

MATTI MATIKAINEN
Antikainen: Jos hallitus ei pysty takaamaan suomalaisten turvallisuutta, se on epäonnistunut pahemman kerran
– Tänä päivänä monella ihmisellä on päällimmäisenä tunteena, että valtiovaltaa ei enää kiinnosta heidän asiansa vaan maailman parantaminen. Hallituksen keskeinen tehtävä on kuitenkin varmistaa, että Suomi on turvallinen paikka elää kaikille suomalaisille, kansanedustaja Sanna Antikainen sanoo.
Outokummulla asuva Sanna Antikainen nousi toisella yrittämällään eduskuntaan Savo-Karjalan vaalipiiristä saatuaan 5 805 ääntä.
Kotiseudullaan Antikainen toimii myös kaupunginvaltuutettuna ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana. Silti iso äänimäärä ja toiseksi isoin vertausluku vaalipiirissä tuli yllätyksenä uudelle kansanedustajalle.
– Ihmisten yhteydenottojen perusteella arvelin, että ääniä olisi tulossa hyvin. Läpimenoa en silti uskaltanut kuvitellakaan. Iso äänimäärä ja kansanedustajan paikka olivat rehellisesti sanottuna suuri ja tunteikas yllätys.
Vaalikampanja oli Antikaisen mukaan palkitseva. Vaalikevät oli erityisen kiireinen, sillä samaan aikaan Antikainen teki yötyötä lastensuojelulaitoksessa ja viimeisteli sairaanhoitajaopintojaan. Hän valmistui kesäkuussa.
– Omassa tukiryhmässä oli koko ajan hyvä henki, ja ihmisiä oli mukava tavata. Kiersin vaalibussilla yhdessä tukiryhmäni kanssa sen, minkä pystyin. Pääpaino kampanjassani oli kuitenkin somessa, sillä fyysinen kiertäminen oli työn ja opintojen takia ajallisesti haasteellisempaa.
Eduskuntatyö käynnistynyt ripeästi
Antikaisen eduskuntatyö on lähtenyt käyntiin ripeästi. Hän on jo tehnyt ensimmäisen aloitteen, jossa hän esittää hallitusta ryhtymään toimenpiteisiin lapsen sotatoimialueelle viemisen kriminalisoimiseksi. Antikainen sanoo, että aloite syntyi hänen huomattuaan puutteen rikoslaissa.
– Matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten on säädetty rangaistavaksi. Kuitenkaan alaikäisen lapsen saattamista hengen ja hyvinvoinnin vaarantaviin oloihin viemällä hänet sotatoimialueelle ei ole erikseen säädetty rangaistavaksi. Kun huomioidaan haitta lapsen terveydelle ja kehitykselle, rangaistusasteikon tulisi vastata törkeää pahoinpitelyä, Antikainen perustelee.
Antikainen on toistaiseksi käyttänyt kolme puheenvuoroa. Hän on muun muassa arvostellut hallitusta puoluetuen korottamisesta, vaikka samaan aikaan kunnat ovat suurissa vaikeuksissa tarjota asukkailleen peruspalveluja rahapulan vuoksi.
– Perussuomalaisena kansanedustajana en aio olla hiljaa maamme epäkohdista, koskipa se mitä tahansa asiaa. Pöytälaatikossa odottaa lisää toimenpidealoitteita. Olen myös tehnyt kaksi ensimmäistä kirjallista kysymystäni, Antikainen sanoo.
Miksi vanhuspalveluihin ei riitä rahaa?
Antikaisen ensimmäisessä kirjallisessa kysymyksessä hän tivasi hallitukselta, miten hallitus pyrkii varmistamaan metsäteollisuuden jatkuvuuden sekä parantamaan vaikeaa työllisyystilannetta Kiteellä ja koko Pohjois-Karjalassa.
Toinen kysymys koski vanhuspalvelulain uudistusta: Antikainen kysyi, aikooko hallitus nostaa vanhuspalvelulain hoitajamitoituksen tasolle 0,7.
– Nyt tiedämme jo, ettei parannus vanhuspalveluihin tule toteutumaan. Hoitajamitoituksen noston arvioidaan maksavan 250 miljoonaa. Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa rahaa on kuitenkin varattu vain murto-osa, eli 5 miljoonaa. Se on vain kaksi prosenttia tarvitusta määrästä.
– Mielestäni tämä on törkeää kaikkia sairaita vanhuksia ja väsyneitä hoitajia kohtaan. Samaan aikaan kehitysapuun lisätään kuitenkin rahoitusta 70 miljoonalla. Hallitus pelastaa maailmaa niin innoissaan, että omat apua tarvitsevat unohtuvat, Antikainen ihmettelee.
Viherverot leikkaavat ostovoimaa
Antikaisen keskeinen vaaliteema oli suomalaisten turvallisuus, ja se on hänelle tärkeä asia myös kansanedustajana. Kansanedustajan mukaan kaikessa päätöksenteossa on laitettava etusijalle Suomen etu ja suomalaisten turvallisuus.
– Turvallisuus vaikuttaa laajasti moniin asioihin: sen alle kuuluu useita aihealueita kuten maahanmuutto, vanhustenhoidon ongelmat, kiusaaminen, lastensuojelu ja poliisien resurssit. Ensi alkuun tarvitsisimmekin lisää poliiseja ja rajavartioita maahamme.
Antikainen moittii hallitusta ja erityisesti sisäministeri Maria Ohisaloa siitä, ettei hallitus halua myöntää että maahanmuuton lieveilmiöiden takia Suomesta on tullut monin paikoin turvaton paikka lapsillemme ja nuorillemme.
– Tänä päivänä monella ihmisellä on päällimmäisenä tunteena, ettei valtiovaltaa enää kiinnosta heidän asiansa vaan maailman parantaminen. Hallituksen keskeinen tehtävä on kuitenkin varmistaa, että Suomi on turvallinen paikka elää kaikille suomalaisille. Jos hallitus ei pysty tätä takaamaan, se on epäonnistunut pahemman kerran.
Perusturvallisuuteen kuuluu myös taloudellinen turvallisuus ja ostovoiman säilyminen. Ilmastonmuutoksen torjumisen nimissä hallitus aikoo kuitenkin voimakkaasti kiristää tavallisten suomalaisten elinkustannuksia.
– Tämä on kestämätöntä, koska suomalaisille on viherverojen vuoksi jäämässä yhä vähemmän rahaa tavalliseen elämiseen. Ei voi olla niin, että hallitus kurittaa kansalaiset hengiltä saadakseen itselleen sädekehän maailmapelastustalkoissaan, Antikainen sanoo.
Maahanmuuttopolitiikka täysremonttiin
Tilintarkastaja Pauli Vahtera julkisti keväällä laajan selvityksensä, jonka mukaan humanitäärinen maahanmuutto maksaa Suomelle vuositasolla jopa 3,2 miljardia euroa. Antikainen vaatiikin maahanmuuttopolitiikkaan laajaa kokonaisuudistusta.
– Nyt olisi aika maahanmuuttopolitiikan remontille. Ensisijaisesti rajavalvonta tulisi laittaa kuntoon ja hallituksen tulisi säätää hätätilapykälät ulkomaalais- ja rajavartiolakiin. Näiden nojalla kriisitilanteessa EU-maan kautta tulevien turvapaikanhakijoiden hakemuksia ei otettaisi vastaan ja turvapaikanhakijat voitaisiin käännyttää. Tällä estettäisiin vuoden 2015 tapahtumat.
– Humanitaarista maahanmuuttoa täytyy kiristää siten, että Suomi ottaa kantokykynsä mukaan vain pakolaisia pakolaisleireiltä. Täytyy muistaa, että viime hallituskaudenkin ongelmat johtuivat nimenomaan turvapaikanhakijoista, eivät kiintiöpakolaisista, Antikainen muistuttaa.
Antikaisen mukaan maahanmuuton tulee ylipäätään perustua ensisijaisesti Suomen hyötyyn.
– Yksintulevia nuoria turvapaikanhakijamiehiä ei tule enää päästää rajojemme sisälle. Työperäistä maahanmuuttoa tulee tarkastella sen perusteella, pystyykö tulija antamaan työn muodossa oman positiivisen panoksensa suomalaisen yhteiskunnan hyväksi. Työvoiman saatavuusharkinnasta ei pidä luopua.
Suomi ei saa jäädä EU:n jalkoihin
Perussuomalaisten kannatusnousu on jatkunut koko kesän ajan ja tällä hetkellä perussuomalaiset on Suomen suosituin puolue. Antikaisen mukaan kannatus tulee osaltaan siitä, että perussuomalaiset uskaltaa puhua vaikeistakin asioista suoraan ja kaunistelematta.
– Olemme ainoa puolue, joka tunnustaa ja tunnistaa maahanmuuton ongelmat ja olemme samalla isänmaallinen puolue. Suomi on pieni maa suuressa maailmassa. Me perussuomalaiset välitämme tavallisista suomalaisista ja heidän turvallisuudestaan ja heidän ongelmistaan. Esi-isiemme perintöä täytyy vaalia ja varjella ettemme jää EU:n ja isojen maiden jalkoihin. Suomen täytyy vastustaa tiukasti EU:n liittovaltiokehitystä.
– Muut puolueet viittasivat kintaalla demokraattiseen vaalitulokseen ja jättivät perussuomalaiset ulos hallituksesta. Se on törkeää kaikkia äänestäjiä kohtaan, koska demokratiassa kaikkien ääntä tulisi kuunnella. Oppositiossa perussuomalaiset tulee kuitenkin pitämään esillä niitä aiheita, joista hallitus vaikenee, Antikainen lupaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- viherverot hoitajamitoitus maailman parantaminen elinkustannukset suomalaiset vanhuspalvelut Rajavalvonta Sanna Antikainen Turvapaikanhakijat Turvallisuus perussuomalaiset Poliisi hallitus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antikainen: Polttoaineveron korotus kurittaa etenkin haja-asutusalueiden asukkaita

Antikainen: Hallitus petti vanhukset ja hoitajat – ”Kehitysapuun laitetaan 70 miljoonaa euroa lisää ensi vuonna, mutta maamme rakentajille jaetaan vain murusia”

Peltokangas: Suomessa on nyt sosialisteilla ja suurimmalla häviäjäpuolueella koskaan vahvistettu vihervasemmistolainen sateenkaarihallitus

Purra: ”Sisäministerin ja hallituksen ääriliberaali maahanmuuttolinja täysin irti todellisuudesta”

Rantanen terrorismilainsäädännön kiristämisestä: ”Suomi tarvitsee tiukkaa lainsäädäntöä”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.