Vielä hetki sitten koko maailma ja kaikki tiedostavat henkilöt kohisivat some punaisena Brasilian liekehtivistä sademetsistä. ”Maailman keuhkot ovat tulessa ja ne tuottavat 20 prosenttia maailman hapesta” twiittailivat laulaja Madonna, potkupalloilija Christian Ronaldo sekä presidentti Emmanuel Macron. Väitteet eivät kylläkään pidä paikkaansa ja todisteet olivat usein puutaheinää, toteaa talousjulkaisu Forbes.

Ensin julkimoiden jakamista valokuvista: Ronaldon sosiaalisessa mediassa jakama kuva palavasta metsästä on vuodelta 2013, mutta ei Amazonilta. Leonardo di Caprion ja Emmanuel Macronin jakama kuva on puolestaan 20 vuotta vanha.

Madonnan jakama todiste metsätuhoista onkin sitten jo täyttänyt 30 vuotta. Kuuluisuudet ovat jakaneet somessa liekehtiviä otoksia, jotka esittävät, Montanaa, Ruotsia ja Intiaa.

Valtamedia vauhdissa

Valtamedia puolestaan kertoi, että nyt on käynnissä laajamittainen sademetsien tuhoaminen. Brasialian maanviljelijät sytyttävät sademetsät tuleen saadakseen lisää peltoalaa ja laidunmaata. CNN ja The New York Times toistivat omalta osaltaan myös väitettä, jonka mukaan Amazon on maailman keuhkot, koska sademetsät tuottavat happea ja sitovat hiiltä. Kohu-uutiset saavat asiantuntijan yskimään:

– Hevonpaskaa, väitteillä ei ole mitään tieteellistä perustetta, toteaa Dan Nepstad, eräs tunnetuimmista Amazonin tutkijoista.

– Amazon kyllä tuottaa valtavat määrät happea, mutta sademetsä käyttää hapen itse.

Urbaani eliitti asialla

Tutkijan mukaan ulkomaisen median ja kansainvälisten kuuluisuuksien reaktiot johtuvat urbaanin eliitin antikapitalistisista asenteista.

Maataloutta kohtaan tunnetaan jopa vihaa, Nepstad sanoo. Ihmiset eivät tutkijan mukaan myöskään aina ymmärrä maatalouden tuotantoketjuja, jossa vaikkapa Brasiliassa yleisesti viljellyn soijan avulla tuotetaan loppupeleissä maitoa, lihaa ja kananmunia.

Joillakin mediapeliin osallistuneella saattaa olla myös ketunhäntä kainalossa. Brasilian maanviljelijät haluaisivat laajentaa EU:n ja Latinalaisen Amerikan valtioiden välistä Mercosur-sopimusta, mutta Ranska ja presidentti Macron panevat hanttiin. Ranskan maanviljelijät eivät välttämättä halua sisämarkkinoille lisää brasilialaisia maataloustuotteita uhkaamaan omien tuotteidensa asemaa.

SUOMEN UUTISET