Kansanedustaja Mauri Peltokangas on erittäin isänmaallinen ihminen. Isänmaallisuus tarkoittaa hänelle kaikista suomalaisista huolehtimista. Peltokangas toteaa, että jos hän saisi päättää asiasta Suomesta ei lähtisi euroakaan kehitysapuun ennen kuin omien kansalaisten hyvinvointi on varmistettu.

Kaustislainen Mauri Peltokangas nousi ensiyrittämällä eduskuntaan Vaasan vaalipiiristä. Ääniä kertyi huimat 13 114, eli kolmanneksi eniten kaikista perussuomalaisten ehdokkaista. Peltokangas sanoo, että henkilökohtainen vaalitulos oli ”melkoinen pommi.”

– Tuki äänestäjiltä vetää nöyräksi. Töitä tehtiin tietysti paljon, mutta vaalien alla en niinkään ajatellut omaa tulostani. Ennen kaikkea perussuomalaiset ehdokkaat lähtivät keräämään ääniä puolueelle. Kun vaalipäivän iltana ennakkoäänet julkistettiin, mietin voiko tällainen äänimäärä olla todellista. Valtakunnallisesti perussuomalaisten hyvä menestys kertoo tietenkin siitä, että asioita on tehty oikein, Peltokangas sanoo.

Äänekäs ja räiskyvä persoona

Uusi kansanedustaja on ammatiltaan yrittäjä ja myyntineuvottelija. Peltokangas on noussut äänestäjien tietoisuuteen erityisesti itse kuvaamillaan videoilla, joissa hän esittää näkemyksiään ajankohtaisista asioista.

– Olen politiikassa melko äänekäs ja räiskyvä persoona, joka ei säästele sanojaan. Videoiden tekemisen aloitin varmaankin ensimmäisten poliitikkojen joukossa ja ne ovat saaneet katsojia. Nyt videokuvaaminen on jo paljon yleisempää.

Peltokangas nähtiin myös vaalien alla julkaistussa Ketutus-lyhytelokuvassa, joka nousi perussuomalaisten kaikkien aikojen katsotuimmaksi YouTube-videoksi. Peltokankaan mukaan kyseessä oli ”hauska retki oikeiden elokuvantekijöiden maailmaan”.

– Päädyin sattumalta mukaan. Ilmeisesti tuotantoyhtiö oli nähnyt omia videoitani, kun minulle soitettiin ja pyydettiin näyttelemään. Videolla oli sopivassa suhteessa asiaa ja hurttia huumoria, niin ajattelin heti, että mikäpäs siinä, Peltokangas sanoo.

Turvapaikanhakijoiden vastaanotto lopetettava

Peltokangas sanoo olevansa erittäin isänmaallinen ihminen. Hänen keskeinen tavoitteensa politiikassa on Suomen itsemääräämisoikeuden vahvistaminen ja syventyvän EU-integraation torjuminen. Isänmaallisuus tarkoittaa Peltokankaalle kaikista suomalaisista huolehtimista.

Uusi kansanedustaja tunnetaan myös ankarasta kritiikistään Suomen turvapaikkapolitiikkaa kohtaan. Peltokangas olisi valmis lopettamaan turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen kokonaan.

– Eduskunnassa tarkastelen päätöksentekoa Suomen ja suomalaisten hyvinvoinnin kannalta. Myös vaalikampanjassani korostin keskeisten perusasioiden merkitystä, joista itsenäisen valtion tulee huolehtia: kansallinen itsemäärääminen, valtion varojen käytön priorisointi, turvallisuus ja kansalaisten hyvät peruspalvelut sekä niiden ylläpitäminen. Erityisesti näihin asioihin poliitikkojen pitäisi muutenkin keskittyä eduskuntatyössä.

Hallitus ei nauti kansan laajaa luottamusta

Peltokangas on hallintovaliokunnan ja ympäristövaliokunnan jäsen. Valiokuntatyö pääsee kunnolla vauhtiin vasta tulevana syksynä. Peltokangas on kuitenkin jo ollut usein äänessä eduskunnan täysistunnossa ja käyttänyt kahdeksan puheenvuoroa.

Kesäkuussa peltokangas sanoi täysistunnossa, että nykyinen hallituskokoonpano ei nauti kansan laajaa luottamusta.

– Te ette saaneet vaaleissa tätä mandaattia. Te istutte siellä nyt ja olette kääntäneet tämän hallitusohjelman mukana kansalle selkänne. Tällaista kehitystä on täältä vaikea katsoa, ja joku vielä ihmettelee, miksi ihmisten luotto ja kiinnostus äänestämiseen on heikkoa, Peltokangas sivalsi.

Hän muistuttaa, että yli puoli miljoonaa suomalaista äänesti eduskuntavaaleissa perussuomalaisia. Monet äänestäjät ovat aidosti pettyneitä, koska vaalien suurin voittaja jätettiin hallituksen ulkopuolelle. Peltokankaan mukaan hallituksen täytyisikin ottaa vaalitulos huomioon toiminnassaan.

– Suomessa on nyt sosialisteilla ja suurimmalla häviäjäpuolueella koskaan vahvistettu vihervasemmistolainen sateenkaarihallitus. Jos reilusti yli puolen miljoonan äänestäjän tahtoa ei hallituksessa kuunnella, niin hallitus tulee tekemään politiikkaa, joka ei ole kansan tahdon mukaista.

Kehitysavun maksaminen vapaaehtoiseksi

Pääministeri Antti Rinteen johtaman hallituksen tavoitteena on syytää kehitysapuun 700 miljoonaa euroa. Peltokangas moittii kehitysapuhaaveilua vastuuttomaksi politiikaksi. Peltokangas muistuttaa ensinnäkin, että tunnetusti kehitysavun vaikuttavuus on heikkoa.

– Emme tiedä, kuinka paljon kehitysapumiljardeilla on todellisuudessa rakennettu väitettyjä kaivoja ja kouluja. Tunnetusti rahaa hupenee avustusjärjestöjen työntekijöiden ja muiden virkamiesten palkkoihin. Monet kehitysaputyön johtotehtävissä työskentelevät henkilöt ovat kertoneet, että vastaanottajamaiden huonon hallinnon seurauksena kehitysavulla on ostettu heimopäälliköille uusia Jeeppejä.

Peltokangas pitää nykyistä kehitysapua ”kilven kiillottamisena.” Peltokankaan mukaan kehitysavun maksamisen pitäisi lähtökohtaisesti olla kansalaisille vapaaehtoista, jolloin jokainen voisi osoittaa siihen haluamansa summan.

Peltokangas toteaa, että jos hän saisi päättää asiasta, Suomesta ei lähtisi euroakaan kehitysapuun ennen kuin omien kansalaisten hyvinvointi on varmistettu.

– Onhan tämä hallituksen rahan lappaaminen ulkomaille järkyttävää touhua. Kehitysapuun ollaan valmiita kaatamaan satoja miljoonia. Samaan aikaan hallitus ihmettelee, mistä saataisiin rahat vanhusten hoitajamitoituksen noston toteuttamiseen. Hallituksen suunnitelmat nakertavat jo kansalaisten hyväksyntää ja luottamusta verojen keräämiseen.

Yrittäjien asemaan parannuksia

Peltokangas on huolissaan hallituksen suunnitelmista lisätä pysyviä menoja jopa 1,2 miljardilla. Menot aiotaan kattaa osin velkarahalla vaikka hallitus luottaa myös työllisyyden kasvuun. Peltokankaan mukaan nyt ei kuitenkaan pitäisi keskittyä menonlisäyksiin vaan pitäisi pyrkiä luomaan paremmat edellytykset yrittämiselle ja työnteolle.

– Valtiolla on vain yksi budjetti, jolla menot katetaan. Budjettiin rahat kerätään pääosin veroilla. Jos me emme järkevällä politiikalla mahdollista valtion ”lompakon täyttymistä”, niin korttitalo kaatuu. Tulosta ei synny kilpeä kiillottamalla, vaan meidän pitää pystyä luomaan Suomeen sellaiset olosuhteet, jotka kannustavat mahdollisimman monia lähtemään yritystoimintaan ja työllistämään itseään myös sitä kautta.

Erityisesti Peltokangas kehottaa kiinnittämään huomiota pienyrittäjiin.

– Pk-yrittäjien tilannetta on helpotettava, jotta yritysten olisi mahdollista palkata työvoimaa. Tällä hetkellä Työllistämisen kynnys on noussut liian korkeaksi erilaisten työnantajan velvollisuuksien vuoksi. Työllistäminen on vain yksinkertaisesti liian kallista. Tiedän tämän, sillä olen keskustellut asiasta monen yrittäjän kanssa.

– Tällä hetkellä Viro houkuttelee puoleensa yrittäjiä ja Viro menee monessa asiassa Suomen ohi, joten olisiko järkevää katsoa sieltä mallia esimerkiksi arvonlisäverotuksen alarajan ja yritysverotuksen osalta. Millä muulla keinolla me voimme rakentaa Suomea kuin sillä, että raha liikkuu ja ihmiset kaikissa tuloluokissa voivat olla kuluttajia ja hankkia tarvitsemiaan palveluja? Peltokangas kysyy.

Kannatus tullut omalla politiikalla

Peltokangas lupaa, että perussuomalaiset tulee kasaamaan oppositiosta hallitukselle painetta ja varmistamaan, että kansan ääni kuuluu päätöksenteossa.

Uusimpien kannatuskyselyjen mukaan perussuomalaiset on tällä hetkellä Suomen suosituin puolue. Peltokangas toteaa, että kannatus on tullut puhtaasti omalla politiikalla, joten suuntaa ei ole aihetta muuttaa.

– Perussuomalaiset toimii oppositiossa järkähtämättömästi omalla linjallaan, kuten tähänkin asti. Kyllä muut puolueet ja kansalaisetkin sen tietävät. Yhteistyötä muiden puolueiden kanssa voidaan hakea esimerkiksi valiokuntatyöskentelyssä, kuitenkin pitäen kiinni omista periaatteista.

– Ilman muuta toivon tervettä oppositiopolitiikkaa. Kyllä näen, että on mahdollisuuksia löytää laajemminkin yhteisiä näkemyksiä kun kyse on toiminnasta isänmaan ja kansalaisten parhaaksi. Uskon myös, että muissa oppositiopuolueissa on useita kansanedustajia, jotka pääpiirteittäin voivat hyväksyä perussuomalaisen ajattelumallin, Peltokangas sanoo.

SUOMEN UUTISET