

Henri Myllyniemi
”Te tapoitte juuri troikan”
Euromaiden valtiovarainministereistä kootun euroryhmän puheenjohtaja, Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Djisselbloem tapasi perjantaina kreikkalaisen kollegansa Giannis Varoufakisin. Tiedotustilaisuudessa kävi ilmi, että Kreikka ei halua neuvotella tukipakettiohjelmastaan sitä valvovan ”Troikan” (Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki EKP ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF) kanssa, vaan käy neuvottelut suoraan EU-maiden kanssa.
Kreikkalaislehti Protothema kirjoittaa englanninkielisellä sivustollaan, että Djisslebloemin viimeisimmät sanat Varoufakisille olivat: ”Te tapoitte juuri troikan”. Varoufakis oli vastannut: ”Vau”. Sanavaihdosta on kuitenkin tullut myöhemmin epäselvyyttä. Toinen vaihto oli, että Djisselbloem sanoikin: ”Se oli suuri virhe”.
Markkinareaktiot olivat jäätävän kylmät. Kreikan kolmivuotisen joukkolainen jälkimarkkinakorko pomppasi yli 19 prosentin, lisäksi 10-vuotisen joukkolainan korko nousi yli 11 prosentin. Kreikkalaisosakkeet olivat nekin iltapäivästä laskussa, vaikka maan osakkeet aloittivat perjantain hienoisella toipumisella.
Kreikan euroero lähempänä kuin koskaan
Riski Kreikan irtautumiselle yhteisvaluutasta on suurempi kuin kesällä 2012, jolloin markkinat hermoilivat yhteisvaluutan säilymisen puolesta. Näin arvioi brittipankki Barclays brittilehti Telegraphin mukaan.
Brittilehti siteraa Nordean analyytikko Jan Von Gerichiä. Hänen mukaansa ”pysäyttämätön voima kohtaa järkähtämättömän kappaleen”. Euromaat eivät ole halukkaita antamaan Kreikalle liiaksi liikkumavaraa, koska maat arvelevat muidenkin tuettujen maiden vaativan löyhempää kohtelua.
Kreikkalaiset ovat kuitenkin äänestäneet valtaan tukiohjelmia vastustavan hallituksen. Tiistaina koottu ja nimetty Kreikan hallitus ei ole osoittanut taipumisen merkkejä. Mikäli osapuolet eivät pääse yhteisymmärrykseen, Kreikka on vaarassa erota yhteisvaluutasta.
Kreikan hallitus on torjunut Troikan tukiohjelman pidennyksen. Ohjelman on määrä loppua helmikuun lopussa.
Kreikka tavoittelee tasapainoista budjettia
Kreikan tulisi saavuttaa suuri budjettiylijäämä, jotta maa voisi kuolettaa velkojaan ilman, että maa turvautuisi lainojen uusimiseen. Tällöin Kreikan velkataakka kevenisi. Maan hallitus on kuitenkin linjannut, ettei se tule toteuttamaan näin kunnianhimoista ylijäämää. Kreikan hallituksen tavoite on runsaamman ylijäämän sijasta tukea kriisin kurittamaa väestöään.
Kreikan ei tarvitse maksaa korkoja tukiluotoista vielä vuosiin. Tästä huolimatta Kreikan hallitus haluaa järjestellä tukiluotot uudelleen neuvotteluteitse.
Euroopan komission puheenjohtajan ex-neuvontantaja Philippe Legrain huomauttaa Financial Timesin mielipidekirjoituksessaan, että Kreikan ongelmana eivät ole niinkään tukiluotot itse, vaan EU-maiden talouskurisopimuksen mukaan maan tulisi vähentää velkataakkaansa liian nopeasti.
Legrain vertaa Kreikkaa vankiin ja euroalueen ydinmaita vanginvartijoihin. Hän kirjoittaa, että mikäli Saksa ei ymmärrä olla tarpeeksi viisas vanginvartija, ei Kreikalle jää muuta vaihtoehtoa kuin murtaa vankisellin lukot.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


EKP:n päätös rikkoi EU:n perussopimusta, maksukyvytön Kreikka on valehdellut alusta asti

Eduskunta kinasteli Kreikan veloista: ”Vanhanen aloitti tukipolitiikan ja Katainen jatkoi sitä”

FT: EKP kylmäkiskoinen Kreikan hallituksen toiveille
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.