Yleltä hämmästyttävä nyökkäys poliittiselle väkivallalle – ministeri oudoksuu
Elinkeinoministeri Wille Rydman kummeksuu Yleisradion uutista, joka vaikuttaa kannattavan poliittista väkivaltaa.
Yleisradio julkaisi keskiviikkona “hyvin sanottu”-jutun, jonka sanavalinnat eivät ole tavanomaisia:
– “Tulee myös viha kaikkia päättäjiä kohtaan ja viha kaikkia hyväosaisempia kohtaan.”
– “Sadat köyhät saivat tarpeekseen hallituksen leikkauksista, ja osa haaveilee nyt jopa väkivallasta”
– “Joillakin kyselyyn vastanneilla on itsetuhoisia ajatuksia, toisille viha antaa voimaa selviytyä talousvaikeuksien keskellä.”
– “Pitääkö ottaa itsensä hengiltä?”
Yle kysyy lukijoiltaan: “Onko sinusta ymmärrettävää, jos köyhien ihmisten tuntema viha purkautuu väkivaltana?” Lukijoilla oli mahdollisuus valita yksi kolmesta vastausvaihtoehdosta. Niistä kaksi loi vahvaa mielikuvaa poliittisen väkivallan hyväksymisestä:
Suomessa ei ole aivan tavanomaista, että kyselyt tai gallupit tarjoavat vastausvaihtoehdoiksi rikoksia.
Asiantuntija oudoksuu
Viestinnän asiantuntija Katleena Kortesuo kiinnitti huomiota Ylen uutisen poikkeukselliseen sävyyn:
– Väkivaltaa ei kuitenkaan tuomita, eikä haastateltavien kommentteja kyseenalaisteta lainkaan, Kortesuo kirjoitti.
– Ymmärrän hyvin ihmisen epätoivon, mutta tällaiset haaveet pitäisi silti kontekstoida eikä vain heittää niitä lukijalle, aivan kuin asia olisi OK. Julkaisisiko Yle vastaavia haaveita yhteiskunnan täydellisestä romahtamisesta, jos ne tulisivat äärioikeiston tai ääri-islamistien suusta? Olisivatko nekin julkaisukelpoisia tuosta noin vaan sinällään, vai osaisiko toimittaja kyseenalaistaa niitä. Kortesuo kysyy.
Tiedotusvälineillä suuri vastuu
Elinkeinoministeri Wille Rydman nosti asian esille. Hän muistutti myös sukuaan kohdanneesta tragediasta:
“Syksyllä mielenosoittajat Suomessa vaativat ministereiden päitä leikattavaksi. Eilen Ylen uutisessa kerrottiin päättäjiin kohdistuvista väkivaltahaaveista ymmärtävään sävyyn.
Slovakian pääministeriin kohdistunut murhayritys on järkyttävä tapaus. Toivottavasti hän selviää hengissä.
Samalla Slovakian tapaus on karmea esimerkki siitä, mihin väkivaltaa hyväksyvä, ymmärtävä tai siihen neutraalisti suhtautuva kirjoittelu voi johtaa.
Poliittinen väkivalta ei kuulu demokraattiseen yhteiskuntaan. Sille ei ole ainuttakaan hyväksyttävää syytä. Kaikkien on kyettävä se tuomitsemaan aivan yksiselitteisesti.
Erityisen iso vastuu on tiedotusvälineiden toiminnalla. Oma sukulaiseni ammuttiin kotiovelleen runsaat sata vuotta sitten. Murhaaja perusteli tekoaan sillä, mitä lehdissä oli henkirikoksen uhrista kirjoitettu. Jutut olivat olleet täyttä pötyä, mutta niitä ei koskaan oikaistu. Ei edes pahoiteltu.
Toivottavasti sellaista, mitä Slovakiassa eilen nähtiin, ei tarvitse enää ikinä nähdä Suomessa. Kehityssuunta on silti todella huono, ja sen kääntämiseksi olisi kaikkien syytä tehdä oma osansa.”
Syksyllä mielenosoittajat Suomessa vaativat ministereiden päitä leikattavaksi. Eilen Ylen uutisessa kerrottiin päättäjiin kohdistuvista väkivaltahaaveista ymmärtävään sävyyn.
Slovakian pääministeriin kohdistunut murhayritys on järkyttävä tapaus. Toivottavasti hän selviää…
— Wille Rydman (@willerydman) May 16, 2024
Ylen väkivaltauutisesta kirjoitti ensimmäisenä Verkkouutiset.
Ylellä aiemminkin outoa suhtautumista väkivaltaan
Suomen Uutiset kirjoitti taannoin perussuomalainsta kansanedustaja Sebastian Tynkkyseen kohdistuneesta hyökkäyksestä. Kaksi elokapina-aktivistia kävi Tynkkysen päälle.
Siinä kun muut suomalaiset tiedotusvälineet uutisoivat päällekarkauksen asiaankuuluvalla vakavuudella, Yle kuittasi hyökkäyksen parilla sähkeuutisen rivillä.
Yhtiön vakiokasvo, Ylellä puheohjelmaa pitävä suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen päätti viskata tapahtumat päälaelleen. Hän ensinnäkin kiisti tapahtumat ylipäätään. Tämä on erikoista, koska tilanne ja sitä seurannut pidätys tallentuivat videolle. Heikkinen syytti lisäksi Tynkkystä itseään häiriköinnistä.
Heikkinen tunnetaan vimmattuna perussuomalaisten kriitikkona.
Vesa Heikkisen taannoisissa kommentteissa on ikävän paljon samaa kaikua kuin Ylen tuoreessa “hyvin sanottu”-väkivaltauutisessa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Vesa Heikkinen Yleisradio Poliittinen väkivalta Wille Rydman Journalismi Sebastian Tynkkynen Väkivalta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Analyysi: Ylen hallitukseen kuuluu Matti Apusen lisäksi Mikko Alatalo, ja heidän molempien pitäisi valvoa tiukasti Ylen johtoa – mutta käykin juuri päinvastoin
Punavihreän Ylen päätoimittaja ei löydä Ylestä punavihreää kuplaa – ei vakuuta somea: ”Kalakaan ei näe akvaarion ulkopuolelle ja luulee, että puheet vedettömästä maailmasta ovat ääriainesten juttuja”
Väitti oppositio mitä tahansa – tosiasiassa maanantaina äänestetään Orpon hallituksen jatkosta
Elokapinan perustaja Roger Hallam tuomittiin vuosiksi vankeuteen moottoritien tukkimisesta
Viikon suosituimmat
”Kuka laittoi disinformaation liikkeelle vesihuollon yksityistämisestä?”, kysyy Purra – aiemmin mitään pidäkkeitä ei ollut, nykyinen hallitus ESTÄÄ määräysvallan lipumisen yksityisille
Härskiä on: Vihreät, SDP ja keskusta huutavat vesiasiassa sutta, mutta ovat itse se susi – ajoivat äskettäin Jyväskylän ja Ähtärin vesihuollon yksityistämistä
Puhdistuksesta huolimatta pylväiden saumoihin imeytynyttä väriainetta nousee koko ajan pintaan – Purra: “Voi teitä aktivistit Elokapinassa”
Eduskunnan puhdistustyöt jatkuvat edelleen.
Yksijalkaisesta nigerialaisesta merirosvosta tulee uustanskalainen – kotoutumissuunnitelma on jo valmiina
Tanskalaisen fregatin merirosvouksen vastainen operaatio päättyi siihen, että tulitaistelussa jalkansa menettänyt nigerialainen merirosvo tuotiin Tanskaan hoitoon. Lucky-niminen merirosvo on nyt saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen ja hänelle on laadittu kotoutumissuunnitelma. Hänen ei tarvitse enää palata Afrikkaan, jossa elämä yksijalkaisena olisi hyvin raskasta.
Hollywoodin woke-kiihko vähitellen laantumassa, uudet tuulet puhaltavat – Kummisetä-trilogian ohjannut Francis Coppola kasasi elokuvatiiminsä omaperäisellä tavalla
Elokuvaohjaaja Francis Ford Coppola pyristelee Hollywoodin woke-kulttuuria vastaan. Kummisetä-trilogiasta tunnettu ohjaajalegenda kertoi tavoitteekseen tehdä elokuvan, jota ei voisi luonnehtia tyypilliseksi woken läpitunkemaksi Hollywood-tekeleeksi. Coppola halusi näyttelijäkaartiinsa cancel-kulttuurin uhriksi joutuneita hahmoja sekä oikealta että vasemmalta. Tällaisia ovat mm. konservatiivisia näkemyksiä esittänyt Jon Voight sekä takavuosien Trump-kriitikko Shia LaBeouf.
Kamala Harrisin vastaus meni “sanasalaatiksi” – TV-yhtiö julkaisi parannellun version haastattelusta
Kamala Harris oli vaalikampanjansa tiukimmassa haastattelussa "60 minuuttia" -ohjelmassa. Harrisin vastaus Yhdysvaltain ja Israelin suhteita koskien oli niin sekava ja sisällötön, että TV-kanava joutui editoimaan ennakkomainoksiaan uudestaan. Ukrainan mahdolliseen Nato-jäsenyyteen Harris kieltäytyi ottamasta kantaa.
Oman turvapaikkapolitiikkansa kaaokseen ajanut Saksa etsii ratkaisumalleja Hollannista ja Pohjoismaista
Saksassa vaaditaan muutosta yhteiskunnallisia jännitteitä synnyttävään hallitsemattomaan maahantuloon ja siirtolaispolitiikkaan. Mallia etsitään nyt myös Hollannista ja Pohjoismaista.
Maahanmuuttajat kärsivät työstressistä – matka kehitysmaasta hyvinvointiyhteiskunnan hoivaan on paljon pitempi kuin maantieteellinen etäisyys
Matka kehittyvästä maasta pohjoismaisen työelämän ja hyvinvointiyhteiskunnan runsaudensarven ääreen voi olla henkisesti paljon pitempi kuin maantieteellinen etäisyys. Seurauksena voi olla jopa ”vähemmistöstressi”. Kansankoti panostaa nyt julkisia varoja valaistakseen kaikkia kansalaisia akuutista ongelmasta.
Jani Mäkelä: Oppositio on valehdellut vesihuoltoasiassa
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.) moittii oppositiota, jonka vesihuoltoa koskevat väitteet eivät pidä paikkaansa.
Perussuomalaiset: Kehitysyhteistyöhön mullistavia muutoksia – Suomi asettaa tiukat rajat rahaa saaville maille
Kehitysyhteistyötä uudistetaan tällä hallituskaudella. Uusi strategia nojaa vahvasti kahteen keskeiseen ohjenuoraan: yksityinen sektori saa suuremman roolin kehitysavun toteuttajana ja rajalliset panostukset kohdennetaan tarkemmin niihin maihin, jotka aidosti haluavat kasvaa ja vaurastua. Eduskunnassa käsiteltiin tiistaina ensimmäistä kertaa yhdessä Suomen kauppa- ja kehityspolitiikan selontekoa.