

LEHTIKUVA
Viikon 36/2019 luetuin
Miksi kaikki Amazonin metsäpaloista meille kerrottu on pielessä?
Vielä hetki sitten koko maailma ja kaikki tiedostavat henkilöt kohisivat some punaisena Brasilian liekehtivistä sademetsistä. ”Maailman keuhkot ovat tulessa ja ne tuottavat 20 prosenttia maailman hapesta” twiittailivat laulaja Madonna, potkupalloilija Christian Ronaldo sekä presidentti Emmanuel Macron. Väitteet eivät kylläkään pidä paikkaansa ja todisteet olivat usein puutaheinää, toteaa talousjulkaisu Forbes.
Ensin julkimoiden jakamista valokuvista: Ronaldon sosiaalisessa mediassa jakama kuva palavasta metsästä on vuodelta 2013, mutta ei Amazonilta. Leonardo di Caprion ja Emmanuel Macronin jakama kuva on puolestaan 20 vuotta vanha.
Madonnan jakama todiste metsätuhoista onkin sitten jo täyttänyt 30 vuotta. Kuuluisuudet ovat jakaneet somessa liekehtiviä otoksia, jotka esittävät, Montanaa, Ruotsia ja Intiaa.
Valtamedia vauhdissa
Valtamedia puolestaan kertoi, että nyt on käynnissä laajamittainen sademetsien tuhoaminen. Brasialian maanviljelijät sytyttävät sademetsät tuleen saadakseen lisää peltoalaa ja laidunmaata. CNN ja The New York Times toistivat omalta osaltaan myös väitettä, jonka mukaan Amazon on maailman keuhkot, koska sademetsät tuottavat happea ja sitovat hiiltä. Kohu-uutiset saavat asiantuntijan yskimään:
– Hevonpaskaa, väitteillä ei ole mitään tieteellistä perustetta, toteaa Dan Nepstad, eräs tunnetuimmista Amazonin tutkijoista.
– Amazon kyllä tuottaa valtavat määrät happea, mutta sademetsä käyttää hapen itse.
Urbaani eliitti asialla
Tutkijan mukaan ulkomaisen median ja kansainvälisten kuuluisuuksien reaktiot johtuvat urbaanin eliitin antikapitalistisista asenteista.
Maataloutta kohtaan tunnetaan jopa vihaa, Nepstad sanoo. Ihmiset eivät tutkijan mukaan myöskään aina ymmärrä maatalouden tuotantoketjuja, jossa vaikkapa Brasiliassa yleisesti viljellyn soijan avulla tuotetaan loppupeleissä maitoa, lihaa ja kananmunia.
Joillakin mediapeliin osallistuneella saattaa olla myös ketunhäntä kainalossa. Brasilian maanviljelijät haluaisivat laajentaa EU:n ja Latinalaisen Amerikan valtioiden välistä Mercosur-sopimusta, mutta Ranska ja presidentti Macron panevat hanttiin. Ranskan maanviljelijät eivät välttämättä halua sisämarkkinoille lisää brasilialaisia maataloustuotteita uhkaamaan omien tuotteidensa asemaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antikainen: Miksi EU-puheenjohtajamaan hallitus ja ulkoministeri Haavisto eivät reagoi Brasilian metsäpalokriisiin?

Eurovaaliehdokas Hakkarainen: Ilmastonmuutos on tekosyy kerätä rahat pois kansalta

Putkonen: Ylen valeuutisointi vaarantaa uudet metsäteollisuuden investoinnit
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää