Ställdalenin arki mullistui suuren pakolaisaallon syksynä vuonna 2015. Kylän 500 asukkaan seuraksi ilmestyi yhtäkkiä 200 turvapaikanhakijaa paikalliseen vastaanottokeskukseen. Keskus lakkautettiin vuosi sitten mutta muistot jäivät: 41 prosenttia paikkakunnan asukkaista äänesti valtiopäivävaaleissa ruotsidemokraatteja. Asiasta kirjoittaa Aftonbladet.

Kaksi Aftonbladetin haastattelemaa paikallista naista ovat edelleenkin järkyttyneitä vuoden 2015 tapahtumista.

– Täällä oli hiljaista ja rauhallista kunnes eräänä päivänä tänne tuli viisi bussia ja seuraavana päivänä kymmenen lisää ja kaikki täynnä turvapaikanhakijoita. En voinut uskoa silmiäni, olin aivan shokissa, toinen heistä muistelee.

Ruotsidemokraatit itsekin ihmeissään

Ställdalenin kylä sijaitsee Ljusnabergin kunnassa entisellä kaivosseudulla Keski-Ruotsissa. Väki on alueelta vähentynyt ja suunnannut kasvukeskuksiin. Kunnassa ei kuitenkaan ole vaivuttu epätoivoon, päin vastoin. Kunnanvaltuuston ruotsidemokraattien jäsen Mats Larsson on itsekin miettiväinen pohtiessaan loistavaa vaalitulosta.

– Yllätyimme itsekin siitä, kuinka vahva asemamme on täällä. Ihmiset tääll äovat kovaa työtä tekeviä kunnon kansalaisia. Aamuisin noustaan aikaisin ylös ja viedään lapset tarhaan ja lähdetään sitten töihin, hän kuvailee.

– Täällä on suljettu kaivoksia ja teollisuuslaitoksia on ajettu alas, mutta poliittinen enemmistö ei ole halunnut ymmärtää, mitä oikein on tapahtumassa, Larsson jatkaa.

Demareiden kanssa napit vastakkain

Uudessa kunnanvaltuustossa ruotsidemokraatit ovat lähes tasoissa sosiaalidemokraattien kanssa ja vahvasti napit vastakkain. Demarit syyttävät poliittista arkkivihollistaan saamattomuudesta ja näköalattomuudesta. Ruotsidemokraatteja moinen panettelu hatuttaa.

– Monet syyttävät meitä saamattomuudesta myös valtakunnan politiikassa. Se ei todellakaan pidä paikkaansa valtiollisella tasolla eikä täällä, sanoo toinen ruotsidemokraattien kunnanvaltuutettu, joka itsekin asuu Ställdalenin ruotsidemokraattikylässä.

Yleisin selitys ruotsidemokraattien vaalimenestykselle on se, että äänestämällä maahanmuuttokriittistä puoluetta alueelle ei enää perusteta uusia vastaanottokeskuksia.

Vanhempi naishenkilö perustelee ruotsidemokraattien äänestämistä myös Jimmie Åkessonin ominaisuuksilla. Puoluejohtaja on luvannut lakia ja järjestystä, ja tähän puheeseen luotetaan.

Ruotsissa on 15 äänestysaluetta, joissa ruotsidemokraattien kannatus ylitti juuri käydyissä valtiopäivävaaleissa 40 prosenttia.

SUOMEN UUTISET