Kreikan vaalit nostivat maan velka-asiat jälleen kansanedustajien huulille, kun eduskunnassa puhuttiin talous- ja rahaliiton vakaudesta. Kreikan veloista puhkesi ajankohtainen minidebatti.

Vasemmiston myönteinen Syriza-näkemys

Kokoomuksen Ben Zyskowicz ihmetteli ensin, onko vasemmistoliitto sitä mieltä, että Kreikan velkoja pitää leikata, kun sen kansalaiset ovat eläneet yli varojensa ja velkaantuneet kohtuuttomasti, ja Suomellakin on sieltä yli miljardin edestä saatavia.

Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Annika Lapintie kiitti, että Zyskowicz otti asian esille: hän kehui Syrizaa vaalivoitosta ja sanoi nyt päästävän hoitamaan Kreikan humanistista kriisiä ja purkamaan maan korruptiota, jota kokoomuksen ja SDP:n veljespuolueet eivät ole hallitusaikanaan hoitaneet. Hän muistutti, että Syrizan ohjelmassa vaaditaan juuri veronkiertäjien ja korruption suitsimista.

Lapinniemi väitti, että hyvä pankkiiri huolehtii Suomessakin siitä, että velallinen pysyy maksukykyisenä.

Soinin jyrkkä vastalause

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini piti Lapinmäen näkemystä turhan aurinkoisena ja moittikin sitä.

– Synnin palkka on elatusmaksu. On tehty väärää politiikkaa ja nyt se maksatetaan koko Euroopan rahaliiton jäsenillä, Soini pohjusti.

– Jos katsotaan, miten asiaa on hoidettu – ja miten sitä jatkossa hoidetaan ja aiotaan väärällä tavalla jatkaa: ensin annettiin suoraa lainaa, se ei auttanut. Sen jälkeen perustettiin väliaikainen vakausväline. Sekään ei riittänyt. Sitten perustettiin pysyvä vakausmekanismi. Se ei riitä – ja nyt aletaan pyörittää EKP:n settelipainoa! EKP:sta on tulossa roskapankki, joka syytää rahaa minne sattuu!.

Kenellä on valta EU:ssa?

Sitten Soini pääsi peruskysymysten ääreen: kuka EU:ta lopulta hallitsee ja onko demokratialla siinä mitään sijaa?

– Saksan Angela Merkel on Euroopan vaikutusvaltaisin poliitikko. Hänellä ei ollut mitään sanomista siihen, että Euroopan keskuspankki alkaa painaa rahaa! Saksan ja Hollannin keskuspankin johtajat äänestivät sitä vastaan, Soini muistutti.

– Jokainen tietää, että inflatorinen politiikka on tuhoisaa, emmekä me missään tapauksessa tätä hyväksy. Olemme olleet oikeassa koko ajan ja kysynkin, miksi Suomen edustaja EKP:ssa, Erkki Liikanen (sd.) äänesti rahan painamisen puolesta, kun järkevät Saksan ja Hollannin keskuspankkien johtajat eivät niin tee?

Tukipaketteihin ei
kannata lähteä mukaan 

Vasenryhmän Markus Mustajärvi tuki voimiensa Soinia tärkeän asian ottamisesta esille:

– Täällä on kaksi ryhmää, jotka ovat toimineet johdonmukaisesti tässä asiassa: perussuomalaiset ja vasenryhmä, Mustajärvi kehui.

– Kreikassa he, jotka vastustivat tukipaketteja, palkittiin pääministerin salkulla, kun meillä kovimmat vastustajat saivat maksimirangaistuksen. Se ei ole oikein. On selvää, ettei Kreikka suoriudu veloistaan, mutta peli olisi pitänyt vetää poikki jo kauan sitten.

– Aivan oikein, hyvä, Soini kiitti ja kehui hänkin vasenryhmää jämeristä kannoista tässä asiassa.

Perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner  muistutti asiasta keskustellun eduskunnassa jo vuonna 2010: pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) aloitti tukipolitiikan ja Jyrki Kataisen (kok.) hallitus jatkoi sitä.

– Ben Zyskowicz (kok.) kannatti Kreikan tukipaketteja sillä perusteella, että tilanne on kuin rivitalossa, jonka yksi asunto palaa: kaikkien etu on rientää sammuttamaan tulipaloa. Nyt kun kaikki rivitalon asunnot ovat tulessa, niin mitkä ovat Zyskowiczin lääkkeet tähän tilanteeseen? Perussuomalaiset ovat olleet realistisia tässä asiassa koko ajan: tukipaketteihin ei kannata lähteä matkaan, Ruohonen-Lerner muistutti.

Maria Tolppanen (ps.) kehui Kreikkaa sinänsä siitä, että maa teki kumouksen vaalien kautta eikä asein – siitähän tässä oli kysymys, hän arvioi. Hän vaati kuitenkin Kreikkaa tilille vastuistaan.

– Suomessakin 20 vuotta sitten velkaantuneet ovat päässeet velkojen sovitteluun. Mutta takaajat eivät ole päässeet. Suomi onkin Kreikan kanssa takaajan asemassa. Seitsemästä miljardista minä olen huolissani, Tolppanen korosti.

EU rikkoo omia sääntöjään

– Miksi tässä tilanteessa ollaan? Siksi, että EU rikkoo omia sääntöjään. Perussopimuksen pykälät 123 ja 125 yksiselitteisesti kieltävät ottamasta toisen maan velkoja vastattavakseen. Tästä on kysymys ja tässä on rikottu peruskirjaa – ja tämän takia tässä suossa ollaan. Minulla on kanttia antaa tunnustus edustaja Mustajärvelle ja Yrttiaholle: he tiesivät tämän, he äänestivät tätä vastaan. Heidät potkittiin ryhmästä pois – ja nyt koko ryhmä on muka sitä mieltä mitä he vastustivat. Se ihmetyttää minua suuresti, Soini ihmetteli.

Veli-Pekka Leskelä