Eurooppaan pyrkiville turvapaikanhakijoille ja ISIS-taistelijoille kaupitellaan syyrialaisia passeja ja henkilötietoja, kertoo brittisivusto MailOnline. Suojelupoliisin mukaan on mahdollista, että myös Suomessa oleskelee henkilöitä väärillä papereilla.

– Yleisesti voin kertoa, että vääriä asiakirjoja voidaan käyttää moneen tarkoitukseen Suojelupoliisin torjuntavastuulle kuuluvissa tiedustelutoiminnoissa ja terrorismissa, ylitarkastaja Tuomas Portaankorva toteaa.

Rajavartiolaitoksesta taas kerrotaan, että väärennettyjä passeja tai niin sanottuja look like -yrityksiä otetaan kiinni rajalla vuosittain noin parisensataa.

Ilmoituksia varastetuista
asiakirjakuorista

Matkustusasiakirjojen väärennökset tehdään niin, että valtionvirastoista varastetaan passin, henkilökortin ja ajokortin kuoria, joihin tekohenkilöllisyys rakennetaan.

– Esimerkiksi kuolleen ihmisen tiedot, mutta valokuva on tulevasta käyttäjästä, Rajavartiolaitoksen rajaturvallisuusasiantuntija Ilkka Herranen kertoo.

Väärennettyjen asiakirjojen pääsyä rajan yli ehkäistään parhaiten kansainvälisellä yhteistyöllä.

– Meille ilmoitetaan aina silloin tällöin varastettujen passien ja viisumien sarjanumeroita. Siten voimme seurata tilannetta rajalla.

Herranen sanoo, että käytössä on useita tapoja, joilla he pystyvät varmistamaan passin aitouden, jos sitä vähääkään epäillään.

– Rajavartiolaitoksella on tutkintavälineistöä jokaisella rajanylityspaikalla. Niitä käyttävät asiakirjatutkintahenkilöstö.

Pakolaisten joukossa
terroristeja

Suurella osalla turvapaikanhakijoista ei kuitenkaan ole minkäänlaista matkustusasiakirjaa.

– Välimeren kautta tulevista suuri osa on hädässä olevia pakolaisia. Mutta heidän joukossa on terrorismiin kytköksissä olevia henkilöitä. Joidenkin turvapaikanhakijoiden lisäksi he ovat niitä, jotka käyttävät väärennettyjä papereita.

Rajavartiolaitoksesta kerrotaan, että Suomeen tulevista valtaosa on irakilaisia ja somaleita. Syyrialaisia ja afkaaneja menee eniten Turkin kautta Kreikkaan ja sieltä edelleen muihin maihin.

Rajavartiolaitoksesta kerrotaan myös, että matkustusasiakirjat ovat nykypäivänä erittäin korkealaatuisia. Siksi väärentäminen on hankalaa.

– Henkilötietosivu on monissa maissa poltettu muovin sisään eri tasoihin. Joissakin maissa on taas vähän huonommin valmistettuja asiakirjoja, mutta silti väärentäminen on monimutkaista. Siihen ei kuka tahansa pysty.

Vaikea tunnistaa
ulkonäön perusteella

Look like –yrityksillä tarkoitetaan sitä, että henkilö yrittää rajan yli papereilla, joissa on samannäköinen kuva. Matkustusasiakirjaa ei tuolloin ole väärennetty, mutta ovat silti viranomaisille hankalia tunnistaa.

– Meidän koulutetaan tunnistamaan eri kansalaisten kasvonpiirteitä. Eurooppalaiset ovat eurooppalaisille helppoja, mutta esimerkiksi Kaukoidästä tulevia on vaikea tunnistaa toisistaan. Yhtälailla se on toisinpäin: kaikki eurooppalaiset ovat heidän mielestä samanlaisia pitkäneniä, Herranen kertoo.

VERA MIETTINEN