Ruotsin ulkoministeri Carl Bildtin mukaan Venäjän ilmavoimat eivät harjoitelleet hyökkäystä Ruotsia vastaan pääsiäisenä, jolloin kaksi raskasta pommikonetta lensi suurella nopeudella Gotska Sandön edustalle neljän hävittäjän saattelemana.

– Tällaisille väitteille ei ole mitään pohjaa. Meillä on hyvä kuva siitä mitä tapahtui ja seuraamme tilanteita tarkasti, Bildt sanoi Dagens Nyheterille.

Ruotsi ei ole aiemmin ottanut ns. pääsiäishyökkäykseen virallisesti kantaa. Kaksi raskasta Tupolev 22 M3 -pommikonetta lensi pääsiäisenä suurella nopeudella Ruotsin aluevesirajan tuntumaan neljän Suhoi-27-hävittäjän saattelemana ja kääntyi sitten takaisin Suomenlahden kautta Pietarin seudulle.

Ruotsin ilmavoimat eivät saaneet ilmaan yhtään hävittäjää, koska ne eivät olleet lähtövalmiudessa. Tämä nosti Ruotsissa vakavan keskustelun maan puolustuksen tilasta. Pommikoneiden on arveltu simuloineen risteiltyohjusten laukaisua ruotsalaisiin sotilaskohteisiin Tukholman seudulla ja Etelä-Ruotsissa.

Bildtin mukaan Venäjä on tehnyt joitakin vastaavia lentoharjoituksia parin vuoden aikana.

– Tämä on suhteellista. Norjan edustan merialueilla venäläisten lennot ovat lisääntyneet, mutta ne ovat vain noin 10 prosenttia kylmän sodan aikaisesta määrästä. Mekin lennämme Itämerellä ja Venäjän merialueen lähellä, Bildt huomautti.

Hän muistutti, että viime aikoina oli ongelmia pikemminkin Ruotsin ilmavoimien toistuvista tunkeutumisista Suomen ilmatilaan. Bildt ei aio ottaa pääsiäisen lento-operaatiota puheeksi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa, jonka hän tapaa ensi viikolla.

ps verkkotoimitus