Italian muutaman kuukauden ikäinen Viiden tähden liikkeen ja sosiaalidemokraattien harteille rakennettu hallitus on alusta alkaen arvioitu huteraksi. Sen ainoa koossa pitävä liima on välttää vaaleja rajusti muuttuneiden kannatuslukujen vuoksi. Hallitus horjuu, Politico uutisoi.

Italian hallitus kuuluu Viiden tähden liikkeen ja sosiaalidemokraattien (PD) lisäksi PD:stä irtautuneen ex-pääministeri Matteo Renzin Viva Italia ja laitavasemmistolainen Vapaus- ja tasa-arvopuolue (LeU).

Liitto voi murtaa vasemmistolinnakkeen

Päähallituspuolueet pelkäävät tammikuun loppupuolella Liiton nousua tärkeissä aluevaaleissa Emilia-Romagnassa. Se on perinteisesti kuulunut vasemmistohallinnon alle. Aluepresidentti Stefano Bonaccini on sosiaalidemokraatti. Bonaccini on edelleen kannatusjohdossa, mutta Liitto voi napata alueen suurimman puolueen aseman.

PD:tä huolettaa se, että Viiden tähden liikkeen pitkäaikainen kannatuslasku on johtanut käsiensä päällä istuvaan Italian hallitukseen. PD ei saa ajetuksi hallituksessa puolueelle tärkeitä asioita. Toimettomuus voi kostautua Emilia-Romagnan livahtamisena Liiton presidenttiehdokkaalle, Lucia Borgonzonille.

Politicon mukaan vaalitappio aluevaaleissa tietäisi lähes varmuudella Italian hallituksen kaatumista.

EVM-sääntöuudistus vastatuulessa

Uusin Italian hallituksen huoli liittyy EVM:n uudistukseen. Viiden tähden liike on asettunut vastahankaan. Puolue epäilee mahdollisen pankkikriisin taltuttamiseen tarkoitettujen tukirahojen edellyttävän kipeää sijoittajavastuuta.

Tämä tarkoittaa velkasaneerausta, mikä voisi osua tavallisiin kansalaisiin kipeästi. Italiassa ei ole tavatonta, että kansalaiset ovat sijoittaneet pieniäkin säästöjään maan julkiseen velkaan.

EVM:llä on kolkko maine Viiden tähden liikkeen sisällä jo ennen uudistustakin. Päähallituspuolueiden välillä on syvä juopa, sillä sosiaalidemokraatit olisivat valmiita hyväksymään uudistuksen.

PD:n puheenjohtaja Nicola Zingarettin luottokansanedustaja kertoo Politicolle, että puoluetta houkuttaa ajatus irtautua hallituksesta heti ensi vuoden budjetin hyväksynnän jälkeen. Se tekisi sopivan pesäeron Viiden tähden liikkeeseen ennen tärkeitä tammikuun aluevaaleja.

Henri Alakylä