Perussuomalaiset kansanedustajat ja Yleisradion hallintoneuvoston jäsenet Jari Ronkainen ja Olli Immonen eivät yllättyneet Ilta-Sanomien uutisesta, jonka mukaan Ylessä työskennellyttä toimittajaa Sara Rigatellia epäillään törkeästä kunnianloukkauksesta.

Tapaus liittyy Ylen esittämiin vakaviin väitteisiin elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen työskentelytavoista ohjaustilanteissa.

– Olimme jo viime vuoden lokakuussa sitä mieltä, että Louhimieheen kohdistuva jahtaaminen meni liian pitkälle ja että toimittaja Rigatellille olisi perusteltua antaa potkut, Jari Ronkainen muistuttaa.

Päätoimittajan olisi pitänyt vetää jarrua

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Ylen vastaavaa päätoimittajaa Jouko Jokista ei vielä toistaiseksi epäillä rikoksesta, mutta poliisi kuitenkin pohtii, onko Jokista vastaan syytä aloittaa esitutkinta päätoimittajarikkomuksesta.

– Ylen hallintoneuvoston jäseninä velvollisuutemme on nostaa ongelmat pöydälle, joita Ylessä valitettavasti tuntuu riittävän. Operatiivisen johdon, päätoimittaja Jokinen etunenässä, olisi tullut tässä tilanteessa ymmärtää vetää jarrusta, Olli Immonen sanoo.

– Jokisen olisi pitänyt miettiä, kuinka pitkälle yksittäisen ihmisen julkisessa jahtaamisessa voidaan tällaisten näyttöjen perusteella mennä.

Toimittaja jatkoi mustamaalaamista virkavapaallakin

Ronkainen ja Immonen eivät ymmärrä Ylen julkaisupäätöstä eivätkä tue Sara Rigatellin myöhempää toimintaa.

– Ylen kohuartikkelin taustatyö olisi pitänyt tehdä huolella ja varmistaa tiedot useammasta lähteestä. Louhimiehelle olisi kuulunut lisäksi antaa oikeus oikaista mahdolliset virheelliset tiedot. Tätä oikeutta hän ei saanut.

– Moitittavaa on myös se, että toimittaja Rigatellin ollessa virkavapaalla, hän jatkoi Louhimiehen mustamaalaamista ja ajojahtia muun muassa ottamalla yhteyttä tuotantoyhtiöön, jossa Louhimies työskenteli, Ronkainen ja Immonen toteavat.

Ylen vastaava päätoimittaja Jokinen edelleen puolustaa Ylen artikkelin julkaisua vastauksessaan Ilta-Sanomille. Kansanedustajakaksikko haluaa yleisesti muistuttaa, että Yle on sitoutunut Journalistin ohjeisiin ja kyseisten ohjeiden mukaan tuomioistuimien ratkaisuihin tai syyllisyyteen ei saa ottaa ennakolta kantaa.

SUOMEN UUTISET