Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi viime viikolla (HS 25.5.), että Suomella on ollut aika tiukka linja maahanmuuttoon koko ajan – ja ettei se siksi olisi Suomessa päivän-polttava keskustelun aihe.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola jätti asianomaiselle ministerille kirjallisen kysymyksen, jossa tiedustelee mihin pääministeri perustaa väitteensä suhteessa muihin Pohjoismaihin.

– Olisi suotavaa, että pääministeri olisi riittävän perehtynyt maahanmuuttopolitiikan nykytilaan Pohjoismaissa. Eroja löytyy perheenyhdistämisestä kotouttamiseen sekä sosiaaliturvan ja kansalaisuuden saamiseen, Eerola toteaa.

Eerolan mukaan Tanskassa ja nyt myös Ruotsissa maahanmuuttopolitiikka on huomattavasti tiukempaa.

Ruotsi ottanut liikaa turvapaikanhakijoita

Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen uskoo, että Ruotsin maahanmuuttolinjan tiukentumisen taustalla on oivallus siitä, että määrillä ja tulijoiden integroitumisella on yhteys myös hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysymiseen.

Hän näkee ongelmana myös ryhmät, joiden osallistumisaste työmarkkinoille on vain puolet siitä, mikä on keskiarvo. Pohjoismainen malli joutuu haasteen eteen, Rasmussen totesi Helsingin Sanomille.

– Jopa Ruotsin pääministeri Stefan Löfven on henkilökohtaisesti todennut, että Ruotsi on ottanut liikaa turvapaikanhakijoita, Eerola sanoo.

Ruotsi on ilmoittanut kovista tiukennuksista maahanmuuttopolitiikkaan.

SUOMEN UUTISET