Ruotsin vaaleissa satunnaisotannalla tehdyissä vaalitarkkailuissa liki joka toinen kohde nostatti kulmakarvoja. Ajatushautomo Gatestone Institute koosti pitkän listan epämääräisyyksistä, jotka koituivat ruotsidemokraattien tappioksi.

Outouksiin kuuluu muun muassa se, että äänestyskoppiin mennään porukalla vahtimaan ja neuvomaan muita äänestämisessä sekä ruotsidemokraattien vaalilipukkeiden jättäminen toimittamatta vaalipaikalle.

Ajatushautomo havaitsi vaalien alla gallupien ja vaalituloksen selkeän eron. Neljä päivää ennen vaaleja ruotsidemokraatit olivat jopa kannatuskyselyn kärjessä. Ruotsissa vaaleissa toimitaan muutamassa kohtaa hyvin poikkeuksellisella tavalla verrattaessa Suomen vaalikäytäntöön.

Vaalisalaisuus retuperällä

Ruotsin vaalien kummajaisiin kuuluu se, että eri puolueiden vaalilipukkeilla on oma värityksensä. Äänestäjä nappaa lipukkeen kaikkien nähtävillä olevasta telineestä. Toisin sanoen puoliso tai naapuri voi suoraan nähdä puolueen, joka on saamassa äänen. Ryhmäpaine voi vaikuttaa äänestettävään puolueeseen erityisesti, jos samassa taloudessa asuvilla on erilainen suosikkipuolue.

Tämän lisäksi äänestyskoppiin voidaan mennä ryhmällä. Vaalitarkkailijat havaitsivat erityisesti maahanmuuttajaperheissä, että perheen pää valitsi kaikille täysi-ikäisille perheenjäsenilleen vaalilipukkeet.

Ryhmä-äänestämistä perustellaan sillä, että äänestäjä voi tarvita apua. Esimerkiksi vanhuksilla voi olla liian lukukelvoton käsiala. Tämä kuitenkin mahdollistaa kaitsemisen: joku vahtii, että jokainen äänestää tasan niin kuin on sovittu. Suomessa vastuullisessa tehtävässään apua tarjoaa vaaliavustaja eikä esimerkiksi perheenjäsen – saati puoluepolitiikko.

Muun muassa Tukholmasta ja Göteborgista ilmoitettiin useaan otteeseen, että ruotsidemokraattien äänestyskuoret oli avattu ja suljettu uudelleen. Eräällä vaalihuoneistolla toimitsijat kehottivat äänestäjiä jättäämään kuoret avoimiksi. Ruotsidemokraattien vaalilipukkeita oli myös varastettu, jottei puoluetta voitu äänestää. Näin kävi Göteborgissa.

Gatestone Institute kirjoittaa myös erittäin viekkaasta tempusta. Ruotsidemokraattien vaalilipukkeet oli vaihdettu naapurikunnan lipukkeisiin, jolloin ruotsidemokraatteja äänestävä saattoikin epähuomiossa antaa mitätöidyksi päätyvän äänen.

Lahjontaa ja uhkailuja

Vaalien alla poliisi sai yli 2 300 ilmoitusta äänestäjien uhkailusta. Itse vaaleissa vaalilautakunta sai yli 400 ilmoitusta vaalipetosepäilyistä. Syyttäjä tutkii ilmoituksia.

Botkyrkan Moderaattien toiminta on johtanut syyteharkintaan tapauksessa, jossa paikalliset muslimijohtajat lupasivat puolueelle 3 000 ääntä. Ilmaista lounasta ei ole. Muslimiyhteisö halusi ääniensä vastikkeeksi rakennusluvan moskeijaan. Moderaatit jättivät tarjouksen roikkumaan ja torjuivat lahjontayrityksen vain pari päivää ennen vaaleja.

Degerforsissa sosiaalidemokraattien poliitikko lupasi demariäänistä noin 50 euroa vaivanpalkkaa. Samassa kaupungissa demaripoliitikon väitetään ”avustaneen” äänestäjiä äänestyskopissa.

Sosiaalidemokraatit kuluttivat 8 miljoonaa kruunua (n. 770 000 euroa) kampanjaan, jossa kehotettiin erityisesti maahanmuuttajien asuttamien lähiöiden asukkaita äänestämään. Tukholman Rinkebyssä kampanja toi villoja. Rinkebyssä sosiaalidemokraatteja äänesti 77 prosenttia äänestäneistä.

Ruotsidemokraattien vaalisyrjintä ei esiintynyt ensimmäistä kertaa vaaleissa. Viime europarlamenttivaaleissa ääntenlaskija kirjoitti Facebookissa, josko hänen tulisi hävittää koko Ruotsidemokraattien vaalilippupino.

Rajavalvontaraportti myöhästyi ”yllättäen”

Ruotsidemokraattien eräs vaaliteema oli maan rajavalvonnan tila. EU:n virallinen raportti rajavalvonnan tilasta väitetään pidetyn pimennossa Ruotsin vaalien yli. Raportissa todettiin Ruotsin rajavalvonnan olevan EU:n surkeinta.

Raportin mukaan Ruotsin rajavalvojilla on vaikeuksia erottaa aitoa passia väärennöksestä. Jihadistit ja teeskentelevät turvapaikanhakijat suosivat väärennettyjä matkustusasiakirjoja.

Viranomaisilla on erityisiä vaikeuksia Tukholman Arlandan lentokentällä ja raportissa kehotettiin EU:n rajavalvoja Frontexia ottamaan tilanne hallintaan.

Expressen-lehden mukaan oikeusministeriö piti raporttia poliittisena ruutitynnyrinä, minkä väitettiin johtaneen raportin julkaisun lykkääntymiseen. Ruotsin oikeusministeri Morgan Johansson on torjunut nämä väitteet.

Henri Alakylä