Uutistoimisto Reutersin haastattelemat ekonomistit eivät usko arvopaperien ostojen piristävän euroalueen taloutta. Valtaosa ekonomisteista kuitenkin uskoo EKP:n jatkavan kevyen rahapolitiikan linjalla uudessa komennossa.

EKP:n johto siirtyi hiljattain Christine Lagardelle. Lagarde toimi keskuspankin johtotehtävää ennen Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n johtajana. Hänellä ei ole aiempaa kokemusta keskuspankin tehtävistä. Lagarden kokemuksen puutetta ei nähdä vikana, sillä ekonomistit arvelevat rahapolitiikan ulkopuolisen kokemuksen tuovan uutta näkökulmaa EKP:hen.

Uusista tuulista huolimatta ekonomistit arvelevat Lagarden jatkavan edeltäjänsä Mario Draghin linjoilla.

Koronlaskuissa vähiten vastusta

Ekonomistien mukaan EKP:n kevyen rahapolitiikan toimissa korkotason lasku kohtaisi vähiten vastutusta. Keskuspankin talletuskorko on tällä haavaa -0,5 prosentissa. Finanssikriisiä edeltävänä aikana ei historian kirjoihin ole merkitty negatiivista korkoa. Kyseessä on siis varsin tuore kokeilu.

Negatiiviset korot tuovat myös haittoja. Ekonomistit ovat kritisoineet niitä laajalti muun muassa siksi, että elvytystoimet voivat vääristää markkinoiden hinnoittelua.

Ekonomistit eivät usko QE:n eli arvopaperien ostojen piristävän eurotaloutta. EKP päätti aloittaa uudelleen arvopaperien ostot. Keskuspankki kertoi ostavansa 20 miljardin euron edestä euroalueen arvopapereita kuukaudessa.

Ostettavien arvopaperien listalla ovat muiden muassa olleet euromaiden joukkovelkakirjat. Ostojen takarajaa ei määritelty. Ekonomistien laskelmien mukaan EKP voisi ostaa noin vuoden ajan Saksan velkakirjoja. Tämän jälkeen EKP omistaisi yli kolmanneksen maan velasta.

EKP on itse määritellyt euromaiden velkakirjoille omistamansa katon. Se ei aio rajauksen mukaan omistaa kuin korkeintaan kolmanneksen euromaan velkakirjoista. Toisaalta EKP haluaa ostaa velkakirjoja suhteellisesti tasapuolisesti. Se ei voisi siten ostaa kaikkien muiden euromaiden velkakirjoja jättäen saksalaiset velkakirjat ostoslistansa ulkopuolelle.

EKP riitelee keskenään

EKP on ollut riitaisa elvytyttävän rahapolitiikan vuoksi ja entiset keskuspankin pääekonomistit ja entiset euromaiden keskuspankkiirit ovat kritisoineet EKP:n toimia.

Lagarde piti pestinsä alkumetrien aikana epävirallisen keskusteluhetken EKP:n hallintoneuvoston ja muiden keskuspankin keskeisten henkilöiden kanssa. Jotkut vaativat päätösten taakse aina kirjattuja äänestyksiä. Tällä tavoin voitaisiin tarkistaa myöhemmin se, ketkä ovat olleet eri mieltä tehtyjen rahapoliittisten päätösten kanssa.

Keskuspankin saksalaisilla jäsenillä on ollut kova paine perustella EKP:n toimia saksalaisille. Kirjatut äänestykset antaisivat heille mahdollisuuden osoittaa heille omat kantansa.

Henri Alakylä