EU joutui turvautumaan määräenemmistöpäätökseen 160 000 turvapaikkaa hakevan sijoittamisesta EU-maihin. Tsekin tasavalta, Unkari, Slovakia ja Romania äänestivät esitystä vastaan. Suomi jätti äänestämättä.

– Olisimme pitäneet yksimielistä päätöstä parempana, mutta sitä ei saavutettu. Se ei johtunut yrittämisen halun puutteesta, Luxemburgin sisäministeri Jean Asselborn kertoi tiedotustilaisuudessa.

Kompromissiratkaisussa kaikkia turvapaikanhakijoita ei sijoiteta heti. Ensi vuonna sijoitetaan 54 000 ihmistä. Sijoitusohjelmaan kelpaavat syyrialaiset, irakilaiset ja eritrealaiset. EU:lla ei ole vielä valmiina toteutustapaa.

Terroristit värväyspuuhissa?

Saksan turvallisuusviranomaiset ovat huolissaan radikaaliryhmien kasvusta. Kesän aikana jihadistien määrä on kasvanut neljällä sadalla. Viranomaiset arvioivat ääriryhmiä edustavien kokonaismääräksi 7 900 henkilöä.

Turvallisuusviranomaisten mukaan islamistit voivat käyttää humanitaarista apua savuverhona rekrytoidessaan turvapaikanhakijoita ja turvapaikan saaneita.

Syyrialaislasten tilanne on herkkä myös Turkissa, jossa monet asuvat. Lapsille ei ole tarjolla riittävää koulutusta. Hätäratkaisuna kyhätyt väliaikaiset koulut eivät voi antaa lapsille minkäänlaisia todistuksia. Monet vanhemmat katsovatkin, että ne ovat ajanhukkaa.

Väliaikaisissa kouluissa ei ole riittävää valvontaa. Radikaalit terroristit voivat aivopestä lapsia niissä. Turkin noin 2 miljoonan syyrialaisen joukosta osa on aikeissa matkata Eurooppaan. EU onkin kaavailemassa syyrialaislapsille virallista koulutusohjelmaa.

– Kynä ja kirja voivat antaa toivoa syyrialaislapsille. Se on paras ase vihaa ja radikalisoitumista vastaan, EU:n ulkoasioista vastaava komissaari Federica Mogherini toteaa.

Henri Myllyniemi