

LEHTIKUVA
Eduskunta kinasteli Kreikan veloista: ”Vanhanen aloitti tukipolitiikan ja Katainen jatkoi sitä”
Kreikan vaalit nostivat maan velka-asiat jälleen kansanedustajien huulille, kun eduskunnassa puhuttiin talous- ja rahaliiton vakaudesta. Kreikan veloista puhkesi ajankohtainen minidebatti.
Vasemmiston myönteinen Syriza-näkemys
Kokoomuksen Ben Zyskowicz ihmetteli ensin, onko vasemmistoliitto sitä mieltä, että Kreikan velkoja pitää leikata, kun sen kansalaiset ovat eläneet yli varojensa ja velkaantuneet kohtuuttomasti, ja Suomellakin on sieltä yli miljardin edestä saatavia.
Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Annika Lapintie kiitti, että Zyskowicz otti asian esille: hän kehui Syrizaa vaalivoitosta ja sanoi nyt päästävän hoitamaan Kreikan humanistista kriisiä ja purkamaan maan korruptiota, jota kokoomuksen ja SDP:n veljespuolueet eivät ole hallitusaikanaan hoitaneet. Hän muistutti, että Syrizan ohjelmassa vaaditaan juuri veronkiertäjien ja korruption suitsimista.
Lapinniemi väitti, että hyvä pankkiiri huolehtii Suomessakin siitä, että velallinen pysyy maksukykyisenä.
Soinin jyrkkä vastalause
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini piti Lapinmäen näkemystä turhan aurinkoisena ja moittikin sitä.
– Synnin palkka on elatusmaksu. On tehty väärää politiikkaa ja nyt se maksatetaan koko Euroopan rahaliiton jäsenillä, Soini pohjusti.
– Jos katsotaan, miten asiaa on hoidettu – ja miten sitä jatkossa hoidetaan ja aiotaan väärällä tavalla jatkaa: ensin annettiin suoraa lainaa, se ei auttanut. Sen jälkeen perustettiin väliaikainen vakausväline. Sekään ei riittänyt. Sitten perustettiin pysyvä vakausmekanismi. Se ei riitä – ja nyt aletaan pyörittää EKP:n settelipainoa! EKP:sta on tulossa roskapankki, joka syytää rahaa minne sattuu!.
Kenellä on valta EU:ssa?
Sitten Soini pääsi peruskysymysten ääreen: kuka EU:ta lopulta hallitsee ja onko demokratialla siinä mitään sijaa?
– Saksan Angela Merkel on Euroopan vaikutusvaltaisin poliitikko. Hänellä ei ollut mitään sanomista siihen, että Euroopan keskuspankki alkaa painaa rahaa! Saksan ja Hollannin keskuspankin johtajat äänestivät sitä vastaan, Soini muistutti.
– Jokainen tietää, että inflatorinen politiikka on tuhoisaa, emmekä me missään tapauksessa tätä hyväksy. Olemme olleet oikeassa koko ajan ja kysynkin, miksi Suomen edustaja EKP:ssa, Erkki Liikanen (sd.) äänesti rahan painamisen puolesta, kun järkevät Saksan ja Hollannin keskuspankkien johtajat eivät niin tee?
Tukipaketteihin ei
kannata lähteä mukaan
Vasenryhmän Markus Mustajärvi tuki voimiensa Soinia tärkeän asian ottamisesta esille:
– Täällä on kaksi ryhmää, jotka ovat toimineet johdonmukaisesti tässä asiassa: perussuomalaiset ja vasenryhmä, Mustajärvi kehui.
– Kreikassa he, jotka vastustivat tukipaketteja, palkittiin pääministerin salkulla, kun meillä kovimmat vastustajat saivat maksimirangaistuksen. Se ei ole oikein. On selvää, ettei Kreikka suoriudu veloistaan, mutta peli olisi pitänyt vetää poikki jo kauan sitten.
– Aivan oikein, hyvä, Soini kiitti ja kehui hänkin vasenryhmää jämeristä kannoista tässä asiassa.
Perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner muistutti asiasta keskustellun eduskunnassa jo vuonna 2010: pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) aloitti tukipolitiikan ja Jyrki Kataisen (kok.) hallitus jatkoi sitä.
– Ben Zyskowicz (kok.) kannatti Kreikan tukipaketteja sillä perusteella, että tilanne on kuin rivitalossa, jonka yksi asunto palaa: kaikkien etu on rientää sammuttamaan tulipaloa. Nyt kun kaikki rivitalon asunnot ovat tulessa, niin mitkä ovat Zyskowiczin lääkkeet tähän tilanteeseen? Perussuomalaiset ovat olleet realistisia tässä asiassa koko ajan: tukipaketteihin ei kannata lähteä matkaan, Ruohonen-Lerner muistutti.
Maria Tolppanen (ps.) kehui Kreikkaa sinänsä siitä, että maa teki kumouksen vaalien kautta eikä asein – siitähän tässä oli kysymys, hän arvioi. Hän vaati kuitenkin Kreikkaa tilille vastuistaan.
– Suomessakin 20 vuotta sitten velkaantuneet ovat päässeet velkojen sovitteluun. Mutta takaajat eivät ole päässeet. Suomi onkin Kreikan kanssa takaajan asemassa. Seitsemästä miljardista minä olen huolissani, Tolppanen korosti.
EU rikkoo omia sääntöjään
– Miksi tässä tilanteessa ollaan? Siksi, että EU rikkoo omia sääntöjään. Perussopimuksen pykälät 123 ja 125 yksiselitteisesti kieltävät ottamasta toisen maan velkoja vastattavakseen. Tästä on kysymys ja tässä on rikottu peruskirjaa – ja tämän takia tässä suossa ollaan. Minulla on kanttia antaa tunnustus edustaja Mustajärvelle ja Yrttiaholle: he tiesivät tämän, he äänestivät tätä vastaan. Heidät potkittiin ryhmästä pois – ja nyt koko ryhmä on muka sitä mieltä mitä he vastustivat. Se ihmetyttää minua suuresti, Soini ihmetteli.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


”Te tapoitte juuri troikan”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.