LEHTIKUVA
EK vaatii kaikki SAK:n liitot yhteiskuntasopimusneuvotteluihin
Elinkeinoelämän keskusliitto EK toi lunta tupaan yhteiskuntasopimusneuvotteluiden uusimmassa vaiheessa. EK ilmoitti iltapäivällä SAK:n myönteisen päätöksen jälkeen, että se haluaa kaikki SAK:laiset liitot mukaan neuvotteluihin. Tällä hetkellä jo 40 prosenttia SAK:n liitoista on ilmoittanut jäävänsä neuvotteluista ulos, eikä EK pidä sopimuksen kattavuutta riittävänä. Ennen tätä ei neuvotteluita aloiteta.
– Kattavuutta pitää parantaa ja sitten arvioidaan tilannetta uudelleen, kun ja jos muutoksia tapahtuu, toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi EK:n tiedotustilaisuudessa.
Toisille on vaikeaa jakaa niukkuutta
Häkämies korosti, että hän toivoo liittojen palaavan neuvottelupöytään mieluummin päivien kuin viikkojen päästä. Toukokuun loppuun on lyhyt aika ja pöydällä on paljon asioita neuvoteltavana: kaikki aika tarvitaan. Häkämies ei asettanut kuitenkaan mitään tiukkoja päivämääriä neuvotteluiden ehdoksi.
– On hirveän tärkeää, että alleviivaan tätä: luonnollisesti neuvotteluiden aloittamisen pitäisi olla kattavaa. Nyt 40 prosenttia SAK:n liitoista, sen jäsenistöstä, on ilmoittanut, että he eivät mene pöytiin neuvottelemaan palkkaratkaisuista eivätkä kilpailukykysopimuksen asioista tai paikallisen sopimisen edistämisestä. Se on eri asia kuin että neuvotellaan ja katsotaan sitten, mikä on kattavuus.
Hän sanoi, että nyt on rakennettu vaikeaa sopimusta jo 10 kuukautta. Juuri siksi kattavuutta tarvitaan.
– On hirveän vaikeaa sanoa jollekin ammattiliitolle, että teidän puolestanne on sovittu palkkaratkaisu nollatasolla vuodeksi eteenpäin tai miinukset toteutuvat teillä, mutta ei 40 prosentilla muista palkansaajista. Tämä lähtökohta on ymmärrettävä ja sen takia tätä on pidetty esillä ja pidetään, Häkämies perusteli.
EK on valmis Suomen malliin
Hän korosti EK:n tulleen itse neuvotteluissa vastaan. Syksyllä järjestöä moitittiin liittokohtaisten sopimusten vaatimisesta. EK muutti kantaansa, kun sopimuksiin ilmaantui vuoden nollaratkaisu, jolloin liittokierros alkaisi vasta syksyllä 2017. Liittokierroksen vaatimisesta luovuttiin, jotta sopimusneuvotteluissa edettäisiin.
EK on kuitenkin valmis keskustelemaan Suomen mallista varsinkin, jos se perustuu Ruotsin malliin, jossa vientialat määräävät palkankorotusten tahdin, eivätkä muut alat potki siitä yli.
– Ruotsissa on tätä sovellettu jo noin 20 vuotta ja se selittää osaltaan Ruotsin hyvää menestystä, Häkämies sanoi.
Veli-Pekka Leskelä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
SAK:n hallitukselta vihreää valoa kilpailukykysopimukselle
Lyly: “Toivon, että tästä tulee kattava ratkaisu”
Lindström: “Minä iloitsen uusista työpaikoista”
Hallitus on hyväksynyt työmarkkinajärjestöjen ehdotuksen
Perussuomalaiset neuvottelutuloksesta: Historiallinen saavutus
Ministeri Lindström: “Kuinkahan moni ymmärtääkään, kuinka historiallinen ratkaisu tämä sopimus on”
Viikon suosituimmat
Halla-aho: Arvelen, että moni muukin kuin persukansa alkaa ymmärtää Ylen prioriteetteja – ”Leikkausvaraa riittää myös tulevaisuudessa”
Samana päivänä kun maltilliset leikkaukset julkistettiin, Yle ilmoitti aloittavansa somalin- ja arabiankielisen uutispalvelun.
Antikainen: Yle on väärässä – uutiset somaliaksi ja arabiaksi eivät auta sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan
Torstaina 12.9. Yle ilmoitti aloittavansa arabian- ja somalinkieliset uutispalvelut 23.9. Yle perustelee päätöstään sillä, että se auttaa kyseisiä kieliä puhuvia sopeutumaan yhteiskuntaan ja ymmärtämään paremmin suomalaista elämäntapaa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä somalian- ja arabiankielisten uutisten lisääminen ei edistä maahanmuuttajien integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin.
Purra oudoksuu Ylen valikoivaa tarmokkuutta – Jos väläytetään jopa Pikku Kakkosen tai MM-hiihdon lakkauttamista, miten rahaa ja energiaa riittää somalian- ja arabiankielisiin uutislähetyksiin?
Yle ilmoitti torstaina aloittavansa somalin- ja arabiankielisen uutispalvelun. Ylen Ykkösaamussa tänään vieraillut puheenjohtaja, valtionvarainministeri Riikka Purra oudoksuu Ylen valintoja,
Suomessa vieraillut brittiprofessori: woke-eliitti ja siihen kuuluva media ovat radikalisoituneet voimakkaasti, ja seuraus on karu: he ovat kyvyttömiä enää ymmärtämään tavallisia ihmisiä
Suomessa vieraillut brittiprofessori, politiikan tutkija Matthew Goodwin piti Suomalaisuuden liiton järjestämässä keskustelutilaisuudessa hämmästyttävän puheenvuoron brittiläisen eliittiluokan voimakkaasta radikalisoitumisesta.
Tuomas Enbuske Yle-pomo Riikka Räisäsen matkasta veronmaksajien piikkiin: “Jokainen tietää, että se oli lemmenloma”
Tuomas Enbusken ja Otto Juotteen Nostatus-podcastissa Suplalla ei säästelty kritiikkiä Yleä ja päätoimittaja Riikka Räisästä kohtaan.
Vihersiirtymän vaikeudet kasaantuvat – akkutehdas kuilun reunalla: ”En ihmettele, jos konkurssi olisi edessä puolen vuoden sisällä”
Kiinalaisautojen esiinmarssi kiristää kilpailua autonvalmistajien välillä. Eurooppalaiset sähköautojen valmistajat leikkaavat tuotantoaan. Vuonna 2025 tuotetaan viisi kertaa kysyntää enemmän akkukennoja. Vihreän siirtymän vauhtisokeus voi käydä kalliiksi sijoittajille ja akkutehtaiden työntekijöille.
Päivän Pointti: Elokapina huutelee herkästi omien oikeuksiensa perään, mutta loukkaa samalla tietoisesti muiden liikkumisvapautta
Elokapina-liike vähät välittää muiden ihmisten oikeudesta liikkua kaupunkialueella, koska elokapinalaisten mukaan liikkumisen vapaus saa väistyä elokapinalaisten oikeuksien tieltä. Äskettäin Elokapina on vaatinut syytesuojaa syyttäjälaitokselta.
Nuorisokoteja myydään rikollisjengeille: ”Todellisuus muistuttaa karmeaa pilaa”
Netin .se-päätteisillä kauppapaikoilla saattaa tulla vastaan otsikko: ”Hyvämaineinen ja erittäin kannattava nuorisokoti myynnissä – luvat kunnossa”. Ostajaksi kelpaa kuka vain – vaikka jengirikollinen. Ruotsin poliisin mukaan useita kuntien ja valtion rahoittamia nuorisokoteja pyörittääkin jo järjestäytynyt rikollisuus.
Työmarkkina-asiaa: Miko Bergbom ja Niko Ohvo ravistelevat syväjähmettynyttä Hakaniemeä – miksi Suomessa ei ole talouskasvua?
Euroopan komissiolta tiedonanto maahanmuutosta – Tynkkynen vaatii ulkorajojen tukkimista ja tiukkaa palautuspolitiikkaa: ”Olemme nähneet tarpeeksi, olemme saaneet tarpeeksi”
Euroopan eduskunta sai eilen komission tiedonannon laittomasta siirtolaisuudesta ja sen estämisestä. Perussuomalaisten europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen otti tiedonannon jälkeen käydyssä keskustelussa tiukasti kantaa Euroopan unionin leväperäistä maahanmuuttopolitiikkaa vastaan.