Euroopan parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunta äänestää 20. kesäkuuta pahamaineisesta tekijänoikeusdirektiivistä, jonka julkilausuttuna tarkoituksena on edistää eurooppalaisten palveluiden ja luovan alan kasvua ja sisällön saatavuutta sisämarkkinoilla. Se kuitenkin huolestuttaa internetin vapauden puolustajia. Jos direktiivi menee läpi suunnitellussa muodossa, tulossa on sosiaalisen median pakollinen sisältösuodatus ja uutisartikkelien käyttöä rajoittava linkkivero.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan sosiaalisen median meemit, uudelleenmiksaukset ja muu käyttäjien luoma sisältö voi hävitä verkosta, jos EU:n luonnos tekijänoikeusdirektiiviksi astuu voimaan.

EU-lainsäädännön julkilausuttu tarkoitus on suojata oikeudenhaltijoita internetaikakakaudella. Kriitikoiden mukaan lainsäätäjät ovat kuitenkin ymmärtäneet väärin sen, miten ihmiset käyttävät web-sisältöjä, ja uhkana on ylenpalttinen nettisensuuri.

Tekijänoikeusdirektiivin taustalla on valtamedian kokemus siitä, että se on jäämässä hakukoneiden ja muiden internetjättien jalkoihin, kun esimerkiksi Google Newsin kaltaiset palvelut mahdollistavat lukijoille uutisotsikoiden näkemisen klikkaamatta itse uutissaitille, joka tarvitsee kävijöitä houkutellakseen mainostajia. Tekijänoikeuksien haltijoita huolettaa myös se, että käyttäjät jakavat tekijänoikeuksien suojaamaa sisältöä korvauksetta sosiaalisessa mediassa.

Kriitikoiden mukaan laki edellyttäisi internetalustoilta kaiken käyttäjien tuottaman sisällön suodattamista, mitä monet pitävät liian laajana sananvapauden rajoituksena, BBC kertoo.

Kriitikoiden ajattelusta saa hyvän käsityksen esimerkiksi nimimerkin Computing Forever Youtube-videolta (englanniksi).

https://www.youtube.com/watch?v=fvXOfq3AB8s&ab_channel=ComputingForever

Videon tekijä huomauttaa, että esimerkiksi linkkiveroa on jo kokeiltu Espanjassa, eikä se toiminut. Direktiiviehdotus näyttää perinteisen median tilaamalta sääntelyltä, joka ei höydytä kuluttajaa.

Suomen Uutiset