LEHTIKUVA
Britannia ei halua Isis-lapsia maahan
Britannian hallitus on päättänyt, että Syyrian leireillä olevia Isis-järjestön brittiläisten jäsenten lapsia ei päästetä maahan. Hallitus pitää äärijärjestön naisjäseniä aivan yhtä suurena uhkana kansalliselle turvallisuudelle kuin miehiäkin. Lasten vastaanottaminen voisi antaa vanhemmille juridisen perusteen palata Isoon-Britanniaan.
Ainakin 30 lasta on Britannian kansalaisuuden omaavien äitiensä kanssa Pohjois-Syyriassa sijaitsevilla leireillä, kertoo The Independent -lehti. Sekä paikallinen kurdihallinto että Yhdysvallat ovat painostaneet Britanniaa ottamaan nämä ihmiset vastaan.
Tähän mennessä ainakin Ranska, Saksa, Norja, Tanska ja Australia ovat ottaneet vastaan joitakin Isis-lapsia Syyriasta, enimmäkseen orpoja.
Syyrian Isis-leireillä on kaikkiaan noin 70 000 naista ja lasta. Suurin leireistä on Suomessakin tunnettu al-Holin leiri, jossa on noin 11 000 ulkomaan kansalaista.
“Kaikista tulee terroristeja”
Leireistä vastaava kurdihallinto ilmoittaa pitävänsä päätöstä virheenä, joka altistaa lapset radikalisoitumiselle.
– Jos näitä lapsia ei palauteta kotimaahansa ja kuntouteta ja integroida takaisin yhteisöihinsä, heistä kaikista tulee tulevia terroristeja, leirien tiedotuspäällikkö Abdulkarim Omar sanoo the Independent -lehdelle.
– Nämä lapset on kasvatettu terroristien yhteisössä ja kyllästetty terroristien ideologialla, varsinkin yli kahdeksanvuotiaat, Omar sanoo.
Naiset vahvasti Isisin takana
Brittilehti The Independent on aiemmin haastatellut kansainvälisen liittouman varakomentajaa aiheesta. Kenraalimajuri Alexus Grynkewich totesi, että leireillä radikalisoituminen on “suurin pitkän aikavälin strateginen riski” jihadismin vastaisessa taistelussa.
Kenraalimajurin mukaan leireillä olevien naisten joukossa on kovan linjan Isis-ideologian levittäjiä. Leireillä on tapahtunut välikohtauksia, joissa on heiluteltu Isis-lippuja ja huudeltu järjestön iskulauseita. Leirien naiset ovat myös useasti hyökänneet vartijoiden kimppuun.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Immonen: Supon arvio Isis-lasten aiheuttamasta turvallisuusuhkasta otettava vakavasti
PS-Nuoret: Ei islamistiperheitä Suomeen
Nyt puhuvat jesidiorjat: Eurooppalaiset ISIS-naiset olivat kiduttajia ja tappajia
Perussuomalaiset Naiset: Isis-vaimoja mahdotonta kotouttaa länsimaisiin arvoihin
Antikainen: Haavisto käyttää pääministerin sijaisuutensa junaillakseen Isis-naiset Suomeen
Isisin näkemys häistä: 63 kuollutta ja monin verroin loukkaantuneita
Viikon suosituimmat
Keskisuomalaisen päätoimittaja Yle-pomo Riikka Räisäsestä: Näillä näytöillä joku muu päätoimittaja olisi jo eronnut
Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola arvioi, että Riikka Räisäsen asemassa joku muu päätoimittaja olisi jo joutunut eroamaan tehtävästään.
Poliisi nappasi Helsingin yliopiston kunniatohtorin kiinni kahdesti – ensin Kööpenhaminassa, sitten Tukholmassa
Palestiina-huivin harteilleen kietonut ilmastoaktivisti ja kunniatohtori Greta Thunberg pidätettiin viime viikolla Israelin vastaisen mielenosoituksen aikana Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa. Thunberg on myös Suomen ja Ruotsin poliisin vanha tuttu.
Halla-aho: Arvelen, että moni muukin kuin persukansa alkaa ymmärtää Ylen prioriteetteja – ”Leikkausvaraa riittää myös tulevaisuudessa”
Samana päivänä kun maltilliset leikkaukset julkistettiin, Yle ilmoitti aloittavansa somalin- ja arabiankielisen uutispalvelun.
Antikainen: Yle on väärässä – uutiset somaliaksi ja arabiaksi eivät auta sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan
Torstaina 12.9. Yle ilmoitti aloittavansa arabian- ja somalinkieliset uutispalvelut 23.9. Yle perustelee päätöstään sillä, että se auttaa kyseisiä kieliä puhuvia sopeutumaan yhteiskuntaan ja ymmärtämään paremmin suomalaista elämäntapaa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä somalian- ja arabiankielisten uutisten lisääminen ei edistä maahanmuuttajien integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin.
Purra oudoksuu Ylen valikoivaa tarmokkuutta – Jos väläytetään jopa Pikku Kakkosen tai MM-hiihdon lakkauttamista, miten rahaa ja energiaa riittää somalian- ja arabiankielisiin uutislähetyksiin?
Yle ilmoitti torstaina aloittavansa somalin- ja arabiankielisen uutispalvelun. Ylen Ykkösaamussa tänään vieraillut puheenjohtaja, valtionvarainministeri Riikka Purra oudoksuu Ylen valintoja,
Nuorisokoteja myydään rikollisjengeille: ”Todellisuus muistuttaa karmeaa pilaa”
Netin .se-päätteisillä kauppapaikoilla saattaa tulla vastaan otsikko: ”Hyvämaineinen ja erittäin kannattava nuorisokoti myynnissä – luvat kunnossa”. Ostajaksi kelpaa kuka vain – vaikka jengirikollinen. Ruotsin poliisin mukaan useita kuntien ja valtion rahoittamia nuorisokoteja pyörittääkin jo järjestäytynyt rikollisuus.
Vihersiirtymän vaikeudet kasaantuvat – akkutehdas kuilun reunalla: ”En ihmettele, jos konkurssi olisi edessä puolen vuoden sisällä”
Kiinalaisautojen esiinmarssi kiristää kilpailua autonvalmistajien välillä. Eurooppalaiset sähköautojen valmistajat leikkaavat tuotantoaan. Vuonna 2025 tuotetaan viisi kertaa kysyntää enemmän akkukennoja. Vihreän siirtymän vauhtisokeus voi käydä kalliiksi sijoittajille ja akkutehtaiden työntekijöille.
Päivän Pointti: Elokapina huutelee herkästi omien oikeuksiensa perään, mutta loukkaa samalla tietoisesti muiden liikkumisvapautta
Elokapina-liike vähät välittää muiden ihmisten oikeudesta liikkua kaupunkialueella, koska elokapinalaisten mukaan liikkumisen vapaus saa väistyä elokapinalaisten oikeuksien tieltä. Äskettäin Elokapina on vaatinut syytesuojaa syyttäjälaitokselta.
Työmarkkina-asiaa: Miko Bergbom ja Niko Ohvo ravistelevat syväjähmettynyttä Hakaniemeä – miksi Suomessa ei ole talouskasvua?
Harrisin ja Trumpin suuri vaaliväittely: Valheita, vanhojen kaivelua ja kiertelyä
Nyt se vihdoinkin toteutui: Kamala Harris ja Donald Trump kohtasivat toisensa kasvokkain ensimmäistä kertaa elämässään. Philadelphiassa ilman yleisöä pidetty suuri vaaliväittely tulee jäämään ehdokkaiden ainoaksi kohtaamiseksi. Väittelyn aiheita olivat muun muassa talous, abortti, maahanmuutto, terveydenhuolto, sodat ja ilmastonmuutos.