Isis-lasten kohtalo puhututtaa Euroopassa. Joukossa on paljon orpoja ja tuntemattomia lapsia.
Viime viikkoina suomalaiset isis-taistelijanaiset ovat esimerkiksi Ylen haastatatteluissa peränneet oikeuksiaan saapua takaisin Suomeen lastensa kanssa. Suomen Uutiset kysyi sisäministeriön virkamiehiltä, miten Suomi voi mahdollisessa lasten nouto-operaatiossa varmistaa, että lapsi on se, joka hänen väitetään tai uskotaan olevan.

Näin Suomen Uutiset kysyi:

Kuka varmistaa, että Isis-lapset ovat ketä heidän väitetään olevan? Mikä on käytäntö? Kv-mediassa on ollut artikkeleita, että sota-alueilla on runsaasti lapsia, joista ei tiedetä mitään. Miten varmistetaan, että lapsi on suomalainen tai suomalaisen äidin lapsi?

Näin sisäministeriöstä vastattiin:

Viranomaisten osalta tavanomaisin vaihtoehto on tunnistaminen asiakirjan, esimerkiksi passin tai henkilökortin avulla tai vertaamalla kansallisiin rekistereihin. Tilanteessa, jossa tunnistettava henkilö on kolmannessa maassa, käytännön työn todennäköisesti hoitaisi ulkoministeriö, mutta sisäministeriö voi antaa tehtävässä asiantuntijatukea, ministeriön viestinnästä kerrotaan.
Suomessa ennen lähtöä syntyneiden lasten osalta henkilöllisyys voidaan lähtökohtaisesti varmistaa asiakirjojen ja rekisterien perusteella, mutta lähdön jälkeen syntyneiden lasten henkilöllisyyden varmistaminen on vaikeampaa, varsinkin jos heistä ei ole tehty syntymän jälkeen ilmoitusta Suomen viranomaisille.
Näissä tapauksissa DNA-testauksella voidaan kuitenkin varmistaa äiti-lapsi-suhde, ja jos äiti on Suomen kansalainen, lapsi saa myös Suomen kansalaisuuden automaattisesti syntymästä.

Heli-Maria Wiik