Brasiliasta kuuluu hälyttäviä uutisia. Sademetsiä poltetaan tällä hetkellä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Ylen haastatteleman apulaisprofessori Markus Krögerin mukaan maapallon muilla ilmastonmuutoksen torjuntatoimilla ei ole paljonkaan merkitystä, jos sademetsien tuhoamista ei pysäytetä.

– Global Forest Watchin tutkimuksen mukaan sademetsien tuhoaminen oli vuosien 2015 ja 2017 välillä maailman kolmanneksi suurin hiilidioksidipäästöjen tuottaja, USA:n ja Kiinan jälkeen. Sademetsien tuhoamisesta aiheutuneet päästöt olivat siis suuremmat kuin koko EU:n päästöt. Nyt energiamäärä, joka Amazonin metsäpaloista pääsee avaruuteen metsän polttamisen seurauksena, on 7-kertainen viime vuoteen verrattuna, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen muistuttaa.

– Huolestuttavinta tilanteessa on se, että sen sijaan, että Brasilian hallitus pyrkisi estämään metsäpalot, se kannustaa tilanomistajia ja keinottelijoita sytyttämään niitä. Brasilian presidentti haluaa hävittää sademetsät, jotta soijarehulle ja nautakarjan kasvatukseen saataisiin lisää viljelymaata. Suuri osa näistä maataloustuotteista myydään länsimaihin. Apulaisprofessori Kröger ehdottaa Brasilian tärkeimpien vientituotteiden, eli lihan, rehun, mineraalien ja puun asettamista tuontikieltoon. Tämä olisikin tehokas tapa toimia; Brasilialle tulee tehdä välittömästi selväksi, ettei sademetsien tuhoaminen tuota sille talouskasvua.

”Näinkö vihreät pelastavat maapallon?”

Sen sijaan, että Suomi reagoisi tilanteeseen, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tyytyy toteamaan, että ”varmasti tämä on semmoinen vaihe, jossa pitäisi vedota Brasilian hallitukseen, jotta he toimisivat vastuullisesti myös ilmastoasioissa”.

Antikainen ihmettelee, miksi Haavisto ei vaadi tilanteen käsittelyä EU:n tasolla tai edes vetoa itse Brasilian hallitukseen, vaan vierittää vastuun YK:n syyskuussa pidettävälle yleiskokoukselle sillä aikaa, kun metsien polttaminen jatkuu.

– Suomi on tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaa. Nyt ei ole aikaa jäädä tuleen makaamaan, vaan tarvitaan puheiden sijasta tehokkaita toimenpiteitä kriisin ratkaisemiseksi. Vihreät saivat hallituksessa ulkoministerin salkun. Kun heillä olisi kerrankin tuhannen taalan paikka tehdä jotain ihan oikeasti merkityksellistä ilmastonmuutoksen torjumiseksi, ulkoministeri Haavisto tyytyy puhumaan latteuksia, sysää vastuun muille eikä tee itse yhtään mitään. Näinkö vihreät aikovat pelastaa maapallon? Antikainen ihmettelee.

SUOMEN UUTISET