuvotteluja EU:hun.
Davutoğlu tietää Turkin neuvotteluasemat varsin hyvin.
– Euroopan koko tulevaisuus on pöydällä, hän muistutti.
Sopimus olisi poliittinen ruutitynnyri
Diplomaattien mukaan Turkin uudet vaatimukset voivat kariuttaa koko sopimuksen. FT:n kattavassa analyysissa havaitaan jokaisen Turkin vaateen olevan myrkkyä jollekin tai useammalle EU-maalle.
Palautus Turkkiin todettaisiin Euroopan ihmisoikeustiomioistuimessa mitä ilmeisimmin laittomaksi. Lehti kirjoittaa, että EU-päättäjät ovat epätoivoisia, ja että Strasbourgin tuomareiden tiukkuus kalpenee vihaisten äänestäjien edessä. Matkaajat tietävät varsin hyvin oikeutensa.
Sopimusluonnos käsittää myös laillisen turvapaikanhakureitin Turkista EU-maihin. Monelle jäsenmaalle tämä on vaikea pala nieltäväksi, sillä jokaista Kreikan saarille rantautunutta ja palautettua henkilöä kohden Turkin pakolaisleireiltä uudelleensijoitettaisiin yksi syyrialainen.
Saksa on ollut avoin lailliselle reitille, mutta on vaatinut laittoman saapumisen Kreikan saarille loppuvan ennen kuin se avaisi ilmasillan. Saksa voi joutua näyttämään esimerkkiä takajaloillaan seisoville EU-maille.
Kymmenille miljoonille muslimeille viisumit
75 miljoonan turkkilaisen viisumit Schengen-maihin katsotaan poliittiseksi voitoksi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanille. Vastaavasti se olisi poliittinen itsemurha monelle EU-johtajalle. Monessa EU-maassa pelätään äärioikeiston nousua, mikäli kymmenet miljoonat muslimit saisivat viisumit. Viisumit ovat erityisesti Ranskalle kova pala, FT kirjoittaa.
Lisäksi viisumiasian vauhdittaminen kesäkuuhun ei jättäisi Euroopan komissiolle aikaa asian valmisteluun.
Viisumikohta hiertää erityisesti Kyprosta, jota Turkki ei ole tunnustanut. Kypros on myös vastustanut Turkin EU-jäsenyyttä tämän vuoksi. Turkin EU-jäsenyysneuvottelutkin voivat karahtaa siten kiville.
FT kirjoittaa, että ihmisten siirrättäminen pakolla takaisin Turkkiin on vaikeaa. Useat ovat maksaneet matkastaan ihmissalakuljettajille, jolloin heillä on vankka halu asettua Eurooppaan. Pakkosiirtäminen voi olla EU-johtajille varsin epämiellyttävää luettavaa ja katseltavaa uutisvirrassa.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


EU:n ja Turkin pakolaiskriisiä käsitellyt huippukokous ohi, Sipilä: ”Askel eteenpäin”

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja: ”Älkää tulko Eurooppaan”

Australia lähettää turvapaikanhakijat saarille ja käsittelee hakemukset rajojensa ulkopuolella – Soini: ”Niin minäkin tekisin”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää