Vanhustenhoidon hoitajamitoituksen korotus sai laajaa kannatusta kaikilta puolueilta kokoomusta lukuun ottamatta ennen eduskuntavaaleja. Hoivakotien huonot olot ja heitteille jätetyt vanhukset kuohuttivat kansaa useaan otteeseen sitä mukaa kun väärinkäytöksiä tuli julkisuuteen.

– Ennen vaaleja sdp oli äänekkäästi vaatimassa vanhusten hoivan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin vähimmäistasolla 0,7. Sdp teki hoitajamitoituksesta viime eduskuntakauden lopulla välikysymyksen ja tällöin minimitason kirjaamisesta lakiin saatiin laaja yhteisymmärrys, ainoastaan kokoomuksen haratessa vastaan. Nyt Rinteen hallituksella olisi ollut mahdollisuus toteuttaa lupauksensa valtionvarainministeriön budjettiehdotuksessa, mutta se jätettiin tekemättä, perussuomalaisten Sanna Antikainen toteaa.

Hoitajamitoitukseen vain 2 prosenttia vaaditusta

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on arvioinut, että hoitajamitoituksen korjaaminen luvatulle 0,7:n tasolle maksaisi 250 miljoona euroa. Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa rahaa on kuitenkin varattu vain 5 miljoonaa euroa.

– Viisi miljoonaa euroa on vain 2 prosenttia vaaditusta määrästä. Tämä on törkeää kaikkia sairaita vanhuksia ja väsyneitä hoitajia kohtaan. Hallitus laittaa kehitysapuun 70 miljoonaa euroa lisää ensi vuonna, mutta maamme rakentajille jaetaan vain murusia. Hävetkää, hallitus! Antikainen tuohahtaa.

”Tällä menolla vanhuspalveluiden korjaamiseen menee 50 vuotta”

Antikainen kysyi kesäkuun alussa ministeri Krista Kiurulta (sd.) vanhustenhoidon mitoituksesta. Antikainen vaati Kiurulta vastausta siihen, aikooko hallitus korjata vanhuspalveluiden puutteet viivyttelemättä säätämällä vanhuspalvelulakiin sitovaksi koulutetun hoitohenkilökunnan vähimmäishenkilöstömitoitukseksi 0,7.

Kiuru vastasi kansanedustaja Antikaiselle, kuinka hallitus aikoo toteuttaa henkilöstön saatavuuden. Taloudellisten resurssien ja laadukkaan kotihoidon varmistamiseksi henkilöstömäärän lisäys toteutetaan asteittain. Resurssien turvaamista varten käynnistetään tavoitteellinen kehittämisohjelma, jossa suunnitellaan rahoituksen ja henkilöstön lisääminen kestävällä tavalla.

– Ministeri Kiuru myöntää, että hallitus aikoo toteuttaa henkilöstömitoituksen asteittain. Aikataulua hän ei kuitenkaan kerro. Tällä tahdilla siihen menisi 50 vuotta. Lisäksi ministeri Kiuru aikoo tuhlata resursseja kehittämisohjelmiin, joista ei ole käytännön apua vanhusten ja hoitajien vaikeaan tilanteeseen. Vanhukset eivät voi odottaa apua loputtomiin, Antikainen muistuttaa.

SUOMEN UUTISET