Ruotsin poliisi aikoo tiukentaa läpikulkumatkalla olevien ulkomaalaisten valvontaa. Dagens Nyheterin haastatteleman poliisitarkastaja Kristen Syltenin mukaan ”pakolainen, joka ei hae turvapaikkaa Ruotsissa, on maassa laittomasti”. Tälläiset henkilöt voidaan karkoittaa maasta.

Viime viikkojen kasvava pakolaisvirta on pakottanut Ruotsin poliisin karsimaan tarkastuksia ja keskittymään siirtolaisvirran hallintaan ja ohjaamiseen. Nyt poliisi aikoo alkaa panostaa aiempaa enemmän ulkomaalaisten maassaolon valvomiseen. Dagens Nyheterin ja Aftonbladetin mukaan valvontaa aiotaan lisätä erityisesti Tukholman seudulla, jonne on tähän asti saapunut jopa yhdeksänsataa siirtolaista vuorokaudessa.

Poliisi aikoo myös lisätä tiedottamista maassaolosta, turvapaikan hausta, Ruotsin lainsäädännöstä ja uudesta käytännöstä. Tiedottamista lisätään, jotta ihmiset jotka päättävät olla hakematta turvapaikkaa Ruotsista, ymmärtävät valintansa seuraukset.

Viranomaiset eivät kuitenkaan halua lähteä suurimittaisiin pidätyksiin etenkään lapsien tai lapsiperheiden osalta. Heidän kohdallaan aiotaan tyytyä ilmoittautumisvelvollisuuteen paikallisella poliisiasemalla.

Poliisit ovat itsekin turhautuneita sekavaan tilanteeseen ja DN:n lähteiden mukaan poliittisille päätöksille asian suhteen olisi tilausta.

SUOMEN UUTISET