Italian sosiaalidemokraatit aikovat hajottaa PD-puolueensa ja käynnistää uuden puolueen, Italian yleisradioyhtiö RAI uutisoi. Puolue käynnistetään Emilia-Romagnan aluevaalien jälkeen.

PD:n puheenjohtaja Nicola Zingaretti kertoi ”uusien tuulien vaativan puolueelta uudistumista”. Hän viittasi Italiassa niin sanotun sardiiniliikkeen saamaan huomioon. Zingaretti muistutti, ettei kyseessä ole tarkoitus kahmia sardiiniliikkeen aktiiveja uuteen puolueeseen. Tarkoitus on antaa poliittinen koti sitä hakeville.

Kansanläheisempää politiikkaa

Zingarettin mukaan uusi puolue on kansanläheisempi. Hän kritisoi liian järjestäytynyttä puoluemallia, missä kansalaiset unohtuvat herkästi.

Toinen italialainen hallituspuolue Viiden tähden liike on perustunut vahvasti jäsendemokratiaan. Puolueella on jäsenilleen oma verkkoalusta, missä jäsenet äänestävät erilaisista linjauksista ja tavoitteista. Viiden tähden liikkeen kannatus on kuitenkin puolittunut huippulukemista.

Zingaretti muistutti hallituskumppaniaan yhteispelin merkityksestä – sooloilu ei sovellu koalitiohallitukseen. Viiden tähden liikkeestä on viime aikoina loikannut useita edustajia. Puheenjohtaja Luigi Di Maion on arveltu joutuvan koville eropaineiden vuoksi. Puolue on menestynyt vaatimattomasti viimeisimmissä aluevaaleissa.

Uusi Suomi kertoi tiistaina, että sardiiniliike saisi 11,4 prosentin kannatuksen, jos uudet parlamenttivaalit pidettäisiin nyt. Lukema on lähes sama kuin päähallituspuolue Viiden tähden liikkeellä, joka saisi 12 prosentin kannatuksen. Sardiiniliike on tosin vakuutellut, ettei se aio järjestäytyä puolueeksi.

SUOMEN UUTISET