
Ylen A-studio 22.4.2025. Vasemmalla Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus, keskellä STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà. / YLE AREENA
Yrittäjien pääekonomistilta vahvaa tukea veroalelle – yhteisövero ja ansiotulovero ovat kasvun pahimmat haitat
Tiistai-illan A-studio kutsui kaksi hyvin erilaista ekonomistia ennakoimaan hallituksen puoliväliriihtä. Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus antoi vahvaa tukea hallituksen julkisessa tiedossa oleville verolinjauksille.
Riihestä tihkuneiden tietojen mukaan hallitus kaavailee sekä yhteisö- että ansiotuloverojen laskemista.
Brotheruksen mukaan veropäätökset kannattaa tehdä, vaikka elämme keskellä epävarmuuden aikaa.
– Meillä on käsillä lyhyen aikavälin epävarmuus. On hyvä huomata, että kun nyt tehdään päätöksiä, ne eivät astuisi voimaan tänä vuonna, vaan todennäköisesti vuoden 2026 tai 2027 alusta. Ja silloin sitten tämän lyhytaikaisen epävarmuuden toivottavasti hellittäessä nämä veropäätökset ja muut kasvutoimet sitten auttavat tukemaan taloutta ja parempaa kasvua.
Yhteisövero ja ansiotulovero pahimmat kasvun haitat
Brotherus kertoo yrittäjien kannattavan sekä yhteisö- että ansiotuloverojen laskemista.
– Yrittäjät nostavat kyselyissä esiin juuri nämä kaksi eniten kasvua haittaavina tekijöinä. Ja taloustutkimuksen mukaan juuri näillä kahdella verolla on kasvuun negatiivinen vaikutus.
– Toki se riippuu siitä, että millä ne rahoitetaan. Jos yritysten verotusta madalletaan ja samalla vaikkapa yritystukia leikataan ja katetaan veroale sillä – mikä on Suomen Yrittäjien esitys – niin ei varmasti löydy ekonomistia, joka sanoisi, että se ei olisi positiivista talouskasvulle ja tasapuoliselle kilpailulle.
– Ja sama juttu täällä ansiotuloverojen puolella. Siitä on valtiovarainministeriön kansliapäällikkö ja myös talouspoliittisen arviointineuvoston puheenjohtaja, professori Niku Määttänenkin todennut, että siitä löytyy vahvinta taloustieteellistä näyttöä, että nimenomaan näiden ylimpien marginaaliveroasteiden laskeminen on hyödyllistä. Ajan kanssa se voisi maksaa itsensä takaisin jopa kokonaan.
Suomessa jo varsin maltillisillakin tuloilla nousee marginaaliveroaste hyvin korkealle. Ylimmissä tuloluokissa marginaaliveroaste on melkein kuusikymmentä prosenttia. Jos tätä nyt laskettaisiin 52: teen, se olisi Brothruksen mukaan sama taso, joka nyt on Ruotsissa.
– Toki Ruotsissa tällä heidän valtiovarainministeriönsä puhuvat, että siellä olisi tarvetta laskea sitä 52:sta vielä alaspäin. Ehkä Suomi tulee tässä pikkuisen sitten Ruotsia jäljessä.
Alempi yhteisövero hyödyttää pieniä yrityksiä
Kysymykseen yhteisöveroalennuksesta otti Brotherus esiin tutkimustietoa.
– Yhteisöveron alennuksen vaikutukset voi jakaa kolmeen luokkaan. Yksi vaikutus on se, että miten isot monikansalliset yhtiöt näyttävät tulostansa. Heillä on kykyä näyttää tulosta, vaikka heti ensimmäisenä vuotena enemmän Suomessa, jos Suomessa veroaste on edullisempi kuin joissain muissa maissa. Se on tällaista niin sanottua verokilpailua ja siitä ei tarvitse tykätä, mutta siinä kisassa silti ollaan globaalisti mukana.
– Toinen vaikutus tulee sitten siitä mitä Suomessa on Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT tutkinut. Eli mitä vaikutusta tällä yhteisöveron alennuksella oli silloin, kun se tehtiin vuosina 2012-2014. Silloin tutkittiin pieniä yrityksiä ja huomattiin, että nimenomaan pienet yritykset lisäävät käyttömenojansa ja heidän liikevaihtonsa kasvaa. Investointeja sieltä tutkimuksen mukaan ei juuri tullut, mutta se on ehkä ihan ymmärrettävää, kun tutkittiin alle yhden miljoonan euron liikevaihtoa tekeviä yrityksiä. Jos on vaikka palveluyrittäjä ja sitten yhteisövero laskee muutaman prosenttiyksikön, niin siitä voi jäädä muutama tuhat euroa vuodessa enemmän käyttöön. Ja tutkimusten mukaan nämä pienet, varsinkin uudet yritykset, laittaa sen rahan sitten muihin menoihin, vaikka markkinointiin ja myyntiin ja se sitten kasvattaa toimintaa.
– Kolmas vaikutus yhteisöverosta tulee sitten investoinneista ja se ei tule varmasti ensimmäisenä vuotena. Eli jos nyt tulee yhtäkkiä tällainen yhteisöveron alennus, niin eiväthän yritykset ole valmistautuneita siihen. Ei siellä ole heti luvitettuja ja valmiita projekteja, vaan sitten käynnistyy pohdinta ja se voi viedä useammankin vuoden. Se ei välttämättä tule tämän hallituskauden aikana, vaan vasta seuraavan ja seuraavien hallituskausien aikana.
Brotheruksen lisäksi A-studiossa vieraili myös STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà, joka ei pitänyt tuloveroalennusta toivottavana.
Vasemmalla veroja mieluummin kiristettäisiin
Lainàn teesit olivat päinvastaisia Brotheruksen esittämiin nähden. Lainàn mukaan veronkevennyksille on vaikea nähdä perusteita tässä tilanteessa.
– Ennemminkin pitäisi pyrkiä lisäämään yritysten osallistumista ja yhteisöveron nostaminen olisi perustellumpaa kuin sen laskeminen. Ja sitten täytyy muistaa, että viime vuosikymmenellä ja 2010-luvulla me laskettiin jo yhteisöveroa 26 prosentista kahteenkymmeneen prosenttiin ja tämä oli nimenomaan surkea talouskasvun vuosikymmen.
Lainà toimi vasemmistoliiton hallitusneuvottelijana Rinteen hallitusta muodostettaessa 2019. Hän kohahdutti taannoin kulmia latomalla tiskiin 8 miljardin veronkiristyslistan.
SUOMEN UUTISET
Lue myös
Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Hallituksen kasvuriihi valmistuu mahdollisesti jo tänään – ennakkotietojen mukaan tiedossa on helpotusta veroihin ja leikkauksia kehitysapuun
Ay-ekonomistin mukaan yhteisöveron alentamisella ei olisi kasvuvaikutuksia, mutta asia on päinvastoin – kun Suomi viimeksi alensi yhteisöveroa, verokertymä lähti kasvuun
Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
Huopaiselta: Keveämmillä veroilla saadaan tukevampaa talouskasvua
Kasvuriihi käyntiin – hallitus kokoontuu rakentamaan kasvupakettia, jonka avulla Suomen laahaavaan talouteen saataisiin vihdoinkin vauhtia
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.