
EKP:n vihreä rahapolitiikka törmää realiteetin muuriin
Euroopan keskuspankin uusi pääjohtaja Christine Lagarde on kertonut Euroopan parlamentille nostavansa vihreän strategian pankin rahapolitiikkaan. Siinä on kuitenkin lukuisia ongelmia ja niiden raivaaminen voi olla mahdoton urakka. Uutistoimisto Reuters nostaa esiin näitä ongelmia.
EKP:n rahapoliittinen tehtävä on pitää vuotuinen inflaatio lähellä, mutta hieman alle kahden prosentin. Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu vaatisi kuitenkin perusteellisia muutoksia keskuspankin tehtäviin.
EU:n perussopimusta pitäisi muuttaa
Mikäli EKP:lle halutaan antaa vapaat kädet toimia ilmastonmuutoksen saralla, se vaatii muutoksia EU:n perussopimukseen. Se on haastava tehtävä, eivätkä EU:n johtajat ole aiemmin olleet halukkaita kirjoittamaan sopimusta uusiksi.
Syy on se, että muutokset tulisi ratifioida kaikissa jäsenmaissa. Joidenkin jäsenmaiden lakien mukaan hyväksyntään tarvitaan kansanäänestys.
Ilmastonmuutoksen torjuminen on poliittinen päämäärä. EKP:n riippumattomuus ja itsenäisyys olisi mennyttä. EKP pyrkii olemaan tasapuolinen markkinatoimija. Poliittisten johtajien tehtävänä on kanavoida politiikkaa haluamaansa suuntaan.
Luottoluokittajat eivät määrittele ilmastoriskiä
Luottoluokittajat kartoittavat rahoitusriskejä. Riskejä voi piillä niin öljynporausyhtiössä kuin aurinkopaneeleja valmistavassa yhtiössäkin. Toistaiseksi luottoluokittajat eivät eriarvoista yhtiöiden toimialoja toisistaan.
Tämä tasapuolisen rahoitusriskin periaate ohjaa EKP:ta. Se ei voi nykyisen sopimuksen mukaan vaatia liikepankilta suurempaa vakuusmäärää öljynporaajalle kuin aurinkopaneelin valmistajalle myönnetyistä luotoista, jos yhtiöillä on sama luottoluokitus.
EKP uusi velkakirjojen osto-ohjelman tarkoitus on pienentää rahoituskuluja. Mikäli keskuspankki suosisi poikkeuksellisen paljon jotain tiettyä toimialaa, se tulkittaisiin tukiaisiksi.
Kaikissa euroalueen maissa ilmastoriskin painoarvo ei ole sama. Tällöin ilmastoystävällisyyden mukaan painotettu elvytystuki suosisi jotain jäsenmaata toista jäsenmaata enemmän.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


EKP:n uusi pääjohtaja Lagarde haluaisi vähentää euroalueen vientiriippuvuutta

Keskuspankkiirit eri mieltä vihreän teknologian suosimisesta

Luottoluokitusyhtiö Fitch ilmoitti euroalueen japanisaatiovaarasta

Ruotsin keskuspankki huolestui negatiivisista koroista – EKP uskoo voivansa ajaa korot vieläkin syvemmälle

Fed laski odottamatta korkotasoaan – EKP puun ja kuoren välissä

Taloustieteen dosentti Tuomas Malinen Neuvottelija-kanavalla: Kaikki ainekset suureen lamaan – ”EKP:tä ei ole viiden vuoden päästä”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.