Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, eli tavoitteessa on kyettävä tasapainottamaan ilmastoon päästetty hiilidioksidimäärä ilmakehästä sitoutuvalla hiilellä, esimerkiksi metsien ja soiden avulla.
Ylen A-studiossa eilen vieraillut perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sanoo, että käytännössä vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteen saavuttaminen on mahdotonta.
– Hallitusohjelmassa tavoitteeseen toki on sitouduttu, mutta yhtä lailla sitouduttu on siihen, että ilmastotoimilla ei tarpeettomasti kasvateta tavallisten suomalaisten kustannuksia eikä esimerkiksi hakkuita rajoiteta. Huolehdimme siitä, Bergbom sanoo.
Hän huomauttaa myös, että vihreitä ja vasemmistoliittoa lukuun ottamatta eduskuntapuolueiden enemmistö on sitoutunut siihen, että Suomesta ei haluta karkottaa esimerkiksi metsäteollisuutta.
– Toisaalta, tämä hallitus on myös sitoutunut siihen, että poliittisin toimin ei nosteta tavallisten autoilijoiden tai liikenteen kustannuksia.
Kaikilla ei ole varaa sähköautoon
Bergbom sanoo, että vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteen saavuttaminen edellyttäisi käytännössä sitä, että Suomesta samalla lähtee metsäyhtiöitä, eli paperikoneita suljetaan lisää.
– Tavallisen suomalaisen energiakustannukset – lähtien autosta ja lämmityksestä – tulevat tällöin kasvamaan.
Bergbom sanoo, että hallitusohjelman tavoitteessa lähdetään siitä, että tavoitteeseen voidaan päästä ilman että tavallisia suomalaisia kuritetaan.
Vihreiden kansanedustajan Jenni Pitkon mukaan hallitus lisää päästöjä esimerkiksi sillä, että polttoaineen verotusta on alennettu.
Bergbom kuitenkin huomauttaa, että ilmastotoimissa samalla varmistetaan, että tavallista veronmaksajaa ei kuriteta liikaa.
– Tavallinen suomalainen ei pysy vihreän ilmastokiihkon tahdissa mukana. Polttoaineen hinnan nouseminen tarkoittaisi myös pahimmillaan sitä, että esimerkiksi työpaikkaa ei voi ottaa vastaan kauempaa. Ei voida olettaa, että pienituloinen yhtäkkiä vaihtaisi sähköautoon.