Artikkeli kuva

CNN ja muu valtamedia suosi demokraattien presidenttiehdokas Kamala Harrisia niin räikeästi, että katsojat kaikkosivat. / LEHTIKUVA

Demokraattimedia CNN:n katsojaluvut romahtivat – edessä henkilöstön vähennyksiä ja lomautuksia, satojen toimittajien työpaikat uhattuina

19.11.2024 |19:09

Presidentinvaalien jälkeisessä ajassa mediamarkkinoilla jytisee Yhdysvalloissa. Tuoreiden tietojen mukaan mediajätti CNN:n toimituksessa on lähiaikoina edessä suuria muutoksia ja uudelleenjärjestelyjä, joihin kuuluu myös irtisanomisia ja lomautuksia kaikilla osastoilla.

Daily Mail -lehden mukaan CNN:n johdon kerrotaan kaavailevan lähtöpasseja ja lomautuksia jopa sadoille toimittajille – heidän joukossaan myös useita kanavan näkyvimpiä kasvoja ja uutisankkureita. Toisaalta vähennykset koskevat samalla myös muuta tuotantohenkilöstöä.

Liipasimella uskotaan olevan myös eräiden kanavan tunnetuimpien tähtien Anderson Cooperin ja Erin Burnettin työpaikat. Cooper on työskennellyt CNN:lla yli 20 vuotta ja hänet tunnetaan etenkin ajankohtaisohjelma Anderson Cooper 360°:n isäntänä.

Burnett puolestaan on yksi CNN:n tunnetuimpia uutisankkureita. Molemmat kuuluvat CNN:n palkkaeliittiin: Cooperin vuosipalkkio on huimat 20 miljoonaa dollaria vuodessa, ja myös Burnettin vuosiansiot ovat niin ikään mojovat 3 miljoonaa dollaria.

CNN jäi Fox Newsin taakse

Muutoksien taustalla ovat erityisesti CNN:n romahtaneet katsojaluvut. Katsojat ovat kaikonneet CNN:n sisältöjen ääreltä tasaisesti koko kuluneen vuoden ajan, ja tämä näkyi etenkin presidentinvaalien alla.

Taustalla on kuitenkin pidempi trendi. Vielä vuonna 2016 CNN oli tv-katsojaluvuissa edellä yhtä suurinta kilpailijaansa Fox Newsia. Tuolloin CNN:llä oli keskimäärin 13,3 miljoonaa katsojaa prime time -katseluaikaan. Nykyään katsojamäärä on vain noin 800 000.

Konservatiivisemman median puolelle kallistuvat Fox-uutisankkurit ja -juontajat, kuten Laura Ingraham, Jesse Watters, Sean Hannity ja Greg Gutfeld, puolestaan ovat keränneet keskimäärin 2,8 miljoonaa katsojaa katsojamääriä mittaavalla ajanjaksolla – vieläpä aikana, jolloin striimaus ja monet muut media-alustat kilpailevat mediayleisön huomiosta.

CNN:n ahdinkoa syvensivät vaali-illan romahtaneet katsojaluvut, jolloin CNN jäi selvästi jälkeen muun muassa Fox Newsista.

Amerikkalaisten luottamus mediaan matelee syvällä

CNN:n uudelleenjärjestelyiden ja irtisanomisten tarkoituksena kerrotaan olevan mediayhtiön pyrkimys parantaa mainettaan ja luotettavuuttaan yleisön silmissä niin sanotun “biasoinnin” eli puolueellisuuden hälventämiseksi.

Amerikkalaisten luottamus mediaan on jo pitkään ollut ennätysalhaalla. Trendi on jatkunut vuosikymmeniä, ja ilmiö kulkee käsi kädessä poliittisen polarisaation kanssa.

Erityisesti konservatiiviyleisön luottamus mediaan on romahtanut jyrkästi, mikä on ilmiönä samanlainen kaikissa länsimaissa, myös Suomessa. Syytkin ovat samankaltaisia: valikoiva, yksipuolinen uutisointi sekä toimittajien omien suosikkien ”nostaminen”, mikä ilmenee myös esimerkiksi kuvajournalistisina valintoina.

Monilla toimittajilla on myös tapana antaa omille suosikeilleen mediatilaa kysymällä mukavia kysymyksiä ja jättämällä kriittiset jatkokysymykset esittämättä. Ilmiö korostuu tänä päivänä sosiaalisen median vastareaktiona, sillä käyttäjät somealustoilla reaaliajassa täydentävät ja oikaisevat puolensa valinneiden toimittajien tuottamia sisältöjä.

Toimittajien kiire kasvaa

CNN:n entinen toimittaja, nykyisin mediayhtiö Puckin palveluksessa työskentelevä Dylan Byers myös julkaisi presidentinvaalien jälkeen omiin lähteisiinsä perustuvan artikkelin, jossa CNN:n kerrotaan olevan parhaillaan ”eksistentiaalisten muutosten” edessä.

– Minulle on kerrottu, että seuraavien kuukausien aikana CNN toteuttaa uuden lomautuskierroksen, joka vaikuttaa satoihin työntekijöihin koko organisaatiossa, Byers kirjoittaa viitaten CNN:n aiempiin lomautuksiin.

Jatkossa toimittajien ja CNN-kirjeenvaihtajien on myös tiukennettava omaa työtahtiaan ja otettava enemmän vastuuta sisältöjen tuotannosta sekä hoidettava tehtäviä, jotka aiemmin ovat olleet tuottajaryhmien ja tuotantoassistenttien kontolla.

Trump leimasi CNN:n ”Clinton-mediaksi”

CNN:n lomautusten ja irtisanomisten odotetaan tapahtuvan lähikuukausina. Vaikka tapahtumista ei ole vielä virallisesti tiedotettu, CNN:n toimituksen tunnelmien kerrotaan vellovan alakulon ja epävarmuuden tilassa.

Samaan aikaan myös konkaritoimittaja Chris Wallacen äskettäinen vetäytyminen lisää vettä myllyyn, kun Wallace äskettäin ilmoitti lähdöstään ja kertoi harkitsevansa siirtyvänsä tekemään podcasteja. 77-vuotiaan Wallacen poistuminen tapahtuu kuitenkin hyvässä hengessä, sillä hän kertoi CNN:n olleen hänelle hyvä työpaikka.

CNN eli Cable News Network on mediamoguli Ted Turnerin 1980-luvulla perustama, erityisesti kaapelitelevisiolähetyksiin keskittynyt uutismedia, jonka lähetyksiä katsotaan Yhdysvaltojen lisäksi ympäri maailmaa. Uutistarjontaa on saatavilla 24 tuntia vuorokaudessa eri alustoilla. Samalla CNN on leimallisesti demokraattipuoluetta ja sen tavoitteita tukeva media, mikä on amerikkalaisilla hyvin tiedossa.

New York Times on kuvaillut kehittymistä puolueelliseksi etenkin entisen CNN-pomon Jeff Zuckerin toimikaudella.

Puolueellisuudesta on aiemmin tehty myös akateemista tutkimusta. Harvardin yliopiston käynnistämässä, yhteistyönä toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että CNN kohteli republikaanien ja demokraattien presidenttiehdokkaita eriarvoisesti esivaalien aikana jo vuonna 2007. Tutkimuksen mukaan CNN:lla muun muassa oli taipumus esittää republikaanien ehdokkaat enimmäkseen kielteisessä asiayhteydessä.

USA:n presidentiksi uudelleen nouseva Donald Trump murjaisi vuoden 2016 presidentinvaalien alla CNN-tunnuksen olevan lyhenne sanoista ”Clinton News Network”, viittauksena Trumpin silloiseen vastaehdokkaaseen, demokraattien Hillary Clintoniin.

Kamala Harrisia kohdeltiin kivasti

Demokraattien tämän vuoden presidenttiehdokas Kamala Harris tunnetaan siitä, ettei hän mielellään osallistu suoriin tv-haastatteluihin, mutta hän myöntyi syksyllä haastatteluun CNN:n toimittajan kanssa – toki sillä edellytyksellä, että hän sai ottaa tuekseen varapresidenttiehdokas Tim Walzin.

Haastattelua luonnehdittiin yllätyksettömäksi, vaikka näennäisesti Harrisia kovisteltiinkin siitä, miksi hän on varapresidenttinä jättänyt toteuttamatta ajamiaan uudistuksia muun muassa keskiluokan ja lapsiperheiden tukemisesta verohelpotuksilla.

Republikaanien edustaja Yhdysvaltain edustajainhuoneessa, Elise Stefanik piti “loukkauksena kaikkia naisia kohtaan” sitä, että Harris ei mennyt haastatteluun yksin. Varapresidenttiehdokas Walzin osallistuminen haastatteluun herätti pilkkaa: häntä luonnehdittiin muun muassa “emotionaaliseksi tukieläimeksi”. Erään kommentoijan mielestä näytti siltä kuin Harris olisi mennyt työhaastatteluun isänsä kanssa.

Sky News -kanavan juontaja James Morrow puolestaan luonnehti haastattelua “mestarilliseksi propagandaksi”.

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

Harris väitti CNN:n haastattelussa: Inflaatio ja talousongelmat ovat Trumpin ja koronan vika

30.08.2024 |17:54

Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56
5.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
10.
Suomen uutiset logo

Syyria kaaoksessa, jihadistiryhmittymä kaataa Assadin hallintoa – Vilhelm Junnila analysoi monimutkaista tilannetta

08.12.2024 |11:57

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää