Ruotsin perinteinen media alkaa herätä vaalien alla. Expressenin pääkirjoitustoimittaja Linda Nordlund on löytänyt Google Trends-palvelusta huolestuttavia tietoja: Sosialidemokraatit ja maltillinen kokoomus ovat epäonnistuneet saalistaessaan kadonneita äänestäjiään ruotsidemokraattien reviirillä.

Syksyn vaalien teemat tulevat olemaan aivan toiset kuin ikinä modernin Ruotsin historiassa. Vanhat aiheet – työpaikat ja talous – eivät enää kiinnosta äänestäjiä siinä määrin kuin ennen vanhaan.

Koulutus ja sairaanhoito ovat toki edelleen tärkeitä, mutta keskustelu niidenkin ympärillä on ponnetonta. Valtiopäivävaalien pääpuheenaiheet ovat maahanmuutto ja rikollisuus. Tämä on oikeasti täysin mullistavaa kansankodin historiassa.

Googlen Trends -työkalu on siitä metka tutkimusväline, että tuo julki sen, mitä kansalaiset netistä etsivät. Eli se näyttää lahjomattomasti sen, mistä kansa välittää ja mikä kansalaisia mietityttää.

Ruotsidemokraatit ovat politiikan hakujen ehdoton ykkönen ja kokoomus on toisena. Mutta kuilu ykkösen ja kakkosen välillä on suuri; ruotsidemokraatit ovat mielenkiinnon perusteella kokoomusta tuplasti suositumpi. Ja Jimmie Åkesson on etsityin puoluejohtaja – heti pääministerin jälkeen.

Onkin paljon mahdollista, että ruotsidemokraattien vaalitulos olemaan selvästi suurempi kuin mielipidemittausten nyt näyttämä 16-18 prosentin kannatus. Jos ruotsidemokraatit saavat yli 20 prosenttia äänistä, tietää se Ruotsin sodanjälkeisen blokkipolitiikan loppua. Valtapuolueiden pitäisikin unelmoinnin sijasta alkaa varautua muutokseen. Hallitusneuvotteluista on tulossa todella kiinnostavat.

Suomen Uutiset