Luottoluokitusyhtiö Fitch Ratings kertoi euroalueen olevan vaarassa joutua niin sanottuun japanisaatioon. Japanisaatio tarkoittaa korkean velan ja alhaisen inflaation yhdistelmää. Aiheesta uutisoi talouslehti Financial Times.

Japanisaatio on hankala yhdistelmä, sillä alhainen inflaatio on usein oire heikosta talouskasvusta ja se vaikeuttaa velkavuorten sulattelua. Pahimmat ongelmamaat ovat yhtiön mukaan Kreikka, Portugali ja Italia. Japanisaatio on saanut nimensä Japanin 1990-luvun talousvaikeuksista. Se on pitkäkestoinen vaiva, sillä maa ei ole vieläkään onnistunut selättämään ongelmaa.

Valtiolainakorot pohjilla

Euromaiden valtionvelkakirjat sukelsivat ennätyksellisen alas viime kesänä. Alhainen korkotaso heijastaa hidasta inflaatiota ja talouskasvua. Korot ovat syksyn aikana hieman kohonneet, mutta ne ovat edelleen negatiivisia monissa euromaissa. Sijoittajat eivät usko euroalueen inflaation piristyvän pitkiin aikoihin.

Fitchin mukaan EKP:lla on vaikeuksia päättää arvopaperien osto-ohjelmaa. EKP piti pienen tauon elvytystoimissa, mutta on palannut ostoihin.

Finanssi- ja eurokriisiä edelsi arvopaperien hintakupla, ja kriisien jälkeen euroalueen pankit ovat jääneet heikolle tolalle. Mikäli euroalue vaipuisi suoranaiseen deflaatioon, olisi vaikutukset hyvin vakavia Fitchin mukaan. Deflaatiossa velan reaalinen määrä kasvaa.

Mikäli euroalue alkaisi kärsiä täysimittaisesta japanisaatiosta, olisi EKP:lla vaikeaa vastata tähän edes Japanin tavoin. Fitch arvelee, ettei euroalue voisi poliittisesta arkaluontoisuudesta johtuen toteuttaa Japanin keskuspankin tekemiä suuria arvopaperiostoja.

Henri Alakylä