Saksan liittokansleri Angela Merkelin sisarpuolue CSU on törmäyskurssilla liittokanslerin kanssa. Baijerin nokkamies Horst Seehofer kutsui Unkarin pääministeri Viktor Orbanin neuvottelemaan EU:ta ravistavasta maahanmuuttokriisistä. Seehofer kaatoi saavillisen kylmää vettä Merkelin niskaan kaksikon lehdistötilaisuudessa.

– Hän (Orban) ansaitsee tukea – ei kritiikkiä, Seehofer totesi.

Seehoferin näkemys on täysin vastakkainen liittokansleri Merkelin kanssa. Seehofer kertoi, että Unkaria tarvitaan suojaamaan EU:n rajoja. Unkari on pystyttänyt pitkän piikkilanka-aidan Serbian rajalleen. Maassa on säädetty myös pikavauhtia lait, jotka antavat poliisille lisää valtaoikeuksia pysäyttämään Unkarin kautta kulkevia ihmisvirtoja.

Juuri kukaan ei ole tyytyväinen

Slovakia ei ole tyytyväinen aiemmin viikolla määräenemmistöpäätöksellä tehtyyn sopimukseen turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta eri EU-maihin. Slovakia ilmoitti vievänsä riitaisan asian EU-tuomioistuimen käsiteltäväksi. Samalla maa ilmoitti, ettei se aio noudattaa sopimusta. Slovakia äänesti turvapaikanhakijoiden sijoittamista vastaan.

Italiassa ja Kreikassa ollaan varuillaan EU:n suunnitelmia vastaanottokeskuksia kohtaan. Maat pelkäävät, että nämä muuttuvat pidempiaikaisiksi pakolaisleireiksi.

– Emme halua Italian muuttuvan vankileiriksi. Riskinä on, että he jäävät jumiin tänne halutessaan pohjoiseen, italialainen vanhempi virkamies kertoo Financial Timesille.

Italia avasi tällä viikolla EU:n toiveiden mukaisen vastaanottokeskuksen Lampedusan saarelle. Maa ilmoitti, ettei muita avata ennen kuin selviää, millaisilla resursseilla EU aikoo olla mukana.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International puolestaan kertoi vahtivansa Lampedusan keskusta tarkkaan. Järjestön mukaan on vaara, että sormenjälkien ottamisessa voidaan käyttää tarpeettoman kovaa voimaa, jos tulijat eivät halua antaa jälkiään. Tämä estäisi Dublin-sopimuksen mukaan mahdollisuutta hakea turvapaikkaa muista EU-maista.

Serbia ja Kroatia tukkanuottasilla

Kroatia joutui sulkemaan Serbian vastaisen rajansa maahantulijoiden suuren määrän vuoksi. Matkaajat ovat kiertäneet Kroatian kautta matkaa kohti Saksaa ja Pohjoismaita sen jälkeen, kun Unkari pystytti aitansa Serbian rajalleen.

Serbian ulkoministeri Ivica Dačićin mukaan maa on tämän vuoksi ”hyökkäyksen kohteena”, Politico-lehti kirjoittaa. Ihmismassat ovat siten jääneet loukkuun Serbian puolelle.

Vastalauseena Serbia on pysäyttänyt Kroatiasta tulevan tavaraliikenteen. Rajanylityspaikoille onkin muodostunut rekkajonoja.

Balkanin sodan arvet ovat alkaneet repeillä. Retoriikka on muuntunut hyvinkin vihamieliseksi.

– Jos Kroatia haluaa konfliktia, se sopii kyllä! Dačić pauhasi.

Kroatian pääministeri Zoran Milanović syytti Serbiaa siitä, että maa juonii yhdessä Unkarin kanssa Kroatiaan valtavia ihmismassoja. Hän yritti toppuutella vihamielisyyksien vaihtoa.

– Tehdään selväksi se, ettei tämä johda väkivaltaisuuksiin tai sotaan. Mutta tämä ei ole aivan normaalia käytöstä, Milanović totesi.

Henri Myllyniemi