Ruotsin keskuspankin arvellaan nostavan korkotasonsa nollaan hieman ennen joulua, talouslehti Financial Times uutisoi. Jotkut ekonomistit ihmettelevät ajoitusta, sillä talouskasvu on alkanut hoiperrella. Raadollisempi syy voi olla se, että rahapoliittisella kevennykselläkin on rajansa.

Monet muut keskuspankit ovat keventämässä rahapolitiikkaansa talouskasvuhuolien edessä. Yhdysvallat ja euroalue ovat laskeneet korkotasoaan. Euroopan keskuspankki on painanut korkotasonsa yhä syvemmälle pakkaselle.

Sivuvaikutukset huolettavat

Negatiiviset korot ovat synnyttäneet haitallisia sivuoireita. Se on ruokkinut riskinottohalukkuutta, heikentänyt pankkien tuloksentekomahdollisuuksia, syöneet eläkevakuutusyhtiöiden kannattavuutta ja raipanneet säästäjiä.

Ruotsalaisilla kotitalouksilla on eurooppalaisen mittapuun mukaan velkaa rutkasti. Velkaa on nyt 180 prosenttia kotitalouksien vuosituloista. Määrä on kasvanut 20 vuoden aikana rajusti: tuolloin kotitalouksien velkaisuusaste oli 120 prosenttia vuosituloista.

Asuntomarkkinoilla riskiä

EKP pitää ruotsalaisten asuntomarkkinoiden hintatasoa yhtenä riskitekijänä. Ruotsin keskuspankin mukaan matala korkotaso on pitkittyessään nostamassa haittoja esiin.

Ekonomistit arvelevat, että Ruotsin keskuspankki heittää pyyhkeen kehään. Keskuspankki myöntää, että rahapolitiikallakin on rajansa. Ruotsin keskuspankin taseessa on jo lähes puolet Ruotsin valtionvelkakirjoista.

Henri Alakylä