

LEHTIKUVA
Ammatilliset opettajat: Käden taitoja on vaikea oppia, jos perusmotoriikka on hukassa
- Saataisiinko kaunokirjoitus peruskouluihin takaisin?
Kysymys tulee yhtaikaa kahden kokeneen ammatillisen opettajan, Kari Murron ja Jaana Antilan, suusta. Ajatus on heitetty ehkä hiukan kieli poskessa – opettajat tietävät toki, että kaunokirjoitustaito sinänsä ei ehkä ole se nykytyöelämän ykkösasia.
Mutta.
– Kaunokirjoituksella harjoitetaan lapsesta asti silmä-käsi-koordinaatiota. Sitä samaa, joka harjaantuu erilaisissa kodin töissä ja askareissa, liikunta- ja soittoharrastuksissa, leikeissä ja niin edelleen. Kun nämä kaikki elementit nuorten ja aikuistenkin elämässä vähenevät, se näkyy ja tuntuu täällä meillä. Käden taitoja on vaikea oppia, jos perusmotoriikka on hukassa.
Elämäntavat ovat muuttuneet
Murro ja Antila korostavat, etteivät nuoret ole sen huonompia kuin aiemmatkaan sukupolvet, mutta peruskoulu ja yleiset elämäntavat ovat muuttuneet.
– Jos kättään käyttää pelkkään pelaamiseen ja ruudun selailuun, voi olla yllättävän vaikeaa tarttua esineisiin, työkaluihin ja laitteisiin, kuvailee kone- ja tuotantotekniikkaa opettava Murro, joka on aiemmin opettanut myös puuseppiä.
– Monessa kodissa remontoidaan tai tehdään muitakaan askareita entistä vähemmän itse.
Antila on lehtori hyvinvointialalla, joka sisältää muun muassa lähihoitaja-, kampaaja- ja kosmetologikoulutuksen. Antilalla on lisää toiveita peruskoulun suuntaan:
– Kaunokirjoituksen lisäksi sinne ala- ja yläasteelle voisi palauttaa tekniset työt ja käsityöt. En tiedä, miksi ne on muutettu nimeltään ja luonteeltaankin – liekö jokin sukupuolten tasa-arvoajatus taustalla – mutta ammattikouluopinnot erityisesti teknisillä aloilla käynnistyisivät paremmin, jos tekninen työ ja perinteinen tekstiilikäsityö olisi peruskoulussa selkeästi eroteltu toisistaan.
”Sähkötekniikka vetää kovatasoisia kavereita”
Antila ja Murro korostavat, ettei ammattikoulun opettajan arki ole pelkkiä ongelmia.
Päinvastoin. Monet ammattialat, kuten sähkötekniikka, houkuttelevat ”todella kovatasoisia kavereita”, kuten Murro asian ilmaisee.
– He ovat jo tänne tullessaan kunnianhimoisia, ja monella todistuskin on sitä luokkaa, että lukion kynnys ylittyisi helposti. Mutta he haluavat tänne. Motivaatio näkyy kaikessa, sinnikkyydessä, pitkäjänteisyydessä, harjoituksiin suhtautumisessa.
Niin sähkötekniikan kuin monen muunkin alan oppilaitten parhaimmisto treenaa jo nyt Taitaja 2025 -kisoihin, jonka semifinaaleja pidetään eri puolilla Suomea helmikuussa.
Parhaat noukitaan päältä
Taitaja-kisa tunnetaan ja sitä arvostetaan myös elinkeinoelämän piirissä – yritysten edustajat tulevat paikalle ”noukkimaan parhaat päältä”, Murro kertoo.
Varsinainen Taitaja-finaali järjestetään vasta toukokuussa Turussa, joten potentiaaliset taitajat ehtivät vielä mukaan. Kilpailusta kiinnostuneet opiskelijat treenaavat yleensä muun opetuksen ohessa, mutta joissakin ammatillisissa oppilaitoksissa tarjotaan erillistä kisavalmennustakin.
– Suurin osa kilpailijoista on ilmoittautunut ja hakeutunut mukaan itse, mutta toki me opettajatkin katselemme ympärillemme ja kannustamme mukaan, jos näyttää siltä, että opiskelijalta löytyy kipinää, sanovat Murro ja Antila. He muistuttavat lisäksi, että kisaan osallistuminen avaa nuorille väylän ulkomailla työskentelyyn asti: parhaimmisto jatkaa kansalliselta tasolta kansainvälisiin Skills-mittelöihin.
Toukokuiseen Turun-finaaliin on tulossa ainakin puuseppien, sote-alan, kokkien ja tuotantotekniikan osakilpailut.
– Menen sinne itsekin yhtenä puuseppäalan lajivastaavista. Finaali on joka kerta kokemisen arvoista myös meille opettajille, sanoo Murro.
Lähiopetusta tarvitaan enemmän
Ammatilliset opettajat näkevät pidennetyn oppivelvollisuuden yleisesti ottaen hyvänä asiana, mutta pitävät sen toteutusta epäonnistuneena. Lähiopetustunteja on resurssien puutteessa vähennetty, vaikka ohjaus juuri paikan päällä eli työsalissa oppilaan vieressä olisi ratkaisevan tärkeää. Teknisillä aloilla läsnäopetus on myös turvallisuuskysymys: oppilaita ei voi jättää opiskelemaan ”itsenäisesti” erilaisten työkoneiden ja kojeitten ääreen.
Lähiopetusta tarvittaisiin vielä aiempaakin enemmän siksi, että niin monen nuoren henkinen kehitys on nykyään kesken ammattiopintojen alkaessa, pohtii Opettajien Ammattijärjestö OAJ:n varapuheenjohtaja Lauri Hietalahti, sähkötekniikan ammatillinen opettaja.
– Yleiset opiskeluvalmiudet ja elämänhallinta ovat hukassa.
– Aamunousu ottaa koville ja väkeä valuu sisään milloin sattuu, mikä tietysti häiritsee jo paikalla olevien oppimista, täydentää Antila.
Tasoryhmiä YTO-aineisiin?
– Päättäjien soisi myös ymmärtävän, että kännykät ovat meille samanlainen riesa ja oppimisen uhka kuin peruskouluissa. Nyt suunnitteilla oleva kännykkälaki koskee mahdollisesti toteutuessaan vain peruskouluja, kun sen pitäisi koskea myös 2. astetta, Antila sanoo.
– Jonkin verran tosin tilanne on parantunut, kun olemme muuttaneet järjestyssääntöjä tiukemmiksi asian suhteen.
Antilalla olisi myös muita ehdotuksia opetuksen tason nostamiseksi, vaikka hän epäileekin, että hänen keinonsa ovat ”poliittisesti epäkorrekteja”. Hän olisi nimittäin valmis harkitsemaan tasoryhmiä YTO-aineisiin. YTO-aineet sisältävät yleisopintoja muun muassa matematiikasta ja äidinkielestä.
– Oppilaiden tasoerot ovat valtavia, ja voisimme tasoryhmissä eriyttää opetusta nykyistä tehokkaammin – tukea saisivat niin lahjakkaat kuin ne, jotka tarvitsevat enemmän apua. Jokaisella olisi mahdollisuus yltää omaan parhaimpaansa.
Opetuksen laatu hyvää, mutta määrä ei riitä
Ammattiin opiskelevat tuntuvat itse olevan suhteellisen tyytyväisiä saamaansa opetukseen. Suomen ammattiin opiskelevien liiton SAKKI ry:n edunvalvonnan asiantuntija Suvituuli Lundmark kertoo yllättyneensä positiivisesti vuoden 2024 Amisbarometrin tuloksista.
Amisbarometrilla selvitetään ammatillisten opiskelijoitten kokemuksia koulutuksestaan ja elämäntilanteestaan. Amisbarometri 2024 on uunituore, se julkaistiin 27.8.
– Mediasta voi saada tarpeettoman huonon kuvan ammattiopinnoista ja alan opiskelijoiden pärjäämisestä, sanoo Lundmark.
– Amisbarometrin mukaan opiskelijoiden tyytyväisyys opetuksen laatuun on noussut vuodesta toiseen, joskin opiskelijat toivovat opetuksen määrää lisättävän. Ja esimerkiksi 76 % ammattiopiskelijoista pitää onnistuneena työelämässä suoritettavaa opintojaksoa.
Barometristä käy ilmi sekin, että yhä useampi alaikäinen ammatillinen opiskelija ei asu vanhempiensa tai huoltajansa luona, vaan elää yksin. Tämä on Lundmarkin mukaan seurausta ammattikoulutuksen keskittämisestä isompiin asutuskeskuksiin.
– Tuo keskittäminen voi vaikuttaa koulutuksen laatuun positiivisesti, mutta aivan nuorimmille muutto toiselle paikkakunnalle saattaa olla kova ponnistus.
Lundmarkin havainto saa tukea ammatillisilta opettajilta: moni 16-17-vuotias tarvitsisi vielä kodin turvaa ja raameja. Jotain kertonee sekin, että ammatillisiin opintoihinsa tyytyväisin opiskelijajoukko löytyy yli 20-vuotiasta, joilla yleensä on ikänsä puolesta elämäntaitoja enemmän kuin teini-ikäisillä.
Mai Allo
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hyvinvointiala Suvituuli Lundmark Lauri Hietalahti Jaana Antila Kari Murro peruskoulutus kännykkälaki sähkötekniikka elinkeinoelämä lähiopetus työelämä Opettajat Ammattikoulu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antikainen: Pisa-tulokset sen kertovat – ennen ainakin suomalainen koulu oli parempi

Oppivelvollisuuden laajentamisen ongelmat toteutuivat juuri kuten etukäteen tiedettiin – opettajien työn suurin kuormitustekijä on opiskelijoiden entistä heikommat valmiudet opiskeluun

Peruskoulu on pilattu, matikkaosaaminen on enää muisto vain – Sakari Puisto ja Jussi Halla-aho kertovat, mistä huono kehitys johtuu

Katastrofaaliset Pisa-tulokset eivät yllättäneet – Koponen: Hallitus tuo maalaisjärjen koulutuspolitiikkaan ja laittaa oppimistulokset nousuun
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.