Britannian hallitus on päättänyt, että Syyrian leireillä olevia Isis-järjestön brittiläisten jäsenten lapsia ei päästetä maahan. Hallitus pitää äärijärjestön naisjäseniä aivan yhtä suurena uhkana kansalliselle turvallisuudelle kuin miehiäkin. Lasten vastaanottaminen voisi antaa vanhemmille juridisen perusteen palata Isoon-Britanniaan.

Ainakin 30 lasta on Britannian kansalaisuuden omaavien äitiensä kanssa Pohjois-Syyriassa sijaitsevilla leireillä, kertoo The Independent -lehti. Sekä paikallinen kurdihallinto että Yhdysvallat ovat painostaneet Britanniaa ottamaan nämä ihmiset vastaan.

Tähän mennessä ainakin Ranska, Saksa, Norja, Tanska ja Australia ovat ottaneet vastaan joitakin Isis-lapsia Syyriasta, enimmäkseen orpoja.

Syyrian Isis-leireillä on kaikkiaan noin 70 000 naista ja lasta. Suurin leireistä on Suomessakin tunnettu al-Holin leiri, jossa on noin 11 000 ulkomaan kansalaista.

”Kaikista tulee terroristeja”

Leireistä vastaava kurdihallinto ilmoittaa pitävänsä päätöstä virheenä, joka altistaa lapset radikalisoitumiselle.

– Jos näitä lapsia ei palauteta kotimaahansa ja kuntouteta ja integroida takaisin yhteisöihinsä, heistä kaikista tulee tulevia terroristeja, leirien tiedotuspäällikkö Abdulkarim Omar sanoo the Independent -lehdelle.

– Nämä lapset on kasvatettu terroristien yhteisössä ja kyllästetty terroristien ideologialla, varsinkin yli kahdeksanvuotiaat, Omar sanoo.

Naiset vahvasti Isisin takana

Brittilehti The Independent on aiemmin haastatellut kansainvälisen liittouman varakomentajaa aiheesta. Kenraalimajuri Alexus Grynkewich totesi, että leireillä radikalisoituminen on ”suurin pitkän aikavälin strateginen riski” jihadismin vastaisessa taistelussa.

Kenraalimajurin mukaan leireillä olevien naisten joukossa on kovan linjan Isis-ideologian levittäjiä. Leireillä on tapahtunut välikohtauksia, joissa on heiluteltu Isis-lippuja ja huudeltu järjestön iskulauseita. Leirien naiset ovat myös useasti hyökänneet vartijoiden kimppuun.

SUOMEN UUTISET