YK:n mukaan EU:n ja Turkin välillä hierottava turvapaikanhakijoiden palautussopimus Kreikasta Turkkiin on mitä ilmeisimmin laiton. EU ja Turkki jatkavat neuvotteluja Kreikan saarille tulevien palauttamisesta Turkkiin maaliskuun 17.-18. päivien kokouksessa.

Vaikka Turkki onkin allekirjoittanut Geneven sopimuksen pakolaisartiklan, se koskee vain eurooppalaisia. Näin irakilaisilla ja afgaaneilla olisi palautuksessa likimain olemattomat mahdollisuudet saada turvapaikkaa Turkista. Syyrialaisille Turkki tarjoaa vain osittaista suojelua.

Sopimus hiertäisi myös ihmisoikeusjärjestöjä

Palautussopimus syntyessään olisi myös ihmisoikeusjärjestöjen hampaissa. Human Right Watchin apulaisjohtaja Judith Sunderlandin mielestä laittomuus on päivänselvää.

– Jokainen Kreikan vesiltä pelastettu pitää viedä Kreikkaan. EU-laki on selkeä, Sunderland kertoo Financial Timesille.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan Turkin tulisi ensin muuttaa omaa pakolaislakiaan niin, että erityisesti irakilaisten ja afgaanien turvapaikkahakemukset Turkkiin käsiteltäisiin asianmukaisesti.

Turkki korotti vaatimuksiaan

Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu tapasi EU:n johtajat. Davutoğlu on aiemmin viestittänyt, että maa on valmis palautussopimuksen syntyyn, mutta Turkki on nyt korottanut vaatimuksiaan EU-mailta. EU-maat eivät ehtineet reagoida uusiin vaatimuksiin, vaan tarvitsevat lisäaikaa Turkin toiveiden sulatteluun.

Turkki haluaa korotuksen kolmen miljardin euron avustusrahaan, jolla olisi tarkoitus parantaa Turkissa olevien syyrialaisten pakolaisten leirioloja. Lisäksi Turkki haluaa kansalaisilleen Schengen-maihin viisumit jo kesäkuussa ja vauhdittaa Turkin jäsenyysneuvotteluja EU:hun.

Davutoğlu tietää Turkin neuvotteluasemat varsin hyvin.

– Euroopan koko tulevaisuus on pöydällä, hän muistutti.

Sopimus olisi poliittinen ruutitynnyri

Diplomaattien mukaan Turkin uudet vaatimukset voivat kariuttaa koko sopimuksen. FT:n kattavassa analyysissa havaitaan jokaisen Turkin vaateen olevan myrkkyä jollekin tai useammalle EU-maalle.

Palautus Turkkiin todettaisiin Euroopan ihmisoikeustiomioistuimessa mitä ilmeisimmin laittomaksi. Lehti kirjoittaa, että EU-päättäjät ovat epätoivoisia, ja että Strasbourgin tuomareiden tiukkuus kalpenee vihaisten äänestäjien edessä. Matkaajat tietävät varsin hyvin oikeutensa.

Sopimusluonnos käsittää myös laillisen turvapaikanhakureitin Turkista EU-maihin. Monelle jäsenmaalle tämä on vaikea pala nieltäväksi, sillä jokaista Kreikan saarille rantautunutta ja palautettua henkilöä kohden Turkin pakolaisleireiltä uudelleensijoitettaisiin yksi syyrialainen.

Saksa on ollut avoin lailliselle reitille, mutta on vaatinut laittoman saapumisen Kreikan saarille loppuvan ennen kuin se avaisi ilmasillan. Saksa voi joutua näyttämään esimerkkiä takajaloillaan seisoville EU-maille.

Kymmenille miljoonille muslimeille viisumit

75 miljoonan turkkilaisen viisumit Schengen-maihin katsotaan poliittiseksi voitoksi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanille. Vastaavasti se olisi poliittinen itsemurha monelle EU-johtajalle. Monessa EU-maassa pelätään äärioikeiston nousua, mikäli kymmenet miljoonat muslimit saisivat viisumit. Viisumit ovat erityisesti Ranskalle kova pala, FT kirjoittaa.

Lisäksi viisumiasian vauhdittaminen kesäkuuhun ei jättäisi Euroopan komissiolle aikaa asian valmisteluun.

Viisumikohta hiertää erityisesti Kyprosta, jota Turkki ei ole tunnustanut. Kypros on myös vastustanut Turkin EU-jäsenyyttä tämän vuoksi. Turkin EU-jäsenyysneuvottelutkin voivat karahtaa siten kiville.

FT kirjoittaa, että ihmisten siirrättäminen pakolla takaisin Turkkiin on vaikeaa. Useat ovat maksaneet matkastaan ihmissalakuljettajille, jolloin heillä on vankka halu asettua Eurooppaan. Pakkosiirtäminen voi olla EU-johtajille varsin epämiellyttävää luettavaa ja katseltavaa uutisvirrassa.

Henri Myllyniemi