Viiden tähden liike on horjumassa pahoin, uutistoimisto Reuters kirjoittaa. Puolueesta on loikannut ja eronnut lukuisia kansanedustajia. Puolueen kannatusluvut ovat jyrkässä laskussa ja vaalimenestys aluevaaleissa on surkeaa. Maaliskuun puoluekokouksessa puolue voi revetä jopa kolmeen osaan.

Puolue on epäonnistunut pahoin yhteistyön saralla. Puolueen vasemmistolaiset hylkäsivät puolueensa oikeistokonservatiivisen Liiton hallituksen aikana.

Nyt konservatiivit ovat jättämässä hyvästejä, kun puolue on hallituksessa yhdessä vanhan arkkivihollisensa kanssa.

Jako kolmeen

Puolueessa vellovat kolmensuuntaiset voimat. Yksi osa haluaisi palata protestiliikkeen juurilleen ja ottaa etäisyyttä osapuilleen kaikista muista italialaisista puolueista. Toinen osa haluaisi palata Liiton kumppaniksi. Kolmannen ryhmän mielestä puolueen tulisi vahvistaa hallitusyhteistyötä sosiaalidemokraattien kanssa.

Viime viikolla käytyjen Emilia-Romagnan aluevaalien jälkeen tulos oli Viiden tähden liikkeelle musertavaa katseltavaa. Puolue keräsi vaivaiset 3,5 prosenttia äänistä. Se on pyöristäen noin kymmenesosa siitä, mitä puolue sai Italian parlamenttivaaleissa vuonna 2018.

Hieman ennen vaaleja puolueen puheenjohtajan paikalta erosi ulkoministerinä toimiva Luigi Di Maio. Uusi puheenjohtaja olisi tarkoitus valita maaliskuussa, mutta puoluekokousta on lykätty muutamalla viikolla. Di Maion ero ei tuonut uudistavaa ja tuoretta voimaa aluevaaleihin. Ero pikemminkin alleviivasi puolueen nykyistä ahdinkoa.

Sissisotaa ja epäilyksiä

Puolueen perustamisesta lähtien liikkeessä mukana ollut veteraanipolitiikko Max Bugani tiivistää puolueen korpivaelluksen vertauskuvallisesti.

– Liike tapasi perustua runollisuuteen ja toivoon. Nyt ne ovat vaihtuneet sissisotaan ja epäilyksiin, hän pamauttaa.

Hän pitää puolueen hajoamista täysin mahdollisena. Hänen mukaansa se ei välttämättä ole edes huono asia. Hajoaminen olisi parempi kuin jatkuvien sisäisten riitojen selvittely.

Liike vuotaa

Väliaikaisella johdolla voi olla vaikeuksia pitää puolue kasassa Di Maion erottua. Jotkut puolueen kansanedustajat arvelevat puolueen vuotavan lisää edustajia ennen puoluekokousta.

Joulukuussa puolueesta loikkasi viisi senaattoria parlamentin ylähuoneesta Liittoon. Italiassa parlamentin molemmilla kamareilla on vahva merkitys. Eritoten ylähuoneessa hallituksen enemmistö on käynyt hyvin ohueksi.

Liitto-puolueesta kerrotaan, että he ovat kosiskelemassa 5-6 muuta Viiden tähden liikkeen senaattoria. Viiden tähden liikkeestä tätä riiausta ei pidetä mahdottomana.

Politiikan tutkijat tulkitsevat Viiden tähden liikkeen löyhää puoluejärjestäytymistä yhtenä syynä nykyiseen hajaannukseen. Viiden tähden liike muodostui aluksi vastustamaan tiukkoja ja jähmeitä puolueorganisaatioita. Nyt hallituspuolueena liike on juuri sitä, mitä se on alusta asti vastustanut kiivaasti.

Henri Alakylä